Ingezonden persbericht


Ondernemers tevreden over dienstverlening KvK

Vier van de vijf ondernemers is tevreden tot zeer tevreden over de dienstverlening van de Kamer van Koophandel. Een op de tien is ontevreden tot zeer ontevreden. Dit blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut Midden en Kleinbedrijf (EIM), in opdracht van de brancheorganisaties BOVAG, Koninklijke Horeca Nederland, Mitex en Uneto-VNI.

Uit het EIM-onderzoek blijkt dat 81% van deze ondernemers tevreden tot zeer tevreden is over Handelsregister van de Kamer van Koophandel en de Voorlichting en seminars die ze geeft. Ruim tweederde van de respondenten vindt de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en de daaruit voortvloeiende (verplichte) Jaarlijkse Bijdrage terecht.

Nauw betrokken
"Uiteraard zijn wij blij met deze resultaten uit een objectief onderzoek", aldus de Kamer van Koophandel Nederland. 'De branches Bovag, Mitex, Uneto-VNI en Horeca NL zijn over het algemeen goed vertegenwoordigd in de besturen van de regionale Kamers van Koophandel en als zodanig nauw betrokken bij de activiteiten. Het is prettig te kunnen vaststellen dat er vanuit die hoek duidelijke steun is voor het instituut Kamer van Koophandel. We beseffen tegelijkertijd wel dat er zaken beter kunnen.'

Eerder onderzoek
Tweederde van de ondervraagde ondernemers heeft geen idee wat er aan Jaarlijkse Bijdrage moet worden betaald. Doorgaans is dit een teken dat men zich niet of nauwelijks druk maakt om een bedrag. De EIM-resultaten bevestigen eerder onderzoek van het ministerie van Economische Zaken (december 2000). Hieruit kwam naar voren dat vier van de vijf ondervraagde ondernemers geen probleem had met de kosten die zij aan de Kamer van Koophandel moeten betalen. Ook uit onderzoek van Millward Brown (2004) bleek eveneens dat ondernemers, ongeacht het type ondernemer, helemaal geen negatief gevoel hadden bij de jaarlijkse factuur van de KvK. Citaat: "Ik weet dat ze (=KvK) goede dingen doen voor de ondernemers". Vergeleken met andere rekeningen is de factuur van de KvK erg laag.

De Jaarlijkse Bijdrage verschilt per regio, per rechtsvorm en per aantal personeelsleden. Voorbeeld: Jaarlijkse Bijdrage Kamer van Koophandel 2005 in de regio Gooi & Eemland:
* eenmanszaak: ¤ 54,19
Â* VOF: ¤ 92,34

* BV of NV tot 50 medewerkers: ¤ 139,85 De Kamer van Koophandel biedt ondernemers een snelle en makkelijke manier om zelf achter de jaarlijkse bijdrage te komen via www.kvk.nl/jaarlijksebijdrage.