Provincie Friesland

Persbericht

Nummer: 327 AW
Datum: 14 november 2005

Aanleg vijver vergroot recreatieve mogelijkheden rondom zes dorpen in Menaldumadeel Stichting De Swanneblom wil zwemvijver aanleggen bij Slappeterp

Het gebiedsplatform Plattelânsprojekten Midden Fryslân adviseert Gedeputeerde Staten om E 35.675 beschikbaar te stellen uit het provinciale budget Recreatie en Toerisme aan de stichting de Swanneblom. De stichting wil de recreatieve mogelijkheden rondom de dorpen Slappeterp, Schingen, Berlikum, Wier, Dronrijp en Menaldum vergroten door de aanleg van een recreatievijver. Ook wordt een historisch pad in ere hersteld en een fiets- en ruiterpad aangelegd.

Recreatievijver
De recreatievijver komt in de omgeving van Slappeterp. De vijver krijgt een ondiep speelgedeelte, een dieper zwemgedeelte en een zandstrand. Ook wordt een zon/speelweide aangelegd met speeltoestellen en komt er om de vijver beplanting. Verder plaatst de stichting sanitaire voorzieningen en een kiosk.

De recreatievijver is vooral bedoeld voor bewoners uit de omliggende dorpen. In de gemeente Menaldumadeel zijn geen geschikte zwemplekken in buitenwater. Ook de gasten van de minicampings Slappeterp en De Brinkhoeve kunnen gebruik maken van de recreatievijver. De stichting hoopt de eerste zonaanbidders in de zomer van 2006 te ontvangen.

Herstel oud historisch voetpad
Naast de aanleg van de zwemvijver wil Stichting De Swanneblom het historische voetpad tussen de Kleasterdyk en de Slappeterpsterdyk herstellen en een nieuw wandel-, fiets- en ruiterpad aanleggen. Door het herstel van dit pad ontstaat een nieuwe verbinding in het routenetwerk binnen de gemeente. De stichting wil het fietspad opnemen in het fietsroutenetwerk van Noardwest Fryslân.

Beheer
De stichting is zelf verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van de recreatievijver. Over het beheer en onderhoud van het historische pad maakt de stichting afspraken met de gemeente.

Plattelânsprojekten
Plattelânsprojekten staat voor de gebiedsgerichte aanpak in Fryslân. Daarvoor is Fryslân opgedeeld in zes gebieden: de Waddeneilanden, Noordoost Fryslân, Noardwest Fryslân, Midden Fryslân, Zuidwest Fryslân en Zuidoost Friesland. De projectbureaus in de gebieden zijn de spil tussen initiatiefnemers van projecten uit de streek en het provinciale apparaat. Bij de projectbureaus kunnen initiatiefnemers terecht voor advies over en begeleiding bij hun projectvoorstellen. Verder is in elk van de gebieden een gebiedsplatform opgericht, bestaande uit bestuurlijke vertegenwoordigers van gemeenten en uit themadeskundigen uit het gebied. De belangrijkste taak is het adviseren van het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân over de projectvoorstellen die uit het gebied komen.


-----------------------


---- --
Bijlage bij persbericht Stichting De Swanneblom wil zwemvijver aanleggen bij Slappeterp

In deze bijlage vindt u de overige projecten die een positief advies hebben gekregen van het gebiedsplatform Midden Fryslân.

Amsterdamse rondvaartboot
De stichting gehandicapten watersport Grou wil een gebruikte Amsterdamse rondvaartboot aanschaffen en deze zodanig verbouwen dat minder validen zelfstandig aan boord kunnen komen en het vaartuig onder toezicht van een ervaren schipper zelf kunnen besturen.

Het is de bedoeling om het schip zo te verbouwen dat er een groep van maximaal vijftien rolstoelers en vijftien begeleiders in kunnen of een groep van veertig niet rolstoel gebonden minder validen met begeleiders. In het schip moeten in ieder geval een goede toegang voor rolstoelers zijn en een invalidentoilet. Het schip moet in de zomer van 2006 klaar zijn.

De Stichting vraagt voor het project een bijdrage uit het budget Recreatie en Toerisme. Het gebiedsplatform adviseert Gedeputeerde Staten om E 23.800 beschikbaar te stellen.

Oude paden nieuwe wegen
Het project "oude paden, nieuwe wegen" is een initiatief van Steunpunt Monumentenzorg in Fryslân. Het Steunpunt inventariseert in de hele provincie welke paden er waren en welke er op dit moment nog zijn. Samen met lokale partijen komt het steunpunt met voorstellen voor (thematische) routes. Oude paden zoals jaag- en kerkepaden vormen de basis.

Voor dit project vraagt het steunpunt een bedrag van E 4.800 uit het budget Plattelandsbeleid van de provincie.

Kleine vaarrecreatie Littenseradiel
De werkgroep Kleine Vaarrecreatie Littenseradiel ontwikkelt een vaarroute van Weidum naar Jellum/Bears en vervolgens via Jorwert naar Baard en Easterlittens. Doel van de nieuwe vaarroute is het verbinden van recreatieve mogelijkheden in en tussen de dorpen. In de vijf dorpen komen kanosteigers waarbij bankjes worden geplaatst en informatiepanelen met cultuurtoeristische informatie over het dorp en de omgeving. Het initiatief van de vijf dorpsbelangen sluit goed aan bij de toeristisch-recreatieve versterking van het gebied die in gang is gezet door de opening van de Middelseerûte.

Het gebiedsplatform adviseert Gedeputeerde Staten om de gevraagde bijdrage van E 35.000 uit het budget plattelandsbeleid beschikbaar te stellen.


-----------------------


---- --