D66

Deze kabinetsperiode komt er wellicht toch een nieuwe referendumwet. D66-minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing toont zich enthousiast over het initiatief van de Tweede Kamerleden Van der Ham (D66), Dubbelboer (PvdA) en Duyvendak (Groen Links). De kamerleden willen op termijn een bindend referendum mogelijk maken door de grondwet te wijzigen, en tot die tijd kan via een normale wet een niet-bindend referendum geregeld worden. De kans is groot dat een kamermeerderheid met de wetsvoorstellen instemt. Ondanks het felle verzet van het CDA zou er met steun van de VVD toch een meerderheid kunnen ontstaan. Het kabinet heeft al laten weten dan aan de invoering mee te werken.

Het wetsvoorstel voor het niet-bindende referendum zou het deze kabinetsperiode al mogelijk maken om een door het Parlement aanvaard wetvoorstel terug te draaien als een meerderheid van de bevolking zich daar tegen keert. De grondwetswijziging moet het referendum definitief onderdeel maken van het Nederlandse staatsrecht. In de eerste lezing is voor zon grondwetswijziging de helft van de stemmen plus één nodig in de Eerste en Tweede Kamer; na de volgende verkiezingen moet tweederde van beide Kamers met de grondwetswijziging instemmen. Dat kan slagen als de drie christelijke partijen, tegenstanders van meer invloed voor kiezers, minder dan éénderde van de stemmen halen. Ook is steun van de VVD nodig; deze partij discussieert intern nog over het plan, maar VVD-leider Van Aartsen is in ieder geval vóór.

Volgens initiatiefnemer Van der Ham is het invoeren van de mogelijkheid voor referenda om meerdere reden belangrijk: 'Als de meerderheid van de kiezers het echt niet eens is met een genomen besluit, kan het besluit worden teruggedraaid Maar het belangrijkste is misschien wel dat politici om een referendum te voorkomen, kiezers eerder en beter moeten betrekken bij de besluiten. Dan kunnen ze voorkomen dat ze worden teruggefloten'. Van der Ham verwacht niet dat er een stortvloed aan referenda zal plaatsvinden: 'Alleen als de politiek het heel bont maakt zal de kiezer aan de noodrem willen trekken'.

Belangrijk voor D66 is dat het voorgestelde referendum vanuit de kiezers zelf wordt aangevraagd. Om een referendum te houden zijn 300.000 handtekeningen nodig die op straat mogen worden verzameld. Van der Ham: 'Deze vorm van referenda is daarom wezenlijk anders dan het referendum over de Europese Grondwet. Dat referendum was georganiseerd vanuit de Tweede Kamer terwijl het nu voorgestelde referendum altijd vanuit de bevolking zelf moet komen'. Volgens de initiatiefnemers is dat op zichzelf al goed voor het politieke debat. Ook willen de initiatiefnemers dat er, net als bij het referendum over de Europese Grondwet, een onafhankelijke referendumcommissie moet worden ingesteld om het proces te begeleiden. Van der Ham: Het tellen en checken van de handtekeningen, het geven van eventuele subsidies voor campagnes, het bepalen van de vraagstelling en het geven van neutrale informatie over het onderwerp moet objectief gebeuren. Daar mag niet de minste twijfel over bestaan.

Het in de Grondwet vastgelegde referendum moet wat GroenLinks, PvdA en D66 betreft bindend zijn; de Tweede Kamer kan de uitslag niet naast zich neerleggen. Bij het niet-bindende referendum heeft het Parlement die mogelijkheid wel.

De Raad van State heeft zich inmiddels over het voorstel gebogen en slechts op een aantal ondergeschikte punten opmerkingen gemaakt. Deze zijn verwerkt in het definitieve wetsvoorstel dat komende week naar de Tweede Kamer wordt gezonden. Minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing betoonde zich zondag ingenomen met het initiatief van Van der Ham, Dubbelboer en Duyvendak.
13-11-2005 20:24