Provincie Noord-Holland

D66

Statenfractie Noord-Holland

PERSBERICHT
Haarlem, 14 november 2005

D66 wil landschapsbestemmingsplannen

Vandaag, maandag 14 november, roept D66 Noord-Holland, tijdens de algemene beschouwingen voor de begroting 2006, op om te komen tot regionale landschapsbestemmingsplannen. De fractie wil dat de provincie gemeenten gaat stimuleren samen regionale landschapsbestemmingsplannen te maken ter bescherming van de kwetsbare gebieden in Noord-Holland. Het zijn gebieden waar de gewone burger dagelijks verkeert, op weg naar werk, bij het uitlaten van de hond of bij een eindje fietsen. Dat landschap is vaak het stiefkind van het buitengebied van steden en dorpen omdat daar momenteel veelal geen of zeer verouderde bestemmingsplannen voor zijn. De landschapsbestemmingsplannen zijn bedoeld voor behoud en versterking van het groen in en om verstedelijkte gebieden.

Ook komt de statenfractie met het voorstel om de Amstelpassage van de verlegde provinciale weg de N201 te laten uitvoeren door middel van een aquaduct. D66 Noord-Holland kiest voor dit aquaduct, omdat de voorgestelde vaste brug het landschap in het gebied te veel aantast.

D66 Noord-Holland wil ook het Burgerinitiatief in Noord-Holland veel meer bekendheid geven en pleit daarom voor een voorlichtingscampagne. Vele gemeenten hebben de afgelopen jaren het burgerinitiatief ingevoerd. Noord-Holland heeft deze mogelijkheid al sinds 2002. Fractievoorzitter Joke Geldhof: "Om onduidelijke reden is er voor gekozen vooral niet hardop te vertellen dat Noord-Holland een Burgerinitiatief kent. Tot nu toe heeft dus ook niemand van dit recht gebruik gemaakt. D66 wil in heel Noord-Holland bekendheid geven aan het Burgerinitiatief, zodat iedere inwoner weet dat hij of zij een idee op de agenda van Provinciale Staten kan zetten."