CDA
14-11-05
CDA-werkgroep gaat manifest over Europa en toekomst EU opstellen Het bestuur van het CDA heeft een partijbrede werkgroep ingesteld die de komende maanden een manifest gaat schrijven over Europa en de toekomst van de EU.

De werkgroep staat onder leiding van Lianne Dekker (vice-voorzitter van het CDA en verantwoordelijk voor de portefeuille Buitenland). De werkgroep heeft als opdracht een manifest te schrijven over Europa en de toekomst van de EU. In maart 2006 zal dit manifest naar de gemeentelijke afdelingen worden gezonden.

Het manifest richt zich vanuit de CDA-visie op de toekomst van Europa en de Europese Unie en gaat in op concrete themas als onder meer werk, pensioenen, zorg, etc. De relatie tussen Europees beleid en de dagelijkse praktijk staat centraal.

In het voorjaar komt er een aantal discussiebijeenkomsten voor leden en maatschappelijke organisaties. Tevens kunnen Gemeentelijke Afdelingen reageren op het manifest.
De reacties worden verwerkt in het definitieve manifest dat vervolgens op het partijcongres van 20 mei 2006 wordt aangeboden aan partijvoorzitter.

Daarnaast heeft de werkgroep tot taak te bezien welke activiteiten op korte termijn in gang kunnen worden gezet om de leden beter en sneller te informeren over Europa. Dan gaat het om informatie in de eigen partijmedia (website en ledentijdschrift) en de informatievoorziening via organen van de partij.

In de partijbrede werkgroep onder leiding van Lianne Dekker hebben onder meer zitting: Piet Bukman (voorzitter CDA-Commissie Buitenland), Jan Jacob van Dijk (woordvoerder Europa van de CDA-Tweede-Kamerfractie), Camiel Eurlings (CDA-delegatieleider in het Europees Parlement), Esther de Lange (beleidsmedewerker CDA in Europees Parlement, ), Peter Fasol (werkzaam op het ministerie van Financiën, en actief in het CDA Zuid-Holland), Peter van Grinsven (werkzaam bij Instituut Clingendael, ministerie van Buitenlandse Zaken), Alex Krijger (lid Dertigersgroepen CDA en werkzaam bij Shell), René van der Linden (voorzitter Parlementaire Vergadering Raad voor Europa, Eerste-Kamerlid, oud-staatssecretaris Europese Zaken), Hanja Maij-Weggen (Commissaris van de Koningin in de provincie Brabant en oud-delegatieleder CDA in Europees Parlement), Jean Penders (oud-delegatieleider Europees Parlement), Bronne Pot (internationaal secretaris CDJA), Winand Quadvlieg (internationaal secretaris VNO/NCW), Huibert van Rossum (beleidsmedewerker CDA-Tweede-Kamerfractie), Wim van Velzen (oud-lid Europes Parlement) en Bert de Wilde (beleidsmedewerker CDA in Europees Parlement). Internationaal secretaris Ellen van Moorsel is secretaris van de werkgroep.