Gemeente Papendrecht

College Papendrecht bestaat resterende raadsperiode uit drie personen

Tijdens zijn vergadering van donderdag 10 november heeft de gemeenteraad besloten gedurende de resterende termijn van de huidige raadsperiode het aantal wethouders van drie naar twee te verminderen. Dit naar aanleiding van het definitieve ontslag van wethouder A. Stremler. Voormalig wethouder Stremler diende op 10 oktober zijn ontslag in. Het ontslag is 10 november 2005 definitief geworden, conform artikel 43, lid 2 van de gemeentewet - Het ontslag gaat in met ingang van de dag, gelegen een maand na de dag waarop hij zijn ontslag heeft genomen of zoveel eerder als zijn opvolger de benoeming heeft aangenomen.

Op grond van de gemeentewet is het aan de raad om het aantal wethouders zogewenst te verminderen na ontslag van een wethouder.

Het college is voornemens in de vergadering van aanstaande dinsdag 15 november de opengevallen portefeuilles van voormalig wethouder Stremler als volgt te verdelen: wethouder Vogel krijgt de portefeuilles volkshuisvesting en milieu toebedeeld en wethouder De Looff de portefeuille ruimtelijke ordening. De portefeuille van burgemeester De Bruin blijft ongewijzigd. Dit resulteert in onderstaande portefeuilleverdeling:

Burgemeester C.J.M. (Kees) de Bruin

Portefeuille: openbare orde en veiligheid, algemeen bestuur en communicatie, regionale samenwerking.

Hieronder vallen de volgende beleidsterreinen: openbare orde en veiligheid, algemeen bestuur en beleidscoördinatie, regionale samenwerking en externe contacten, coördinerend portefeuillehouder communicatie en representatie, coördinerend portefeuillehouder integrale veiligheid en handhaving, voortgezet onderwijs en publiekszaken.

Wethouder A. (André) Vogel (CDA)

Portefeuille: economische zaken, onderwijs, sociale zaken en werkgelegenheid, volkshuisvesting en milieu.

Hieronder vallen de volgende beleidsterreinen: economisch beleid, basisonderwijs, onderwijs, volwasseneneducatie, inkomensvoorzieningen, werkgelegenheidsinitiatieven, maatschappelijke begeleiding en advies, ouderen, kinderopvang, minderheidbeleid, voorzieningen gehandicapten, volksgezondheid en wijkgericht werken, sociale zaken en werkgelegenheid, afvalinzameling, milieu, energiebeleid, volkshuisvesting, riolering.

Wethouder mr. J.C. (Koos) de Looff (VVD)

Portefeuille: financiën, personeel en organisatie, sport, cultuur en recreatie, ruimtelijk beheer en verkeer, ruimtelijke ordening.

Hieronder vallen de volgende beleidsterreinen: monumentenzorg, wegen, straten en pleinen, verkeer, opbaar vervoer, openbaar water/havens, welzijn, cultuur, jeugd, toerisme, sport, groenvoorziening, recreatie, sociaal-cultureel werk, bibliotheek, media, subsidiebeleid, financiën en personeel en organisatie, ruimtelijke ordening, scenario 2030 Drechtsteden, coördinatie centrumontwikkeling, dijkverzwaring, stads- en dorpsvernieuwing, algemene begraafplaats, eigendommen en grondexploitatie.

Wethouder De Looff onthult Keurmerk De Hooght

Wethouder de Looff onthult vrijdag 11 november om 12.15 uur geheel in (zwembad)stijl het Keurmerk Veilig en Schoon in zwembad De Hooght. De wethouder vertelt dan ook op welke wijze De Hooght het Keurmerk verdiend heeft. Vertegenwoordigers van de pers zijn daarbij welkom.

Voorbereidingen gemeentegids

Begin 2006 verschijnt de nieuwe Papendrechtse gemeentegids. Deze gids wordt - in opdracht van de gemeente voor de eerste maal verzorgd door Suurland b.v. uit Eindhoven. De voorbereidingen voor de nieuwe gids zijn gestart. De gids wordt voor de eerste maal voorzien van een lokale telefoongids en krijgt een ander uiterlijk en een nieuw formaat. Tot half december benadert daarom een vertegenwoordiger namens Suurland bedrijven en organisaties voor een advertentie.

Herverdeling subsidie peuterspeelzaalwerk: financiële bijdrage vooral voor lagere inkomens en speciale doelgroepen

Vanaf 2006 gelden in Papendrecht andere normen voor de eigen bijdrage aan de peuterspeelzaal en voor de inzet van de gemeentelijke subsidie. De subsidie wordt dan vooral ingezet voor gezinnen met lagere inkomens en voor enkele kwetsbare doelgroepen.

De basis voor die wijzigingen liggen in de Visie Peuterspeelzaalwerk. Deze is onlangs door de gemeenteraad vastgesteld. De visie houdt in dat het beschikbare geld ten goede komt aan gezinnen bij wie dat het meest noodzakelijk is. Daarvoor zijn criteria opgesteld. Voor subsidie komen in aanmerking:


· ouders met een gezamenlijk bruto jaarinkomen onder 33.000 euro (de oude ziekenfondsgrens) en


· ouders van kinderen met een sociaal-medische indicatie of een indicatie van achterstand (zogenoemde doelgroepkinderen).

De wijzigingen hebben uiteraard gevolgen voor veel ouders. Zo wordt de eigen bijdrage afhankelijk van het inkomen:

* ouders met een inkomen onder 110% van de bijstandsnorm betalen 31 euro

* ouders met een inkomen tussen 110% van de bijstandsnorm en 33.000 euro betalen 62 euro

* ouders met een inkomen boven de 33.000 euro bruto betalen de kosten volledig zelf (de kosten voor twee dagdelen peuterspeelzaalwerk zijn 103 euro per maand).

Doelgroepkinderen kunnen gedurende vier dagdelen gebruik maken van het peuterspeelzaalwerk. Hen worden speciale programmas en intensievere begeleiding aangeboden.

De stichting Peuterspeelzalen past op dit moment het aanbod peuterspeelzaalwerk aan, aan de nieuwe situatie. Dit betekent dat één van de vijf bestaande locaties in 2006 wordt gesloten.

Ouders zijn door Wasko (de stichting die het peuterspeelzaalwerk uitvoert) inmiddels per brief geïnformeerd over de financiële consequenties.

Landgraaf verhuist naar tijdelijk winkelcentrum

De winkel van de firma Landgraaf verhuist over enkele weken naar het tijdelijk winkelcentrum aan Den Briel. Het tijdelijk winkelcentrum wordt daartoe uitgebreid met een unit op het grasveld tegenover het postkantoor en de ING-bank.

Landgraaf is nu nog met twee winkels gehuisvest aan de Overtoom. Binnenkort starten daar de werkzaamheden voor de omleidingsroute en de bouw van de parkeergarage met winkels en woningen. Het was dan ook wenselijk voor de Landgraafwinkels een andere locatie te vinden.

De uitbreiding van het tijdelijk winkelcentrum valt binnen de in het verleden verleende bouwvergunning. Destijds verhuisden minder winkels dan in de bouwvergunning was voorzien. De geplande units tegenover het postkantoor en ING bank werden toen niet geplaatst. De nieuwe unit komt er hetzelfde uit te zien als de bestaande. De plaatsing van de unit start maandag 14 november; de bouwtijd is ongeveer twee weken.

Bladsilos goed gevuld met vallend blad

De medewerkers van de gemeente constateren met de tevredenheid dat de bladsilos die zijn geplaatste vanwege het vallen van het blad goed gebruikt worden. Verspreid over de gemeente staan 88 silos waarin omwonenden bladafval kunnen deponeren. Van die mogelijkheid wordt dus ruimschoots gebruik gemaakt. De medewerkers willen de inwoners daarvoor een compliment maken.

Weteringsingel en Badhuisstraat tijdelijk afgesloten

Een rijstrook van de Weteringsingel is t/m donderdag 18 november afgesloten voor verkeer in verband met bouwwerkzaamheden.

Burgemeester bezoekt diamanten echtpaar Zwang-Kentson

Burgemeester De Bruin bezoekt maandag 21 november om 14.15 uur het echtpaar Zwang-Kentson (Bosbesplein 22 Papendrecht) ter gelegenheid van hun 60-jarige huwelijk. Aanwezigheid van pers en fotografen stellen zij op prijs.

Hieronder de informatie over het echtpaar zoals die van de familie ontvagen is.

Jan Zwang (83) geb. 20-12-1921 te Rotterdam.

Annie Zwang - Kentson (84) geb. 9-7-1921 te Giessendam.

Ze leerden elkaar kennen op dansles bij Cleton in Rotterdam (April 1939).

De verkeringstijd was niet zo leuk omdat het oorlog was.

Ondertrouw volgde in maart 1945, op 21 nov. 1945 is het echtpaar getrouwd.

Na een paar kleine baantjes is Jan in 1938 als hulpfitter in de buitendienst gaan werken,

bij het gasbedrijf in Rotterdam en in 1983 is hij na 45 jaar gestopt, als eerste opzichter.

Annie is coupeuse geweest (45 jaar) en heeft een cursus gevolgd voor coupeuselerares,

maar les geven is er nooit van gekomen. Ze ontwierp graag trouwjurken en maakte die ook vaak.

In 1947 kregen Jan en Annie een dochter, in 1967 een schoonzoon, in 1970 een kleinzoon, in 1972

een kleindochter en in 2000 ook nog een achterkleindochter.

In 1993 zijn ze in Papendrecht komen wonen. Jan had het daar best moeilijk mee, Annie had haar draai snel gevonden in het flatje. Intussen heeft ook Jan zijn draai gevonden en gaat hij 2x per week biljarten; in 2002 werd hij zelfs kampioen bandstoten en libre. Verder is hij vaak aan de slootkant te vinden met zijn hengel om te vissen of te snoeken.

Annie heeft meer bezigheden binnenshuis zoals: puzzelen, lezen en bakken. Vroeger naaide, breide en borduurde ze veel.

Jan deed eerder speeltuinwerk, hij tafeltenniste, hij volleybalde en hij viste graag in zee.

Toen hij met de vut was deed hij vrijwilligerswerk in het bejaardencentrum Meerweide waar zijn moeder een poosje had gewoond. Hij ging mee als begeleiding bij de avondvierdaagse en bij allerlei uitstapjes. Ook hielp hij in een werkplaats waar rolstoelen werden gerepareerd. Jan zong vroeger in een koor en zat lange tijd op huisvrouwengymnastiek.

Jan en Annie gingen samen vaak op vakantie. Ze maakten twee keer een cruise en gingen jaren naar Vierhouten, Haamstede en Texel en later ook vaak naar het buitenland, zoals Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland. Het liefst gingen ze met HUN eigen CLUBJE, de kinderen en kleinkinderen dus.

Ze houden ook van allerlei gezelschapsspelletjes zoals: rummy, kaarten en dobbelen.

Ook hebben ze samen heel veel gefietst. Jan fietst nog steeds bijna elke dag en bij slecht weer zit hij op de hometrainer.


***