Ingezonden persbericht


Persbericht

Beveiliging is bepalende factor voor implementatie van geconvergeerde IP-netwerken

AT&T en EIU presenteren wereldwijd onderzoek onder senior executives

Den Haag, 14 november 2005 - Ruim twee derde van de managers ziet het garanderen van betrouwbare netwerkbeveiliging als belangrijkste factor bij de succesvolle implementatie van een geconvergeerd IP-netwerk; zo blijkt uit een nieuw onderzoek van AT&T in samenwerking met de Economist Intelligence Unit (EIU).

In totaal namen 236 managers deel aan het wereldwijde EIU-onderzoek, namens ondernemingen uit 50 landen en uit meer dan 20 sectoren. Zij gingen in op de implicaties van netwerkconvergentie op elektronische beveiliging en kwamen voor het tweede jaar op rij tot de conclusie dat veiligheid boven aan de lijst van belangrijkste onderdelen voor netwerkprestaties prijkt, nog voor kosten, complexiteit en bedrijfscontinuïteit

Meer dan 60 procent van alle respondenten vindt dat met name het online verwerken van klantgegevens hun onderneming blootstelt aan elektronische veiligheidsrisico's. Toch verwacht 62 procent van de respondenten binnen drie jaar IP te hebben geimplementeerd in de meeste delen van hun organisatie of zelfs in hun volledige organisatie.

Uit het onderzoek blijkt een duidelijke relatie tussen de technologiegerelateerde doelen van de respondenten en de belangrijkste kwetsbaarheden van de informatie binnen hun bedrijf. Twee van de grootste voordelen van convergentie - betere elektronische samenwerking met klanten en leveranciers en telewerken - zijn ook de belangrijkste gevoelige punten wat betreft netwerkveiligheid. Om hierop in te spelen wil een aantal organisaties een meer flexibele en gecentraliseerde vorm van beveiliging gaan hanteren, als aanvulling op de lokale aanpak.

"De nieuwe mogelijkheden van het geconvergeerde netwerk zijn zeer goed voor de handel, maar voegen een hele nieuwe dimensie toe wat betreft risico", aldus Stan Quintana, AT&T vice president of managed security services. "Er is een benadering van veiligheid nodig die meerdere lagen aanpakt."

Volgens 89 procent van de respondenten blijven virussen en worms de belangrijkste elektronische bedreigingen voor ondernemingen, terwijl 83 procent verwacht dat dit over twee jaar nog het geval is. Tegelijkertijd verwachten de deelnemende managers dat de dreiging van hackers en spionage door concurrenten in dezelfde periode zal toenemen, waarbij 57 procent verwacht dat het tot de belangrijkste bedreigingen zal horen, tegenover minder dan 50 procent op dit moment.

Zoals altijd blijven mensen de belangrijkste gevoelige plek in het netwerk. Het merendeel van de respondenten denkt dat de meeste aanvallen hun oorsprong intern hebben, via interne sabotage, spionage door medewerkers of nalatigheid. Toch is er een trend richting mobiele werkplekken, flexplekken en thuiswerken, ter verhoging van de productiviteit en loyaliteit van werknemers. Zo wordt er steeds meer gebruik gemaakt van draadloze technologie voor toegang tot soms bedrijfskritische applicaties en gegevens. De beveiliging van draadloze netwerken is vaak echter minder goed dan die van het vaste bedrijfsnetwerk. Naarmate de aard van de bedreigingen steeds complexer wordt zullen de technologieën voor netwerkbeveiliging steeds ingenieuzer moeten worden. Het merendeel van de managers beaamt deze constatering.

Deze en andere bevindingen worden gepresenteerd in het nieuwe rapport Network Security: Safeguarding the collaborative enterprise. Het is te vinden op: http://www.att.com/emea/insights/whitepaper/security_2005.html

Onderzoeksmethodologie
De Economist Intelligence Unit nam als onderdeel van het onderzoek een wereldwijde enquête af bij 236 managers. Het grootste deel van de respondenten kwam uit Asia Pacific (39%), Noord-Amerika (30%) en Europa (25%). De andere respondenten kwamen uit Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika. De top zes vertegenwoordigde sectoren waren professionele diensten, financiële diensten, productie, technologie, energie en gezondheidszorg en farmaceutische producten. Naast de enquête nam de EIU ook persoonlijke diepte-interviews af met senior executives en analisten. De enquête, de interviews en ander bijkomend onderzoek werden gedaan in juni 2005. Meer over de EIU op www.eiu.com

Over AT&T
AT&T (www.att.com) is wereldwijd toonaangevend op het gebied van voice- en datacommunicatie voor particulieren, bedrijven en overheden. AT&T biedt een van de modernste communicatienetwerken en wordt hierbij ondersteund door de research en development mogelijkheden van AT&T Labs. De organisatie is toonaangevend op het gebied van zakelijke data- en internetdiensten en biedt outsourcing, consultancy en netwerkintegratie voor grote organisaties. AT&T is eveneens een marktleider op het gebied van lokale, interlokale en internetdiensten en transactiegebaseerde diensten in de Verenigde Staten zoals prepaid telefoonkaarten, collect calling en telefonische inlichtingen. De jaaromzet van AT&T bedroeg in 2004 $30,5 miljard. Meer dan 40 miljoen particulieren en 4 miljoen zakelijke klanten vertrouwen dagelijks op de kwalitatief hoogwaardige communicatie van AT&T. AT&T is meermaals onderscheiden voor uitstekende performance en klantondersteuning. Voor meer informatie over AT&T in Europa: www.att.com/emea

Voor redactionele informatie:
Marald Brons
Influx PR
055 - 3663034
marald@influx-pr.com