KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

14-11-2005

Nieuwe Olympische finale format bekend

Tijdens de jaarlijkse ISAF Conference, de jaarvergadering van
International Sailing Federation in Singapore is een nieuw finale format voor de Olympische Spelen van 2008 vastgelegd. Een finale wedstrijd op de laatste dag van het evenement met de tien beste boten, dat is de uitkomst.

De nieuwe opzet was dringend gewenst. Voorkomen wordt nu dat zeilers die al zeker zijn van de Olympische titel, niet meer aan de start verschijnen voor de laatste wedstrijd. Dit is in het verleden
meermalen voorgekomen. De nieuwe vorm verhoogt in elk geval de spanning. Door de hogere waardering blijven verrassingen mogelijk.

De discussie over het voorstel begon in de Olympische Klassen
Commissie, waar het voorstel een unanieme support kreeg van de afgevaardigden van alle Olympische klassen. Gedurende afgelopen week hebben verschillende groepen zich gebogen over de verschillende scoremodellen om tot de beste oplossing te komen en om het heart and soul van het zeilen vast te houden.

Het format voor de Olympische Spelen van 2008 in China en voor alle Olympische kwalificatiewedstrijden gaat er als volgt uit zien:

In tien van de elf zeilklassen worden eerst tien wedstrijden gehouden. Daarna volgt een elfde wedstrijd met een dubbele puntenwaardering, waarin de beste tien teams om de medailles zullen strijden. In de 49er klasse zijn er eerst 15 races en moeten de beslissingen over de medailles in de zestiende race vallen. Er zal worden gejureerd op het water, dit betekend dat er geen protesten na afloop kunnen worden ingediend.

Het slechtste resultaat van één wedstrijd mag worden afgetrokken waarbij het resultaat van de finale wedstrijd niet mag worden
afgetrokken.

Deelnemers zullen hun puntentotaal uit de eerdere wedstrijden meenemen naar de finale.

De einduitslag van de finale race zal worden verdubbeld. (2 punten voor nummer één, 4 voor nummer twee, etc.) en dit zal worden opgeteld bij het puntentotaal behaald in de eerdere wedstrijden.

Als er door de deelnemers met een gelijk aantal punten wordt geëindigd dan telt de hoogste score behaald in de finale race.

Als de finale race niet kan worden gevaren geldt het eindresultaat van de serie. (dit is niet anders dan voorheen)

Om het nieuwe finale systeem goed in te voeren zal er door het Race Officials Committee een programma worden opgesteld om het jureren op het water bij te brengen en te trainen.

Een ander belangrijk punt op de agenda was het ISAF Match Racing Wereldkampioenschap. Dit kampioenschap zal met ingang van 2006 niet langer uit één evenement bestaan, maar een Wereld Tour zal de
Wereldkampioen gaan bepalen.

Ook is er besloten om tijdens het ISAF Youth WK in 2006, 2007 en 2008 voor het windsurfen het nieuwe Olympische board de Neil Pryde RS:X te gaan gebruiken in plaats van het Mistral board.

Meer informatie over de ISAF Annual Conference is te vinden op onderstaande website.

Internetadres: www.isaf.org