Ingezonden persbericht


Gezinsvorming voor roze pelikaan

Ontsnapte vogel is vreemde eend in de bijt

SP-raadslid Meta Meijer is bezorgd over het levensgeluk van de ontsnapte Artis-pelikaan. De jonge vogel heeft het in de Oostvaardersplassen goed naar zijn zin, maar is wel een beetje eenzaam. Meijer wil daarom voor elkaar krijgen dat er nog een pelikaan wordt uitgezet in het gebied, en startte de actie: Een partner voor de pelikaan .

De op 17 oktober ontsnapte pelikaan vangt zelf zijn visjes, en is goed in staat voor zichzelf te zorgen. Zo goed, dat Artis heeft besloten niet langer jacht op hem te maken om hem terug te brengen. Maar pelikanen zijn zeer sociale beesten, en aansluiting bij andere vogels vindt hij niet. Er zijn wel vogels die hem dulden, maar van integratie is geen sprake. Het idee om de vluchteling gezelschap te geven van een soortgenoot krijgt instemming van zowel boswachter Leo Smits, als Artis-medewerker Theo Beerling.

Wel bestaat er angst voor natuurliefhebbers die zullen spreken van faunavervalsing . Beerling is het daar zelf niet mee eens: Volgens deskundigen trekken er door de temperatuurstijging steeds meer vogels naar het noorden, en is het een kwestie van tijd voordat we pelikanen in het wild hebben. Meijer heeft Artis verzocht mee te werken aan de actie, en zal het gemeentebestuur van Lelystad vragen nog een pelikaan in het gebied toe te laten.

a67094.gif

Meer informatie: Meta Meijer: 06-18632850

Willem van Boekel

Mediacoördinator

SP-Gemeenteraadsfractie

Amstel 1, Kamer 2244

1011 PN Amsterdam

Tel: 020-5523093

Mob: 06-29348889