Gemeente Helmond


---

Oostappen Groep maakt plan voor Berkendonk

Toeristische en recreatieve mogelijkheden worden uitgebreid

De gemeente Helmond en Oostappen Groep, uit Asten hebben een intentieovereenkomst afgesloten met als doel het 115 hectaren groot gebied rondom de recreatieplas Berkendonk verder toeristisch en recreatief te ontwikkelen. Oostappen Groep is eigenaar van inmiddels negen recreatiebedrijven in Nederland en België. Nadat de zandwinning is gestopt moet Berkendonk, meer nog dan nu het geval is, een toeristische en recreatieve functie krijgen.

Eind 2004 werd duidelijk dat de gemeente Helmond voor het ontwikkelen van Recreatiegebied Berkendonk niet zou gaan samenwerken met het bedrijf Walas The Maverick, dat op Deurnes grondgebied onder meer het "Kinderlandgoet" wil realiseren. De gemeente is daarna in gesprek geraakt met andere marktpartijen die interesse hadden in de ontwikkeling van het gebied. Tijdens die gesprekken hebben deze partijen hun visie op de toeristisch-recreatieve ontwikkelingsmogelijkheden van Berkendonk en zijn omgeving aan de gemeente gepresenteerd. Naar aanleiding van die gesprekken is uiteindelijk de keuze gevallen op Oostappen Groep. Deze partij krijgt het komende jaar de gelegenheid om haar eerste ideeën over de ontwikkelingsmogelijkheden van het gebied nader uit te gaan werken en op haalbaarheid te onderzoeken.

Het voorlopige plan van Oostappen Groep omvat een recreatiepark, bestaande uit verblijfseenheden die variëren van een hotel, kampeerplaatsen, luxe (drijvende) verhuureenheden tot groepsaccommodaties. Het geheel wordt ondersteund door diverse vrijetijdsvoorzieningen, waaronder een recreatief zwembad, een health centre, horeca en een overdekte speelvoorziening. De voorzieningen, het recreatiegebied zelf en de recreatieplas blijven grotendeels openbaar toegankelijk. Het recreatiestrand wordt opgeplust met bijvoorbeeld extra horecapunten en speelvoorzieningen.

Met het sluiten van de intentieovereenkomst gaan de gemeente Helmond en Oostappen Groep een samenwerking aan die gericht is op het nader onderzoeken van de ontwikkelingsmogelijkheden van Recreatiegebied Berkendonk. Beide partijen benadrukken dan ook dat de conceptvisie zoals die nu voorligt, niet gezien moet worden als blauwdruk voor de toekomstige situatie, maar veeleer als een eerste inschatting van de mogelijkheden van het gebied in relatie tot de realisatiemogelijkheden door Oostappen Groep.

Zo zullen de plannen goed afgestemd moeten worden op ontwikkelingen elders in de stad en in de regio, opdat deze elkaar straks wederzijds gaan versterken.

De gemeente Helmond en Oostappen Groep streven ernaar om binnen een jaar overeenstemming te krijgen over de ontwikkeling van het gebied Berkendonk. Dan moet ook duidelijk worden of er tussen partijen een definitieve samenwerkingsovereenkomst gesloten kan worden.

Meer inhoudelijke informatie en beeldmateriaal vindt u op www.terrafamilia.nl