Gemeente Hoorn


Gemeenteraad stelt begroting 2006 vast

Persbericht d.d.: 11 november 2005

De gemeenteraad heeft op 9 november de begroting 2006 vastgesteld. Hoorn heeft een sluitende begroting. Dit ondanks verminderde rijksinkomsten en slechts een trendmatige verhoging van 1 procent van de lokale lasten. De gemeenteraad heeft in de begroting van 2006 bovendien geld gereserveerd voor een aantal nieuwe activiteiten, waaronder een extra voorziening voor dak- en thuislozen in Hoorn. De gemeenteraad nam verder een motie aan over de sluiting van de bibliotheek in Grote Waal. De raad wil dat burgemeester en wethouders alles in het werk stellen om de bibliotheek in de Grote Waal open te houden.

In 2006 is er financiële ruimte voor de volgende nieuwe activiteiten: een marketingplan voor de toeristische promotie van Hoorn, de aanstelling van sociaal raadslieden, maatregelen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid rond scholen, uitbreiding van het buurtmoederproject Risdam, de aanleg van een wandelpad over de dijk langs de Grote Waal en de aanleg van een steiger bij de schouwburg. Daarnaast wordt gewerkt aan een plan voor een wandelpromenade langs de Westerdijk. Volgend jaar moet daarvoor een eerste plan gereed zijn. Eveneens in 2006 moet er een Gemeentelijk Plan Verkeer en Vervoer komen. Dat bevat een inventarisatie van noodzakelijke maatregelen om de bereikbaarheid van Hoorn te vergroten.

Dak- en thuislozen
In de begroting van 2006 is een bedrag van ruim EUR 55.000 gereserveerd voor extra voorzieningen in Hoorn voor dak- en thuislozen. Het plan om dit geld te reserveren voor het inkopen van plaatsen in Den Helder voor nachtopvang in de winter werd door de gemeenteraad afgewezen. Het geld blijft op de plank liggen voor een blijvende oplossing. Als deze winter geld nodig is voor noodopvang kan een deel van het budget daarvoor worden aangesproken, vond de raad. Voor die noodopvang kan ofwel een beroep worden gedaan op officieuze voorzieningen in Hoorn of officiële voorzieningen in Den Helder of elders in de regio.

---