Gemeente Noordenveld


Oefening terrorisme in Noord Nederland

Gepubliceerd op: 08 november 2005

Onder de titel Active Response bereidt Defensie zich tussen 14 en 25 november aanstaande in Groningen, Friesland en Drenthe voor op haar nationale taak. In een scenario van verhoogde terroristische dreiging en aanslagen in Nederland beoefent de landmacht mogelijke ondersteuning van civiele hulpdiensten, waaronder het beveiligen van vitale locaties.

Een tweetal eenheden krijgt 14 november de opdracht om tussen 21 en 25 november de beveiliging van enkele civiele objecten in de noordelijke provincies voor hun rekening te nemen. Dankzij de combinatie met de oefening Autumn Waves van de Koninklijke Marine krijgen de landmachtmilitairen daadwerkelijk met vijandelijke acties te maken. Special forces uit zeven landen zullen tijdens de oefening inlichtingen verzamelen en doelen uitschakelen. De special forces verplaatsen zich in principe met landingsboten en helikopters. De militaire eenheden met beveiligingstaken hebben jeeps, viertonners en kleine rupsvoertuigen als transportmiddel en zijn uitgerust met hun persoonlijke wapens met oefenmunitie. In totaal doen tien organisaties mee aan Active Response en zijn ruim zeshonderd personen actief betrokken.
Omwille van het verrassingseffect voor de deelnemers dienen de betrokken locaties tot het laatste moment geheim te blijven.