Ingezonden persbericht


Persbericht
14 November 2005

Subsidie voor uitgeverskoepel 'Bladwijzer'

Haalbaarheidsonderzoek naar vereniging van zelfstandige uitgevers gestart

Kleine, zelfstandige tijdschriftuitgeverijen houden vaak met moeite het hoofd boven water en ondervinden problemen met onder andere distributie, abonneeadministratie en advertentie-acquisitie. Het Bedrijfsfonds voor de Pers, het Lucas Ooms Fonds en de Stichting Democratie & Media hebben een subsidie van ruim ¤ 24.000 beschikbaar gesteld voor een haalbaarheidsonderzoek naar de oprichting van een nieuwe brancheorganisatie: Bladwijzer. Het onderzoek gaat in november 2005 van start en zal aangeven hoe zelfstandige uitgeverijen door samenwerking binnen de vereniging Bladwijzer hun marktpositie kunnen versterken.

Brede steun voor initiatief
In 2004 werd op de vakbijeenkomst 'Platform for Publishers' duidelijk dat relatief kleine, zelfstandige tijdschriftuitgeverijen behoefte hebben aan onderling overleg, professionalisering, facilitaire ondersteuning en een gecentraliseerde aanpak van diverse knelpunten. Hierop nam Catrien Deys (hoofdredacteur van 'Cr', interdisciplinair tijdschrift voor conservering en restauratie van cultureel erfgoed) het initiatief voor een haalbaarheidsonderzoek naar de oprichting van een branchevereniging van zelfstandige uitgevers. Dit initiatief vond brede steun, bij voornoemde subsidiënten, organisatie van lokale nieuwsmedia NNP en online tijdschriftendatabase MissMag.nl. Het onderzoek gaat 17 november van start met de presentatie van Bladwijzer op de Nationale Uitgeefdag. De resultaten worden medio 2006 verwacht.

Uitgangspunten onderzoek
De eerste stap van het onderzoek bestaat uit het benaderen van zoveel mogelijk zelfstandige uitgevers, om animo te peilen en knelpunten in kaart te brengen. Door gezamenlijk problemen aan te pakken zijn oplossingen doelmatiger en goedkoper te realiseren, en krijgen de aangesloten uitgeverijen betere perspectieven voor bedrijfscontinuïteit. Door een platform voor belangenbehartiging te creëren krijgen kleine uitgeverijen een meer gelijkwaardige positie in de branche, die traditioneel door grote uitgeef- en distributieconcerns wordt gedomineerd. Met een keuzepakket van verschillende diensten op het gebied van automatisering, juridisch advies, facilitair beheer en dergelijke kan een koepelorganisatie de individuele leden ondersteuning op maat bieden.

Doel van de koepelorganisatie
Bladwijzer heeft als doel: onderling overleg, uitwisseling van kennis en het bevorderen van de positie van zelfstandige tijdschriftuitgeverijen. Bladwijzer wil de belangen van de aangesloten leden behartigen en door bundeling van krachten en kennis een gesprekspartner zijn in de uitgeversbranche en politiek. Uiteindelijk doel is de pluriformiteit van de pers te behouden en bevorderen, en ertoe bij te dragen dat de deelnemende (kleine) tijdschriften op een gezonde commerciële basis kunnen blijven voortbestaan.

Aanmelding
De doelgroep bestaat uit zowel commerciële als non-profit uitgevers van onafhankelijke tijdschriften. Uitgevers die aansluiting bij Bladwijzer willen overwegen, kunnen op de het onderzoeksformulier invullen: www.bladwijzer.org