Groen!

Straatsburg, 14 november 2005

Coalitie van Groenen en linkse partijen lanceren Plan R een nieuw compromis om de chemicaliënwetgeving REACH te redden

Bart Staes Deze week stemt het Europees Parlement over REACH, de nieuwe Europese verordening die het chemicaliënbeleid van de EU moet stroomlijnen. REACH moet ervoor zorgen dat de gezondheids- en milieu-effecten van de chemicaliën op de Europese markt in kaart worden gebracht.

Momenteel ligt er een compromistekst op tafel, opgesteld door de conservatieve en socialistische fracties van het EP. Maar dat compromis is een amalgaam van achterpoortjes en verzwakkingen van het huidige voorstel, zegt Bart Staes, europarlementslid voor Groen!. Voor de meerderheid van de stoffen zouden de producenten heel wat minder gegevens moeten verzamelen. En het afvoeren van de plicht om de veiligheidsgegevens te delen tussen bedrijven, zal het voor KMOs moeilijker maken aan REACH te voldoen.

Bovendien holt het voorliggende compromis de basis van REACH helemaal uit, gaat Bart Staes verder. Die bestaat erin dat producenten hun stoffen pas op de markt mogen brengen als ze de relevante gezondheidseffecten in kaart hebben gebracht. Die zijn voor de overgrote meerderheid van de chemische stoffen op de markt onbekend. Net daarom is REACH opgesteld. Door dit principe onderuit te halen, kiezen socialisten en conservatieven de kant van de chemische industrie en niet die van vakbonden, consumentenorganisaties, doktersverenigingen, gezondheidsinstellingen, milieuverenigingen en verantwoorde bedrijven.

Dankzij het compromis dat de Groenen nu voorstellen, krijgen europarlementsleden uit alle fracties nu de kans om gezondheid en milieu alsnog op de eerste plaats te zetten, zegt Bart Staes. Ik roep mijn Vlaamse collegas europarlementairen op zich aan te sluiten bij Plan R.

Het oorspronkelijke voorstel van REACH gaf de chemische industrie de mogelijkheid haar bezoedelde image op te poetsen. Door zich als een duivel in een wijwatervat te verweren tegen REACH, laat de chemische industrie uitschijnen dat milieu en gezondheid geen prioriteit zijn. Een verzwakt REACH zal niet in staat zijn om het vertrouwen in de chemische nijverheid te herstellen.

Bart Staes, Groen! Europarlementslid

Debat REACH: dinsdag 15/11/2005 15:00-18:00 Stemming REACH: donderdag 17/11/2005 10:00-13:00

De details van Plan R kunnen opgevraagd worden via bstaes@europarl.eu.int of op 0475.37.27.57