Gemeente Bussum

Liften op station Naarden-Bussum


Op 14 november aanstaande organiseren de gemeenten Naarden en Bussum een inloopavond over
liften en een loopbrug bij station Naarden-Bussum. Tijdens deze avond kunt u zich doorlopend laten informeren over de plannen en ideeën voor de spoorzone voor de korte en langere termijn (verdiept spoor). Het gaat daarbij met name over de voorkeursoplossing van de gemeenten voor de liften. De avond begint om 19.00 uur en duurt tot 22.00 uur.

Wii hebben u in 2004 via Voorlicht en website geïnformeerd over de mogelijkheden voor liften bij het station. De colleges hebben nu de keuze gemaakt voor een lange loopbrug met een nieuwe westelijke entree aan de Spiegelzijde en de commissies hierover geraadpleegd. De raden wordt tevens voorgesteld de overweg Comeniuslaan/ Zwarteweg op te heffen.

Loopbrug met liften

De gemeenten hebben gekozen voor een oplossing met een lange brug en drie liften. De brug loopt vanaf de oostkant van het station, ter hoogte van de nieuwe fietsenstallingen, over de sporen, tot aan de westkant van het station, waar de brug ter hoogte van het parkeerterrein van Q-park weer aan de grond komt. Op drie plaatsen langs de brug komen liften: aan de oostkant, op het middenperron en aan de westkant. Bij deze nieuwe westelijke entree komen taxistandplaatsen, extra fietsenstallingen en een halte voor de bus uit het Spiegel. Passagiers kunnen voortaan aan de westzijde worden afgezet. Dit ontlast met name de overweg Generaal de la Reijlaan! De bouw start in 2007.

Overweg Comenius/Zwarteweg dicht

Deze overweg is gevaarlijk en niet efficiënt. Omdat de overweg in de spits zo vaak langere tijd dicht is, gaan mensen onder of over de bomen het spoor op. Voor ouderen en mindervaliden is deze overgang nu de enige manier om op het middenperron te komen. Door de lange wachttijden, komen ouderen en mindervaliden vaak te laat voor hun trein. Met de brug en liften wordt dit euvel verholpen.

Het nadeel van sluiting is beperkt. Uit verkeerskundig onderzoek blijkt dat de overweg voor het verkeer nauwelijks nog betekenis heeft. Er dienen zich per etmaal 180 auto's aan, 7-8 per uur. Als deze een alternatieve route zoeken, zal dat elders niet of nauwelijks effect hebben. Ook voor fietsers heeft de overweg weinig betekenis. Met name de Generaal de la Reijlaan is een belangrijke schakel voor fietsers (scholieren en woon werkverkeer). Hier worden binnenkort maatregelen genomen voor een veiliger doorgang.

Programma

Op 14 november is er van 19.00 tot 22.00 uur gelegenheid tot inloop en oriëntatie in het gemeentehuis van Bussum. Tussendoor is er voor belangstellenden tweemaal plenair om 20.00 en 20.45 uur een korte presentatie over de oplossing voor de liften en de verdere aanpak. Daarna kunt u tot 22.00 uur de informatiemarkt bezoeken waar u ook reacties op de liften kunt geven. Hiervoor liggen formulieren gereed. Ook via onderstaand emailadres kunnen nog reacties worden ingediend tot 15 november 2005 uiterlijk: 12.00 uur.

Vervolg

Na de peiling zullen de gemeenteraden van Bussum en Naarden begin volgend jaar een besluit nemen over de liften en de opheffing van de overweg. Het besluit tot opheffing van de overweg wordt wettelijk ter visie gelegd en er bestaat gelegenheid tot het indienen van bezwaren.

Na afhandeling van eventuele bezwaar- en beroepschriften en zonodig heroverweging van het besluit worden de uitgangspunten voor de liften vastgesteld. Ook wordt er een contactgroep samengesteld. De opdrachtgever maakt samen met de gemeenten en de contactgroep een voorlopig ontwerp. Ook dit wordt in de inspraak gebracht. Het definitief ontwerp leggen wij ter visie samen met de aanvraag bouwvergunning van de opdrachtgever ProRail. Wij rekenen er vervolgens op dat de liften in 2007 kunnen worden gebouwd. Eventuele bezwaar en beroepschriften kunnen deze termijn wel beïnvloeden.

Informatie

Voor meer informatie over de inloopavond kunt u contact opnemen met Suzanne de Groot, tel. (035) 692 88 81 of per email: s.degroot@bussum.nl.