Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

IMATION'S OPTISCHE PRODUCTREEKS UITGEBREID MET HD DVD- EN BLU-RAY-DISKS

Beide formaten binnenkort beschikbaar met een krasbestendige beschermlaag

Schiphol Rijk, 14 november 2005 - Imation, leverancier van verwisselbare opslagmedia, legt de laatste hand aan de ontwikkelingen voor zowel de HD DVD- als Blu-ray optische media. De opslagdeskundige heeft plannen om beide formaten uit te rusten met Imation's krasbestendige beschermlaag. Deze laag is ontwikkeld om waardevolle gegevens optimaal te beschermen.

Imation komt met deze nieuwe disks tegemoet aan de vraag naar hoge opslagcapaciteiten die hoge definitie televisie (HDTV) en HDTV-recorders met zich meebrengt. Bij HDTV-uitzendingen worden televisiesignalen met een veel hogere resolutie dan traditionele televisie doorgegeven. De verwachting is dat HDTV in 2006 in Europa van de grond zal komen. Grote evenementen, zoals het WK 2006 in Duitsland, dragen hier aan bij.

"Weinig bedrijven hebben de kennis in huis die vereist om Blu-ray- en HD DVD-media te ontwikkelen", zegt Richard Weiss, vice president onderzoek & ontwikkeling van Imation. "Imation heeft al meer dan 25 jaar ervaring in de optische mediamarkt en investeert in 2005 meer dan 10 miljoen dollar in onderzoek & ontwikkeling van optische media. Onze wereldwijde klanten zijn verzekerd van kwalitatief hoogwaardige optische producten die tegemoet komen aan hun verwachtingen. Nu en in de toekomst."

Imation is lid van de Blu-ray Disc Association (BDA) en het DVD Forum.

Blu-ray Disc
Deze technologie, ook wel bekend als `blue laser', maakt gebruik van een eenvoudige methode om de capaciteit per disk te verhogen, door licht te gebruiken met een kortere golflengte, waardoor de laserbundel smaller kan zijn PublieksWerk / Imation 1/2

en daarmee de gegevensdichtheid groter. De gebruikte laserdiode straalt blauw-violet laserlicht uit met een golflengte van slechts 405 nanometer (1 nanometer = 10­8 m = 0,000001 mm). Ter vergelijking: de golflengte van een standaard cd is 780 nm (infrarood), van een standaard DVD 650 nm (rood).

HD DVD
HD DVD gebruikt dezelfde golflengte als blue-ray, 405 nanometer. Deze technologie heeft met name videotoepassingen voor ogen. Anders dan bij blue-ray ­ die overigens ook weer verschilt van de standaard DVD's, laat HD DVD zien dat het afstamt van de DVD-familie. Het is ontworpen om 15 gigabyte op een zijde van de schijf op te kunnen slaan, maar benut het MPEG-4-formaat, terwijl blue-ray uitwisselbaar is met het MPEG-2- videoformaat.

Beschikbaar
Gedurende 2006 komen de herschrijfbare Blu-ray Disk (BD-RE) en beschrijfbare Blu-ray Disk (BDR) beschikbaar. Deze hebben een enkelvoudige opslagcapaciteit van 25 gigabyte en een dubbelzijdige opslagcapaciteit van 50 gigabyte. Ook komen de beschrijfbare High Definition Digital Versatile Disc (HD DVD-R) en herschrijfbare High Definition Digital Versatile Disc (HD DVD-ReR) op de markt. Deze bieden een enkelvoudige opslagcapaciteit van 15 gigabyte en een dubbelzijdige capaciteit van 30 gigabyte. Begin 2006 zullen meer details worden bekendgemaakt.

Imation
Imation Corporation is ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van magnetische en optische verwisselbare-opslagmedia. Het brede productassortiment van Imation voorziet in opslagbehoeften variërend van een paar megabyte tot honderden gigabytes. Imation is in meer dan zestig landen vertegenwoordigd en heeft producten voor zowel de consumenten- als de zakelijke markt. Imations tapecartridges worden gebruikt in rekencentra en gedistribueerde opslagnetwerken en toegepast bij gegevensverwerking en -beveiliging, in bedrijfscontinuïteitsprogramma's en voor backup en archivering. De vraag naar Imations optische producten en diskettes wordt gedreven door de behoefte aan betrouwbaarheid, gemak en draagbaarheid bij de opslag en het beheer van zakelijke gegevens, foto, film, illustraties en muziek op bedrijfs- en thuiscomputers en steeds vaker in consumentenelektronica. Met meer dan driehonderd onderzoekers en ontwikkelaars die bij Imation werkzaam zijn en meer dan driehonderd patenten op haar naam, weet Imation haar positie als pionier op het gebied van magnetische en optische media te bestendigen. Op 30 september 2005 had Imation 2225 mensen in dienst. Imation behaalt 62% van de omzet buiten de V.S. Het Imation-hoofdkantoor bevindt zich in Oakdale, Minnesota. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Schiphol-Rijk. Meer informatie is te vinden op de website www.imation.nl of op www.imation-europe.com.

Meer informatie:
Persberichten, achtergrondinformatie en foto's zijn te vinden op www.online-pressrooms.com

PublieksWerk B.V. Imation Europe B.V. Marije Verdouw Mady Wiessenberg 00 31 (20) 486 21 39 00 31 (20) 654 21 54

marije@publiekswerk.nl mdwiessenberg@imation.com

PublieksWerk / Imation 2/2


---- --