Ingezonden persbericht


Aan mevrouw A. van Vliet-Kuijper
Stadhuisplein 1
3811 GD Amersfoort

Amersfoort, 3 november '05

Schriftelijke vragen volgens art. 37 van ons Reglement van Orde over Zorg voor bomen

Inleiding
De gemeente wil zorgvuldig omgaan met haar groen en heeft daar ook beleid op. Bomen worden zoveel mogelijk gespaard. Als dat niet kan, of als voor de veiligheid noodkap noodzakelijk is, wordt er herbeplant. Toch gaat er wel eens wat mis en onze fractie wil graag bijdragen aan betere garanties daartegen. De fractie had bij de plannen voor reconstructie van de Liendertseweg geruststellende toezeggingen gekregen over de zorg rond de bomen langs de weg. Toch was er een aantal in maart 2004 opeens niet meer te redden en 'om een eenduidige en gezonde laanstructuur te creëren' heeft u toen besloten 47 bomen te vellen. Vanaf toen zijn wij dan ook extra alert op de behandeling van bomen bij reconstructie werkzaamheden. Immers, hier bleek duidelijk dat de planvorming te optimistisch was als het om behoud van de bomen gaat. Aanleiding voor deze vragen op dit moment is tweeledig. Er zijn verontrustende geluiden over de voor-Vathorstse bomenrij aan de Darthuizerberg in Vathorst. Het plan was (is, hopelijk) om deze houtwal met bomen te handhaven. De Darthuizerberg is voor bouwverkeer richting de bomenrij verbreed. Daardoor worden de wortels behoorlijk extra belast. Verder worden kruinen beschadigd door vrachtwagens.Bij ons onderzoekje dienaangaande krijgen wij tegenstrijdige antwoorden, zodat wij bij u om opheldering vragen. Verder is onlangs het reconstructieplan van Plantsoen-Noord (tussen de Coninckstraat en de Koppelpoort) door u goedgekeurd. Ook daar hebben wij vragen over.

Algemeen

1. Naar aanleiding van de gebeurtenissen op de Liendertseweg zou een protocol vastgesteld worden, waarmee dit soort zaken in het vervolg voorkomen worden. Hoe functioneert dat protocol nu?


2. Een BomenEffectRapportage (BER) zou onderdeel worden van dat protocol. Wat zijn de consequenties van zo'n BER?


3. Wat is de geldigheid van het protocol, m.a.w. wie moeten zich eraan houden en in welke situaties? Hoe wordt in actuele situaties de voortgang bewaakt?


4. Projectontwikkelaars en hun bouwers en kabelleggers hoeven zich niet alles van de gemeente aan te trekken. Hoe garandeert u dat die partijen zorgen dat de plannen uitgevoerd worden zoals gewenst door onze boomexperts?

Specifiek

5. De Darthuizerweg is voor bouwverkeer richting de bomenrij verbreed. Daardoor worden de wortels behoorlijk extra belast. Verder worden kruinen beschadigd door vrachtwagens. Bij het Reconstructieplan van het Plantsoen-Noord tussen de Bloemendalsestraat en de Koppelpoort wordt in de reactienota herhaaldelijk gezegd dat de sociale onveiligheid bij de tuin van notaris Daatselaar wordt verbeterd door het talud deels af te graven. Ook op dat stuk staan monumentale bomen. U stelt dat het hele talud verwijderd wordt als de bomen aan hun eind zijn. Hoe voorkomt u dat deze zeer gewaardeerde bomen door de werkzaamheden en de eindsituatie eerder aan hun eind komen? (Zou u bij de beantwoording in deze willen ingaan op de concrete maatregelen en de garanties dat die opgevolgd worden?)


6. De treurwilg aan het eind van de Scheltussingel zou een aantal jaren geleden gekapt worden vanwege onveiligheid. Op verzoek van diverse bewoners is de boom behouden en veilig gemaakt door hem fors te kandelaberen (alle takken ver inkorten). Hij staat er nog, in andere glorie. De overkant wordt nu gereconstrueerd. Bent u bereid om dat stuk singel nu 'treurwilgtoekomstvast' te maken door bij de reconstructie in het voorjaar aan de overkant al vast een nieuwe treurwilg de kans te geven?


7. Is het niet haalbaar om deze methode (bij dreigende onveiligheid drastisch kandelaberen en vlakbij een nieuwe te planten) structureel toe te passen? Op Plantsoen-Noord 1,5 jaar zijn bijv. na de noodkap nog geen jonge vervangers aangeplant.


8. Wij hebben al eerder gemeld dat een instantie als Eemfors regelmatig onzorgvuldig omgaat met het groen in de stad. Met veel te zware auto's en met maaimachines worden gras en boomwortels beschadigd. Ons is verteld dat Eemfors voor de veroorzaakte schade moet betalen, maar verkorten van de levensduur van een mooie boom is onbetaalbaar en verruïneerde gazons liggen er dan toch weer een tijd lelijk bij (hoezo kwaliteit openbare ruimte.). Welke garanties vraagt u van Eemfors dat e.e.a. niet meer voorkomt?


9. Wilt u ons in september 2006 berichten over het effect van de door u genomen maatregelen?

Hartelijk dank voor de beantwoording, mochten er onduidelijkheden zijn over de vragen, dan kunt u mij bereiken op 06-49106244. Met vriendelijke groet namens de fractie,

Sylvia Kesler
Raadslid GroenLinks/ Özcan
-----------------------
/ÖZCAN


---- --