Siemens

Persbericht

SBT 0511.708

Zoetermeer, dinsdag 8 november 2005

Vakbeurs Integrale Veiligheid, 8 t/m 10 november 2005, Jaarbeurs Utrecht, Siemens stand C032:

Siemens introduceert als eerste de Echt-Alarm-Garantie

Nederland heeft een fors probleem met het aantal ongewenste en onechte brandmeldingen. Op de zakelijke markt ligt het percentage hiervan op maar liefst 90 procent. Siemens garandeert dat haar nieuwste generatie automatische rookmelders nog slechts met echte meldingen komt. Een zogenaamde Echt-Alarm-Garantie. De intelligentie van de melders zorgt ervoor dat ze alleen in actie komen wanneer dat ook echt nodig is. De rookmelders zijn een onderdeel van Sinteso, het compleet nieuwe brandmeldsysteem dat Siemens Building Technologies uit Zoetermeer introduceert tijdens de beurs Integrale Veiligheid 2005. Siemens beheert momenteel ruim tienduizend brandmeldinstallaties in Nederland.

Tijd en geld
Ongewenste en onechte brandmeldingen vormen een van de grootste problemen binnen het hele gebied van automatische branddetectie en kosten zowel de brandweer als bedrijven en organisaties veel tijd en geld. De brandweer moet veel te vaak onnodig uitrukken en loopt daarbij het nodige risico voor zichzelf en andere verkeersdeelnemers en is tevens niet inzetbaar voor echte meldingen. Valse meldingen leiden bij bedrijven tot veel onrust en commotie; panden moeten worden ontruimd en de productie wordt stilgelegd. De beschuldigende vinger moet hierbij overigens niet altijd naar de rookmelders worden gewezen. Deze detecteren bij ongewenste meldingen rook, gaan vervolgens af en doen dus netjes hun werk. De vraag is echter of dit altijd wel nodig is. Het percentage van 90 procent maakt al meteen duidelijk dat dit niet het geval is.

Melders op maat
Het uitgangspunt bij de nieuwste rookmelders van Siemens is dat zij alleen reageren wanneer dat ook echt moet. Dat wordt, aan de hand van de nationale standaard en in samenspraak met de brandweer en/of klant, bepaald. De uitkomsten hiervan worden door Siemens (per ruimte) zo precies mogelijk gedefinieerd en vervolgens geprogrammeerd in een rookmelder. Zo krijgt ieder bedrijf voor elke ruimte een rookmelder die volledig op maat is gemaakt. Siemens heeft zijn rookmelders intelligent gemaakt door er niet één maar twee lichtbronnen in te bouwen. Op die manier kan de melder beter onderscheid maken tussen de verschillende soorten rookdeeltjes. De intelligentie komt ook naar voren in het corrigerend vermogen van de melder: wanneer het geen rook is van een echte brand dan zal de melder dit ook niet melden.

Stiekeme sigaret
De intelligentie in het systeem levert veel voordelen op. Neem bijvoorbeeld een bedrijf waar regelmatig laswerkzaamheden plaatsvinden. Nu moet het bedrijf de melders uitzetten tijdens het lassen om geen ongewenste meldingen te krijgen. In het nieuwe systeem programmeert Siemens de melders in de lasruimte zodanig dat ze tijdens normale laswerkzaamheden niet afgaan maar als het fout gaat hun werk wel doen. En zo kan bij het programmeren ook rekening worden gehouden met de stiekeme sigaret die af en toe eens wordt gerookt of een klein smeulend vuurtje in een asbak of prullenmand.

Één kabel
De nieuwe melder kan overigens ook zo worden geprogrammeerd dat hij in een bestaand systeem kan worden ingebouwd. Het voordeel hiervan is dat bedrijven en organisaties hun systeem gefaseerd kunnen vervangen. Wanneer bijvoorbeeld één deel wordt gerenoveerd en voorzien van het nieuwe systeem, hoeven de overige delen niet ook meteen op de schop. Voor installateurs heeft Sinteso als voordeel dat zij alles wat met het systeem te maken heeft voortaan in één kabel kwijt kunnen. De tijd van de aparte lijnen en kabels is definitief voorbij. Dat betekent bij toekomstige migraties en veranderingen onder meer dat het afgelopen is met hakken en breken. Binnen die ene kabel kan per ruimte worden gekozen voor twee lijnen: een C-lijn (standaard) of een S-lijn (speciaal).

Op afstand
Binnen Sinteso zijn niet alleen de rookmelders en de montagewijze vernieuwd maar met ingang van oktober 2005 is ook het Remote Centrum actief. Dit centrum stelt Siemens in staat om op afstand in het systeem van de klanten te kijken en zonodig ook in te grijpen. Zeven dagen in de week, 24 uur per dag. Wanneer er s nachts een storing is moet de dienstdoende monteur als het een beetje meezit dus nog wel zijn bed, maar niet meer de deur uit. Daarnaast kan Siemens met behulp van het Remote Centrum al zijn operationele brandmeldinstallaties diagnosticeren en zo in kaart brengen hoeveel storingen en (gewenste, ongewenste en onechte) meldingen er zijn. Deze diagnose is dan het uitgangspunt om het systeem samen met de klant verder te vervolmaken. Bij nieuwbouwprojecten kan Siemens met het Remote Centrum op afstand de laatste wijzigingen en aanpassingen doorvoeren.

Sinteso
Siemens richt zich met Sinteso op alle gebieden binnen fire safety (melding, ontruiming en blussen) en is één van de weinigen firmas die zowel de kennis als de productie van deze gebieden zelf in huis heeft. Dat zorgt voor een optimale afstemming en communicatie tussen de gebieden. Siemens beheert momenteel ruim tienduizend installaties in Nederland en verwacht dat dit aantal met Sinteso snel zal toenemen. Het systeem is meteen na de beurs operationeel en wordt vanaf dat moment ook actief verkocht. Tijdens de beurs presenteert Siemens ook het nieuwe Sinteso ontruimingssysteem.

Siemens Building Technologies is leverancier van producten en oplossingen op het gebied van fire safety, security en klimaatcomfort.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Building Technologies, René Hanssen
Tel: (070) 333 6993 E-mail: rene.hanssen@siemens.com Internet: www.siemens.nl/sbt

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325, E-mail: bernard.bos@siemens.com Internet: www.siemens.nl/persinfo
Digitaal beeldmateriaal is op te vragen bij: bernard.bos@siemens.com