Geen mixdranken in de supermarkt? Meeste ouders positief

Stap

STAP begint landelijk actie: 'Supermarkt mixdrank-vrij!' [5)
Van alle ouders met kinderen van 10 tot en met 15 jaar vindt 65% het goed als er een verbod komt op de verkoop van alcoholhoudende mixdranken in de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van STAP (Stichting Alcoholpreventie) is uitgevoerd door de Universiteit Twente. STAP start vandaag de landelijke actie 'Supermarkt mixdrank-vrij!'. De actie heeft als doel om het plan te steunen van minister Hoogervorst (VWS) om de verkoop van mixdranken in de supermarkt te verbieden.


1 op de 3 ouders koopt mixdranken voor hun kinderen Bijna 1 op de 3 (30 %) van de ouders met kinderen van 10 tot en met 15 jaar koopt speciaal voor hun kinderen mixdranken in de supermarkt. Ouders laten zich bij de aankoop van mixdrankjes vooral leiden door de prijs en door reclame-acties. Ook de vraag van hun kinderen speelt een rol bij hun keuze voor mixdrankjes. Bacardi Breezer en Smirnoff Ice zijn de populairste merken. Ouders kopen gemiddeld 1 x per maand 2 tot 6 flesjes mixdrank. Lager opgeleide ouders kopen vaker mixdrankjes voor hun kinderen dan hoger opgeleide ouders. Verspreid over Nederland deden 410 ouders mee aan het onderzoek.

Meeste ouders positief over verkoopverbod mixdranken in supermarkt Van alle ondervraagde ouders is 65% positief over een mogelijk verbod op de verkoop van mixdranken in de supermarkt; 15% is negatief en de overigen staan er neutraal tegenover of hebben geen mening. Van de ouders die mixdranken speciaal voor hun kinderen kopen staat nog 40% positief tegenover een verbod, 30% is negatief en de rest heeft geen mening. De meerderheid van de ouders denkt dat kinderen als gevolg van de maatregel minder mixdranken gaan drinken. Als alternatief zeggen de meeste ouders de drankjes bij de slijter te gaan halen (77%). Het merendeel van de ouders is van mening dat bij de slijter de leeftijdsgrenzen voor de verkoop van alcohol beter worden nageleefd.

Hoogervorst krijgt steun van ouders
Minister Hoogervorst heeft in april jl. in de Tweede Kamer gezegd dat hij de mogelijkheid van een verbod op mixdranken in de supermarkt zal onderzoeken. Directeur Van Dalen van STAP: 'Er is veel steun bij ouders voor het door minister Hoogervorst voorgestelde verbod. De uitkomst van dit onderzoek is een belangrijke steun in de rug voor de minister. Als mixdranken van de supermarkt verplaatst worden naar de slijter, krijgen ze het imago dat hen toekomt, namelijk dat van sterke drank'.