Gemeente Haarlem


14 november 2005

325/2005
Gemeenteraad Haarlem

Persbericht


Onderhoud van de stad domineert Haarlemse begrotingsraad


De gemeenteraad heeft op vrijdagmiddag 11 november de begroting voor 2006 vastgesteld. Daarmee staat vast waar het geld van de gemeente in 2006 naar toe gaat. Voor de gemeenteraad is de begroting een belangrijk sturingsmoment, ook in de relatie gemeenteraad-B&W.
Het grootste discussiepunt in de begrotingsweek was het vrijmaken van extra geld voor het onderhoud van de stad (bovenop de uitvoering van de vorig jaar afgesproken bezuinigingsoperatie).
Een aantal fracties was bereid hiervoor de OZB te verhogen; een raadsmeerderheid voelde hier op dit moment niet voor. Uiteindelijk werd er een bedrag van 7 ton gevonden, onder andere door een verhoging van de parkeerbelasting op de tweede auto.
Hoe het onderhoud van de stad structureel goed kan worden geregeld, wordt een belangrijk item in de verkiezingen en de daarop volgende coalitie-onderhandelingen, zo kondigden de fracties aan.
Daarvoor is nl veel meer geld nodig. In een recent rapport van de rekenkamercommissie is het achterstallig onderhoud becijferd op 86 miljoen.
Ook een aantal andere punten kwam aan de orde.
De gemeente gaat na of er een collectieve (vrijwillige) ziektekostenverzekering kan komen voor de Haarlemse minima. Er komt een scholingsprogramma voor mensen met een gesubsidieerde baan. Een miljoen meevallende schadeclaim gaat waarschijnlijk naar het tekort bij Paswerk (sociale werkplaats). Haarlem gaat meer betalen aan het dierenasiel (uit de hondenbelasting).

Voor meer informatie over de begrotingsbehandeling, aangenomen voorstellen en gedane toezeggingen: www.haarlem.nl, bestuur en organisatie, bestuurlijk informatiesysteem.

raadsgriffie
Ben Nijman, raadsgriffier
023-5113050
bnijman@haarlem.nl


---- --