Gemeente Middelburg

Welkom op de tekstsite van de Gemeente Middelburg


---

None

Persbericht 11 november 2005

Voordelig onderzoek naar veiligheid en zuinigheid in woningen

Woningeigenaren zijn de afgelopen jaren geconfronteerd met stijgende energierekeningen en berichten in de krant over gasexplosies en woningbrand. Om daar op in te spelen biedt de gemeente

de DELTA Comfort Check aan bij 2000 huishoudens in de gemeente Middelburg. De gemeente werkt hiervoor samen met DELTA N.V. , firma Wolter & Dros en de provincie Zeeland.

De DELTA Comfort Check is een uitgebreid onderzoek waarbij de woning op onveilige situaties, bijvoorbeeld in de gasinstallatie, en energiezuinigheid wordt nagekeken. Daarbij wordt het huis volledig gecontroleerd en ontstaat een beeld van welke verbeteringen kunnen worden aangebracht op het gebied van veiligheid van installaties en hoe de woning energiezuiniger kan worden gemaakt.

De mensen die een woning in eigendom hebben die tussen 1910 en 1955 is gebouwd komen in aanmerking en worden uitsluitend door de gemeente benaderd via een brief. Woningen buiten de gemeente Middelburg en die ouder dan wel jonger zijn, komen vooralsnog niet in aanmerking voor dit project. Dit onderzoek kost normaal 400,-, maar door de financiële bijdragen van de samenwerkende partijen nu slechts 50,-. Van de 2000 aangeschreven woningeigenaren kunnen maximaal 150 woningen worden onderzocht voor dit bedrag. Voor aanmelden geldt wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Het onderzoek laat onder meer zien welke apparaten in de woning de grootste energieverslinders zijn en welke voordelen/terugverdientijden te behalen zijn door bijvoorbeeld vervanging ervan. Mochten uit het onderzoek onveilige situaties naar voren komen, dan wordt met de woningeigenaar besproken hoe die kunnen worden aangepakt.