Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Gemeente ondersteunt actie fietsslot Yellow Chain

BARENDRECHT (maandag 14 november) ­ Het aantal fietsendiefstallen in Barendrecht is de laatste jaren enorm gestegen. Fietsen worden nog te vaak alleen met een ouderwets fietsslot afgesloten. Het is van groot belang dat fietseigenaren een goed hangslot gebruiken. Tot eind december bieden de Barendrechtse fietshandelaren een `yellow chain' aan voor 19,95 in plaats van 29,95. De gemeen- te Barendrecht ondersteunt deze actie en geeft een extra korting van 5,-. Het slot kost dan dus 14,95. Geïnteresseerden moeten bij aanschaf van het slot de bon op de gemeentenieuwspagina van De Schakel volledig ingevuld inleveren bij de fietshandelaar.

De analyses van de politie geven aan dat de manier van stallen van de fiets veelal te wensen overlaat. Veel mensen lijken zich niet bewust te zijn van het feit dat de methode van stallen van de fiets de keuze van de dief beïnvloedt. De fiets wordt nu nog te vaak met alleen een ouderwets hoefijzerslot afgesloten, zonder dat de fiets met een tweede slot aan een met de grond verbonden voorwerp wordt vastgemaakt. De dief kan de fiets hierdoor gemakkelijk in een voertuig laden. Wanneer men de fiets met een extra slot aan een `vast' voorwerp vast maakt, kiest men in veel gevallen voor pantserkabel- of spiraalkabelsloten. Deze kunnen ech- ter met een tang eenvoudig worden doorgeknipt. Hieruit blijkt dus dat het van groot belang is dat fietseigena- ren een goed hangslot gebruiken. De Fietsersbond en Unigarant bevelen het gebruik van het slot `yellow chain' aan.

Fietsendiefstal speerpunt
Bij de gemeente komen regelmatig klachten binnen van mensen van wie de fiets is gestolen. Zij vragen de gemeente maatregelen te nemen om de diefstal tegen te gaan. De gemeenteraad heeft deze signalen opge- vangen: zij heeft in haar vergadering van juni 2004 fietsendiefstal als één van de speerpunten van het Inte- graal Veiligheidsbeleid aangemerkt. Het wijkteam van de politie in Barendrecht is inmiddels gestart met het project `Werkprogramma fietsendiefstalpreventie'. De werkeenheid openbare orde en veiligheid van de ge- meente heeft gesprekken gevoerd met de Barendrechtse fietshandelaren over hun bijdrage in de strijd tegen de fietsendieven. Besloten is dat zij tot eind december voor 19,95 (in plaats van 29,95) een `yellow chain' aanbieden. De gemeente Barendrecht ondersteunt deze actie en geeft gedurende diezelfde periode 5,- extra korting, waardoor het slot aangeschaft kan worden voor 14.95. Geïnteresseerden moeten bij aan- schaf van het slot de bon op de gemeentenieuwspagina van De Schakel volledig ingevuld inleveren bij de fietshandelaar. De invulbon staat ook op de website, www.barendrecht.nl.

Noot voor de pers,