Ingezonden persbericht


Toegankelijkheidsinformatie over Microsoft-producten centraal beschikbaar

Schiphol-Rijk, 14 november 2005 - Al sinds 1988 doet Microsoft onderzoek naar het toegankelijk maken van IT-middelen. Het bedrijf heeft diverse producten en oplossingen voorzien van geïntegreerde functies die mensen met een functiebeperking toch volledig gebruik laten maken van alle mogelijkheden. Op de Microsoft Accessibility website (www.microsoft.com/enable/) zijn nu ook Engelstalige informatie, handleidingen en stap-voor-stap gidsen te vinden over de toegankelijkheid van de verschillende producten. Ook kunnen bezoekers hier terecht voor specifieke oplossingen voor hun functiebeperking en is er informatie te vinden over diverse technische hulpmiddelen.

Naast informatie verstrekken over de toegankelijkheid van IT-middelen spant Microsoft zich momenteel in om de Nederlandse site (www.microsoft.nl) zodanig in te richten dat deze voldoet aan de ijkpunten zoals die te vinden zijn op www.accessibility.nl. Het bedrijf streeft ernaar om te voldoen aan alle ijkpunten en daarmee het Waarmerk drempelvrij.nl te behalen. Belangrijke ijkpunten zijn onder meer het leveren van een tekstequivalent voor elk niet-tekstueel element, het aangeven van veranderingen in de natuurlijke taal binnen teksten (ten behoeve van een spraaksynthesizer) en het bieden van alternatieven voor het gebruik van kleur om informatie over te brengen.

Veel bedrijven, locale en centrale overheid zijn bezig met een actief beleid om mensen met een lichaamsbeperking in dienst te houden of aan te nemen. ICT speelt een belangrijke rol om mensen een volwaardige baan te geven. Beleidsmakers, ICT adviseurs en gemeenteraadsleden worden actief benaderd over wat voor inspanningen zij verrichten om dit beleid tot uitvoering te brengen. Om dit te ondersteunen is een document gemaakt dat duidelijk aangeeft wat de producten van Microsoft op dit gebied te bieden hebben. Dit document is te downloaden van http://www.microsoft.nl/adviseurs

Rob Elsinga, Business Group Lead Information Worker van Microsoft: "Er wordt niet alleen bij websites, maar ook bij de keuze van een Office-pakket op verschillende punten gekeken waar deze aan moet voldoen. Daar hoort toegankelijkheid ook steeds vaker bij. Zo krijgen we een toenemend aantal vragen van locale overheden over wat wij doen op het gebied van toegankelijkheid van onze software. Bij de introductie van Office 2003 hebben we al sterk ingezet op de toegankelijkheid en onze software biedt standaard vele toegankelijkheidsmogelijkheden. Deze mogelijkheden zullen in Windows Vista en Office '12' nog verder worden uitgebreid. Wij denken dat we ons hiermee duidelijk kunnen onderscheiden van concurrerende software."

Het is Microsofts missie om mensen en organisaties overal ter wereld in staat te stellen hun ambities te verwezenlijken, met behulp van een brede reeks oplossingen en diensten. Microsoft erkent en accepteert zijn verantwoordelijkheden op dit gebied en het bedrijf spant zich in om producten te ontwikkelen die voor iedereen toegankelijk zijn en die door iedereen gebruikt kunnen worden - dus ook door senioren en mensen met een functiebeperking.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een bekend innovator op het gebied van software, diensten en technologie voor zowel zakelijk als persoonlijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan oplossingen en diensten die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stelt hun ambities te verwezenlijken.