Onderhandelingen CAO musea vastgelopen

Abvakabo fnv

Onderhandelingen CAO musea vastgelopen

Het CAO-overleg voor de verzelfstandigde Rijksmusea is maandag 14 november vastgelopen. Belangrijkste reden is de weigering van de werkgever om zaterdag, ook in de toekomst, te beschouwen als een speciale dag met speciale beloning. Dit betekent een aanzienlijke verslechtering van het inkomen, juist voor de laagst betaalden, ' zegt bestuurder Mick Bleijerveld ABVAKABO FNV, ook namens CNV Publieke Zaak en CMHF.

'Het hele overleg stond in het teken van verslechtering. Geen enkel moment tijdens onderhandelingen was zelfs een spoor te bekennen van de wil de werknemers op een of andere manier te laten zien dat zij gewaardeerd worden', aldus bestuurder Mick Bleijerveld. De inzet van de werkgevers werd gekenmerkt door een algemene verslechtering van arbeidsvoorwaarden die op geen enkele wijze werd gecompenseerd. Geen compensatie van verlies aan koopkracht. Geen structurele loonsverhoging in 2005. Slechts een eenmalige uitkering van 1 procent eind 2005. En dat in een sector die al sinds 2003 achter de feiten aanloopt als het om loonsverhogingen gaat. Verder bestaat er nog grote onduidelijkheid over de gevolgen van de nieuwe ziektekostenverzekering en nieuwe pensioenregeling. Al met al geen basis voor het voorzetten van het gesprek, aldus de bonden.
Het voorstel van de werkgever is al in een eerder stadium voorgelegd aan de leden. Toen was de onvrede al groot en werd unaniem tegen het voornemen gestemd om zaterdag als gewone werkdag te accepteren. De leden zullen opnieuw geraadpleegd worden over het te volgen traject. In de sector werken 1500 mensen.

Meer informatie

Mick Bleijerveld, bestuurder ABVAKABO FNV 06- 51025052