RDMZ- onderzoek naar De Lichtenberg in Weert

Monumentenzorg

RDMZ- onderzoek naar De Lichtenberg in Weert
Zeist, 14 november 2005

De Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) heeft een Cultuurhistorische Verkenning (CV) opgesteld over het wederopbouwcomplex De Lichtenberg in Weert. Dit complex werd gebouwd in de periode 1954-1961 als faciliteit voor onderwijs, cultuur, sport en religie van het Bisschoppelijk College te Weert. Aan de hand van deze CV zal de gemeente Weert begin 2006 een besluit nemen over de aanpak en de ontwikkeling van dit gebied.

Het Lichtenbergcomplex in Weert omvat onder andere een openluchttheater, tennisbanen, een openluchtzwembad en een Mariakapel. Het werd ontworpen in de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog door architect
P. Weegels. De Lichtenberg is landelijk gezien een bijzonder en uniek voorbeeld van een vroeg-naoorlogs complex waarin religie, sport, cultuur en onderwijs integraal worden benaderd. Om die reden heeft de Rijksdienst het complex opgenomen in een lijst van mogelijk behoudenswaardige monumenten uit de wederopbouwperiode (1940-1965).

Verval
Sinds het einde van de jaren .60 ondervindt het functioneren van De Lichtenberg moeilijkheden. In 1972 werden de voorstellingen in het openluchttheater van De Lichtenberg beëindigd. Er zijn sindsdien diverse pogingen ondernomen het theater een nieuwe toekomst te geven. Met uitzondering van de tennisbanen, in gebruik genomen door een tennisclub, verloren de verschillende onderdelen hun functie en raakte het complex uiteindelijk in verval.

Toekomstperspectieven
Het is de Stichting Behoud De Lichtenberg geweest die enkele jaren geleden dit complex weer uit de vergetelheid haalde. Goed gedocumenteerd en geïnformeerd wist deze stichting het architectonisch unieke complex weer op de politieke en bestuurlijke agenda te krijgen. In de zomer van 2003 bracht de Rijksdienst voor de Monumentenzorg een eerste werkbezoek aan De Lichtenberg in Weert en was zeer verrast over dit bijzondere maar vervallen, en min of meer vergeten complex. Een jaar later volgde een bestuurlijk overleg tussen de gemeente Weert en de RDMZ. Daarbij werd geconstateerd dat een nieuwe toekomst voor De Lichtenberg de beste mogelijkheid is om het complex voor het nageslacht te behouden.

Cultuurhistorische Verkenning
In overleg met de gemeente besloot de RDMZ een Cultuurhistorische Verkenning op te stellen om bij te dragen aan een kwaliteitsbewust proces van herontwerp en ontwikkeling. In de CV is allereerst een cultuurhistorische waardestelling gemaakt van De Lichtenberg. Daarbij is gekeken naar de ruimtelijke opzet van het complex in zijn geheel en alle gebouwen afzonderlijk. Vervolgens is het toekomstperspectief onder de loep genomen. Functies als sport, cultuur en recreatie sluiten het best aan bij de essentie en het bijzondere karakter van het complex. In de CV worden diverse mogelijkheden voor behoud en ontwikkeling van De Lichtenberg gegeven. Een gezamenlijke inzet en aanpak zijn daarbij van belang

Aanbieding rapport
Het rapport over De Lichtenberg werd op 14 november door wethouder Rob van Dooren van de gemeente Weert in ontvangst genomen. Peter Nijhof, projectleider Wederopbouw van de RDMZ, bood hem het rapport aan. De overhandiging vond plaats tijdens het symposium over de architectuur van naoorlogse sportaccommodaties, dat de Rijksdienst voor de Monumentenzorg in samenwerking met het NOC.NSF organiseerde in het Olympisch Stadion te Amsterdam.

Voor meer informatie of afbeeldingen: P.J. Timmer: p.timmer@monumentenzorg.nl of
030-6983355
D.A. Hierck, M.L. de Korte, L. Prins en P.J. Timmer, Cultuurhistorische Verkenning De Lichtenberg, Weert, Zeist 2005.
Het rapport is voor . 15,- te bestellen bij de InfoDesk van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg: info@monumentenzorg.nl of 030-6983456.