Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Wintersportinformatie

2005-2006

Deze map is samengesteld door de persdienst van de ANWB en uitsluitend bedoeld voor de media. De teksten mogen gebruikt worden; bronvermelding wordt zeer op prijs gesteld.

Inhoud wintersportinformatie 2005 - 2006

Prognose wintersport 2005- 2006 pagina 3

Wintertips van de ANWB pagina 4

ANWB Alarmcentrale en steunpunten pagina 5

Tips van het steunpunt in Duitsland pagina 6
Tips van het steunpunt in Oostenrijk pagina 6
Tips van het steunpunt in Frankrijk pagina 7

Rijden door tunnels pagina 8

ANWB Rechtshulp pagina 9

Verkeersinformatie

Wintersport dicht bij huis : België en Duitsland pagina 11

België pagina 12

Duitsland pagina 14

Frankrijk pagina 16

Italië pagina 18

Oostenrijk pagina 19

Zwitserland pagina 21

Wintersportuitgaven van de ANWB pagina 23

Prognose wintersportseizoen 2005-2006

Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat komende winter ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders een wintersportvakantie zullen houden. Met name voor de wintersporters die op zoek zijn naar goedkopere alternatieven voor de top drie wintersportlanden dient Tsjechië zich nadrukkelijk aan. Ook nieuwe bestemmingen in Turkije , Bulgarije, Polen en Slovenië lijken vooral vanwege de lagere prijzen aan belangstelling te winnen.

Tsjechië staat inmiddels met Duitsland op een gedeelde 4e plaats, maar zou Duitsland komende winter al wel eens kunnen verdringen naar de 5e plek. Toch zien we ook dit jaar de vertrouwde traditionele wintersportlanden op plaats één, twee en drie. Oostenrijk (48%), Frankrijk (22%) en Zwitserland (7%)

Hoewel van de plannenmakers 30% nog niets heeft geboekt krijgt de ANWB toch al een indruk van de wijze waarop de wintersportvakantie wordt geregeld. Bovenal wordt de wintersportvakantie zelf samengesteld en geboekt. Meer dan de helft van de mensen doet dit geheel buiten een reisbureau om. De invloed van het internet en de mate waarin wintersportvakanties zich kenmerken door herhalingsbezoek, de vakantieganger is er bekend, kunnen hiervoor de verklaring zijn. De rol van het reisbureau is het grootst bij de boeking van het verblijf (25%). De groep die zowel vervoer als verblijf laat organiseren vertegenwoordigt ca. 8%.

Bijna 80% van de plannenmakers zegt met de auto naar de wintersportbestemming te reizen. De bus wordt door 10% gekozen terwijl het vliegtuig en de trein het resterende vervoer verzorgen.

De krokusvakantie valt in 2006 als volgt: Regio Noord en Midden van 18 februari t/m 26 februari. En de regio Zuid een week later, van 25 februari t/m 5 maart.

Wintertips van de ANWB

In de winter, op weg naar de wintersportbestemming, zijn de omstandigheden voor de auto vaak moeilijk door lage temperaturen, gladheid en sneeuw. Begin goed voorbereid op de wintersportvakantie en laat de auto een extra controle beurt ondergaan. Overweeg winterbanden ( kopen of huren), die geven in de sneeuw meer grip. En kijk of de auto wel een goed reservewiel heeft, een thuiskomer is niet voldoende.

Breng de banden goed op spanning voor de lange autorit. Goed opgepompte banden zorgen voor een veiliger weggedrag, minder slijtage en minder verbruik.

Belaad de skibox niet te zwaar.

Zet de auto tijdens vorst niet op de handrem maar in de versnelling. Er kan vocht in de remleiding komen en dat kan bevriezen.

Vertrek uitgerust en bereid de reis goed voor.
Zorg voor een fysiek goede voorbereiding op de wintersport.

Sluit een reisverzekering af en controleer of deze ook wintersportdekking biedt.

Neem mee:

o Extra ruitensproeiervloeistof. Door het strooien wordt er veel gebruik van gemaakt van de ruitensproeier. Ruitensproeiervloeistof is langs snelwegen op die momenten als eerste uitverkocht. Een extra flacon is geen overbodige luxe. o Een plankje voor de krik zodat wegglijden wordt voorkomen. o IJskrabber, slotontdooier, deze niet in de auto laten liggen. o De juiste sneeuwkettingen,leg deze liever iets te vroeg dan te laat om. Oefen voor vertrek met het omleggen van de sneeuwkettingen. o In Oostenrijk is een verbandtrommel in de auto verplicht ( in Nederland is dit niet verplicht) o Een plaid of warm deken voor in de auto. Mocht u onverhoopt de auto uit moeten, of lang wachten in de file naar de wintersportgebieden dan is een extra deken of plaid onmisbaar. o Vignetten zijn nodig om op de Oostenrijkse Autobahnen te mogen rijden. Deze vignetten zijn bij de ANWB te koop en scheelt oponthoud aan de grens. o De ANWB verkoopt pre-paidskipassen voor veel grote skigebieden in Oostenrijk. De pre-paid skipas biedt bij aankomst direct toegang tot de skipiste.

ANWB Alarmcentrale en steunpunten

De ANWB Alarmcentrale registreerde vorig wintersportseizoen 1547 patiënten met letsel als gevolg van wintersport. Er raakten net zoveel mannen als vrouwen geblesseerd. Ervaring leert dat op de derde dag van de wintersport de meeste ongelukken gebeuren, vaak vanwege vermoeidheid en overmoed. Het meest gekwetste lichaamsdeel is de knieband ( meer dan 20%).

De ANWB verzorgt al bijna 35 jaar gipsvluchten. Vorig wintersportseizoen bracht de ANWB 498 mensen thuis met de gipsvlucht.

De ANWB heeft naast de Alarmcentrale in Den Haag in een aantal toeristisch belangrijke landen een eigen steunpunt. Zo kan lokaal snel hulp worden geboden, bijvoorbeeld aan wintersporters in de Alpen en aan automobilisten op doorreis naar de wintersportbestemming. Wintersporters die in de problemen raken, kunnen een beroep doen op de steunpunten in München (Duitsland), Innsbruck (Oostenrijk), Lyon (Frankrijk) en Milaan (Italië). Vanuit de overige landen kan men rechtstreeks contact opnemen met de ANWB Alarmcentrale in Den Haag.

Duitsland
Leonhard-Moll-Bogen 1-3, 81373 München, Tel: 089 76 76 41 70, Fax: 089 76 76 41 14.

Frankrijk
Parc des Tuileries, 69760 Limonest, Tel: 04 72 17 12 12, Fax: 04 72 17 12 93.

Italië
Via Comune Antico 43, 20125 Milaan, Tel: 00 31 70 3141414, Fax: 00 31 70 3147040

Oostenrijk, Steunpunt Innsbruck
p/a steunpunt München, Leonhard-Moll-Bogen 1-3
81373 München, Duitsland, Tel: 00 43 512 33405, Fax: 00 43 512 347079.

Nederland
ANWB Alarmcentrale, dag en nacht, het gehele jaar door, bereikbaar. Wassenaarseweg 220, 2596 EC Den Haag, Postbus 93200, 2509 BA Den Haag Telefoonnummers voor hulp van de ANWB Alarmcentrale:

ANWB Alarmcentrale +31 70 3141414
Fax +31 70 3147040
Radio Oproepen +31 70 3146146
(bij ernstige ziekte, ongeval of overlijden van familie in de eerste of tweede graad)

Tips van het steunpunt in Duitsland
Loodhoudende benzine (98 RON) is in Duitsland niet meer verkrijgbaar. Er is aan de 'SuperPlus Bleifrei' echter géén loodvervanger toegevoegd. Bij de tankstations zijn flesjes met loodvervanger verkrijgbaar en de ANWB raadt aan die ook aan de benzine toe te voegen wanneer de motor loodhoudende benzine nodig heeft. Raadpleeg daarvoor het instructieboekje van uw auto of informeer bij de dealer. Leden van de ANWB kunnen bij een ANWB-winkel de gratis ANWB Ledenwijzer 'Goedkoper tanken langs de Duitse Autobahnen' verkrijgen. Rijdt u op LPG, laat dan ruim van tevoren controleren of de overschakeling van gas naar benzine goed werkt en of uw auto zonder problemen op benzine rijdt. Neem tevens een recente LPG-gids mee, die verkrijgbaar is bij de ANWB-winkel of te bestellen via anwb.nl.

Om de drukte te vermijden, kunt u ervoor kiezen 's nachts te rijden. Houdt u er dan wel rekening mee, dat de Duitse Wegenwacht alleen in de vakantieperiodes en in de weekends 's nachts werkt. Buiten die periode werkt de ADAC wegenwacht van 06.00 tot 23.00 uur. 's Nachts worden sleepbedrijven ingezet waarmee de ADAC samenwerkt. Deze zullen u vrijwel altijd alleen afslepen. Vraag in ieder geval altijd naar de ADAC Strassenwachthilfe of ADAC Abschleppdienst. De ADAC Strassenwacht is telefonisch bereikbaar via nummer 01802-22 22 22 of per GSM 22 22 22.

In Duitse files moet het verkeer op de rechter rijstrook zoveel mogelijk rechts houden en op de linker rijstrook zoveel mogelijk links. Hierdoor kunnen hulpverleners zoals politie en ambulance tussen de files doorrijden. Motorrijders mogen dan ook geen gebruik maken van deze ruimte. Hierop wordt streng gecontroleerd.

Tips van het steunpunt in Oostenrijk
Vakantiegangers hebben een vignet nodig om op de Oostenrijkse Autobahnen en Schnellstrassen te mogen rijden. Deze vignetten zijn niet bij de Oostenrijkse douane verkrijgbaar, wel bij de ANWB, de grenskantoren van de Oostenrijkse zusterclub ÖAMTC, de grenskantoren van de Duitse zusterclub ADAC en een aantal grote tankstations vlak voor de Duits-Oostenrijkse grensovergangen. De ANWB verkoopt de meest gangbare vignetten: Personenauto's met aanhanger waarbij het totaalgewicht lager is dan 3.500 kg, lichte bestelwagens (tot 3.500 kg) en campers (tot 3.500 kg):

o Jaarvignet (1 januari t/m 31 januari van het jaar erop) o 2-maandvignet (2 kalendermaanden)
o 10-dagenvignet
o Motorfietsen, 2-maandvignet (2 kalendermaanden)

Voor campers met een maximaal toelaatbaar gewicht boven 3.500 kg is i.p.v. een vignet een GO-Box vereist. Hiermee wordt op de wegen waar voor andere voertuigen een vignet is vereist automatisch per gereden kilometer tol geheven. De GO-Box is o.a. bij de meeste Oostenrijkse grensovergangen verkrijgbaar.

LPG is in Oostenrijk nauwelijks te krijgen. Het is daarom aan te raden uw auto na te laten kijken of de overschakeling van gas naar benzine goed werkt en of uw auto zonder problemen op benzine rijdt. Neem tevens een recente LPG-gids mee, die verkrijgbaar is bij de ANWB-winkel of te bestellen via anwb.nl.

Loodhoudende benzine is ook in Oostenrijk niet meer verkrijgbaar. Aan de SuperPlus dient u een bij het benzinestation verkrijgbaar additief toe te voegen als de auto loodhoudende benzine nodig heeft. De ÖAMTC is bereikbaar op telefoonnummer 120

Tips van het steunpunt in Frankrijk
Wanneer de automobilist langs de Franse snelweg strandt is er geen wegenwachtsysteem op een beroep op te doen. De automobilist dient zelf de snelweghulpdienst in te schakelen. Dat kan op de volgende drie manieren: via de praatpaal (elke twee kilometer), draai '17' vanaf een vaste telefoon, draai '112' vanaf uw mobiele telefoon. Wordt vervolgens het probleem niet ter plekke opgelost en belandt de automobilist in een garage, neem dan altijd contact op met Steunpunt Lyon.

Het algemene noodnummer in Frankrijk is 17 (Gendarmerie) of 112. Rijden op LPG wordt in Frankrijk steeds populairder. Vrijwel ieder benzinestation langs de snelwegen verkoopt LPG (GPL in het Frans). Ook langs andere wegen is LPG bij de grotere benzinestations verkrijgbaar. In Frankrijk is wel een verloopnippel nodig.

Veilig in de tunnel

Op anwb.nl vindt de vakantieganger op de Verkeer - buitenlandpagina's nuttige informatie over Europese tunnels en tunnelveiligheid. De ANWB heeft in de afgelopen jaren 97 Europese tunnels getest op hun veiligheid.Van elke geteste tunnel is nadere informatie beschikbaar. Tunnels kunnen nog zo veilig zijn, rijgedrag is echter van doorslaggevend belang voor de totale veiligheid van tunnels. Om te oefenen in verschillende situaties kan de automobilist on-line op anwb.nl een tunnelspel spelen, waarin interactief geleerd wordt hoe te handelen in verschillende situaties. Ook zijn er de volgende tips.

Tips voor het rijden door tunnels

Voordat u de tunnel inrijdt:
Doe uw lichten aan en zet uw zonnebril af.
Zet uw radio op de aangegeven frequentie.
Houd u aan de voorgeschreven snelheid.

Rijden in de tunnel
Houd zoveel mogelijk rechts.
Houd tenminste 2 sec. of 50m. afstand t.o.v. uw voorligger.

Bij file in de tunnel
Alarmlichten aan.
Motor uitschakelen.
Auto alleen verlaten op aanwijzing van het tunnelpersoneel.

Bij pech of ongeval
Alarmlichten aan.
Auto zoveel mogelijk rechts parkeren, liefst op pechstrook/plaats. Motor uitschakelen.
Zo mogelijk rechts uitstappen.
Melding pech of ongeval via SOS telefoon.
Eerste hulp bieden bij ongeval.

Bij rook en brand
Zie ongeval of pech.
Sleutel in contact laten.
Wacht niet op hulp maar verlaat de auto zo snel mogelijk. Met eigen of aangeboden middelen brand blussen; lukt dit niet, dan via vluchtweg de tunnel zo snel mogelijk verlaten (weg van het vuur).

De routeplanner van de ANWB houdt rekening met afsluitingen van tunnels en/of passen.

ANWB Rechtshulp en de wintersporter

Een onderdeel van het ANWB lidmaatschap is gratis juridische advies bij problemen in Nederland en gratis rechtshulp bij problemen in het buitenland op het gebied van verkeer, recreatie en toerisme. Voor problemen die te maken hebben met het gebruik van een motorvoertuig is aanvullend de Internationale Reis- en Kredietbrief nodig. Juridische problemen in de winter kunnen als volgt onderverdeeld worden: o skiongevallen
o auto-ongevallen
o verkeersboetes
o klachten over accommodaties
o strafzaken door gedrag op de piste of tijdens de après ski

Skiongevallen
Bij skiongevallen is het soms mogelijk de schade van een slachtoffer te verhalen. Schadeposten kunnen zijn: inkomensderving, medische kosten, kosten huishoudelijke hulp en hulp bij persoonlijke verzorging en smartengeld.

Op de skipiste gelden "verkeersregels" en bij ongevallen ten gevolge van het overtreden van deze regels kan de schade verhaald worden op de overtreder. Eigenlijk zijn er veel parallellen met verkeersongevallen. Een overtreding van de regels kan leiden tot aansprakelijkheid voor een ongeval. Het slachtoffer moet bewijs leveren van de aansprakelijkheid van de andere skiër. Niet alleen andere skiërs kunnen aansprakelijk zijn voor een ongeval, ook de beheerders van voorzieningen zoals de skipiste, liften, sneeuwkanonnen en pistemachines kunnen aansprakelijk zijn voor ongevallen. ANWB-leden hebben op grond van hun lidmaatschap recht op kosteloze rechtshulp bij het verhalen van de schade tengevolge van skiongevallen. Natuurlijk hebben ook leden die slachtoffer zijn van bijvoorbeeld een langlaufongeval of een ongeval tijdens het rodelen recht op gratis rechtshulp.

Belangrijk blijft het dat wintersporters goed verzekerd op reis gaan. Het ANWB lidmaatschap is in dit kader van belang voor gratis rechtshulp bij problemen die niet te maken hebben met gebruik van een motorvoertuig. De Internationale Reis-en Kredietbrief voor gratis rechtshulp bij verkeersongevallen. Verder een reisverzekering met passende wintersportdekking (eventueel met extra risicodekking voor bijv. rodelen of kitewing )en een aansprakelijkheidsverzekering particulieren voor aansprakelijkheid bij skiongevallen. Het ontbreken van de juiste verzekeringen kan grote problemen veroorzaken. Een skiër die iets onhandigs doet en daardoor een medeskiër letsel bezorgt, is aansprakelijk voor de schade van die ander. Als dit om ernstig letsel gaat kan de schade oplopen tot honderdduizenden euro's. Zonder aansprakelijkheidsverzekering zal de veroorzaker dit uit eigen zak moeten betalen. In Italië is het zo dat de schuld voor een ongeval tussen beide partijen gedeeld wordt tot het tegendeel is bewezen. De "verkeersregels" voor op de piste kunnen onze leden vinden op anwb.nl. Italië heeft enkele afwijkende regels, zo zijn kinderen tot 14 jaar verplicht een helm te dragen.

Auto-ongevallen
Rijden in winterse omstandigheden brengt extra risico's met zich mee. De autobanden worden steeds beter, maar uit testen blijkt ook dat het verschil tussen gewone banden en winterbanden steeds groter wordt. In wintersportlanden spreken ze van zomerbanden en winterbanden. Met winterbanden is er meer grip op de weg in winterse omstandigheden. Nederlandse automobilisten die op onze gewone banden op wintersport gaan lopen kans op een boete omdat de auto met (zomer)banden niet goed uitgerust is voor winterse omstandigheden. Nog belangrijker is dat het niet gebruiken van winterbanden meeweegt bij het vaststellen van de aansprakelijkheid na een ongeval.

Verkeersboetes
De pakkans en de boetebedragen worden steeds hoger. Een snelheidsovertreding van 10 km per uur kan in Zwitserland al een boete opleveren van CHF 250, een snelheidsovertreding van meer dan 15 km per uur zelfs een boete van maximaal CHF 5.000. De bedragen in Noorwegen en Finland gaan helemaal ons voorstellingsvermogen te boven. Jaarlijks komen er veel telefoongesprekken binnen over de boetes die de vakantie veel duurder hebben gemaakt. In het ANWB Handboek Europa wordt een indicatie van boete bedragen gegeven. Bezwaar maken heeft alleen zin als er reële bezwaargronden zijn.

Klachten over accommodaties
De vakantiefolder en de werkelijkheid stemmen niet altijd overeen. ANWB Rechtshulp kan ANWB-leden helpen bij het verhalen van de schade die daardoor wordt geleden.

Strafzaken
Het veroorzaken van een lawine door buiten de piste te skiën kan strafrechtelijke gevolgen hebben. Ook als een skiër die de regels overtreedt en daardoor een ander verwondt kan strafrechtelijk vervolgd worden.

Alarmjurist
Voor spoedeisende juridische problemen in het buitenland kunnen ANWB-leden contact opnemen met de Alarmjurist. De Alarmjurist is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer 070 - 314 7205. De Alarmjurist kan adviseren wat er ter plekke moet worden gedaan en helpen bij het ter plaatse oplossen van problemen.

Telefoonnummers
ANWB Rechtshulp , 070 - 314 7788 (bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur) ANWB Verkeersslachtofferlijn, 070 - 314 7766 (bereikbaar 24 uur per dag, 7 dagen per week). ANWB Alarmjurist, 070 - 314 7205 (bereikbaar 24 uur per dag, 7 dagen per week)

anwb.nl
Juridische informatie is te vinden onder hulpverlening>rechtshulp.

Wintersport dicht bij huis: België en Duitsland

België:
Als er sneeuw ligt in de Ardennen zorgt dat vooral in de weekeinden voor veel drukte op de A26 Luik - Bastogne - Arlon en de A27 Verviers - Malmedy - Sankt Vith. Populair zijn de skigebieden bij Spa - Francorchamps en het gebied ten oosten van de lijn Eupen - Vielsalm.

Duitsland:
Als er sneeuw ligt in het Sauerland dan staan er vaak in het weekend files op de wegen naar de skigebieden. De grootste problemen zijn de A445 Werl - Bestwig, de B480 tussen Brilon, Winterberg en Bad Berleburg, de B251 tussen Brilon, Willingen en Korbach en de A46 tussen Meschede en de aansluiting met de B7.

Verkeersdrukte België, winter 2005/2006

Drukke wegen en knelpunten

* E25/A26 Luik-Bastogne-Arlon, bij Luik en voor de aansluiting met de E411 bij Neufchateau.
* E40/A10 Brussel richting Oostende.

* E411/A4 Brussel-Namen-Luxemburg

* N4 Bastogne-Arlon, bij Martelange (goedkope benzine)
* Rondwegen van Brussel (R0) en Antwerpen (R1)

Alternatieve routes

* Voor de E40: oranje/groene omleidingsborden volgen. Voor de E411/A4: neem vanaf afrit 18 de oude verbindingsweg N4 via Marche-en-Famenne.

* Voor de route naar Frankrijk via Luxemburg: neem bij Arlon de N81 en rij via Aubange en de N52/A30 naar Metz.

Piekdagen
Dagen met veel vertraging op de Belgische wegen zijn: vrijdag 23 en 30 december en zaterdag 24 december (vertrekkend verkeer) en in het weekend van 7 en 8 januari (terugkerend verkeer). In februari en maart is het afhankelijk van de sneeuwcondities of u met veel vertraging rekening moet houden.

Piekuren
De piekuren liggen in de wintermaanden in het algemeen op:
* vrijdag van 16 tot 22 uur richting zuiden (Ardennen)
* zaterdag van 9 tot 13 uur richting zuiden (Ardennen)
* zondag van 17 tot 23 uur richting de grote steden

Verkeersinformatie

Telefoon
Voor vertrek kunt u de ANWB - Reisnieuwslijn bellen voor bijzonderheden op de Europese wegen en informatie in het buitenland: 0900-910.9101. In België kan de Belgische Federale Politie vragen over het verkeer beantwoorden, tel. nr. (02) 642.66.66. Voor informatie over de situatie op de wegen kunt u ook terecht bij:
* TOURING, de zusterclub van de ANWB, onder nummer 0900-10 280 (van 6 tot 23 uur) en
* De Vlaamse Automobilisten Bond (VTB /VAB) in Antwerpen (03) 253.67.67.

Radio
Vlaamstalig: Studio Brussel (1512 KHz middengolf / FM 100.6, 100.9, 101,4 of 102,1 MHz) geeft tussen 07.00 en 23.30 uur op de hele- en halve uren actuele verkeersinformatie. Na 23.30 uur wordt door de nachtzenders van de VRT verkeersinformatie gegeven. Bent u in het bezit van een autoradio met RDS, dan kunt u 24 uur per dag op de hoogte blijven van de verkeerssituatie in België.

De VRT zenders Radio 1, 2 en 3 en Radio Donna geven op vaste tijden verkeersinformatie, minder uitgebreid als Studio Brussel. Franstalig: RTBF Radio 21 (FM frequenties staan vermeld op borden langs de snelwegen)

Internet
De belangrijkste startpagina is www.wegeninfo.be. Hier vindt u informatie over alles wat met de wegen en het verkeer in België te maken heeft. Er staan links naar de sites van de federale politie (www.fedpol.be), Touring (www.touring.be) en de VAB (www.vab.be).

Verkeersdrukte Duitsland, winter 2005/2006

Drukke wegen en knelpunten

* A3 Frankfurt - Würzburg - Nürnberg

* A5 Frankfurt - Karlsruhe - Basel

* A6 Mannheim - Heilbronn

* A7 Hannover - Kassel

* A7/B309/310 Kempten - Pfronten/Füssen

* A8 Karlsruhe - Stuttgart - München - Salzburg
* A9 München - Nürnberg

* A10 rondweg Berlijn

* B471/A92/A99 noordelijke- en oostelijke rondweg München
* snelwegen rond Keulen

* grensovergang met Tsjechië en Oostenrijk

Piekdagen
Dagen met veel vertraging op de Duitse wegen zijn: vrijdag 23 en zaterdag 24 december. U moet dan rekening houden met lange files op de wegen naar de wintersportgebieden. De meeste vakantiegangers gaan zondag 8 januari weer huiswaarts. Ook dan staan veel wegen vol. Vervolgens iedere vrijdag en zaterdag in februari en maart. Zaterdag 25 februari voor carnaval wordt het zeer druk. Files van 30 kilometer zijn in het zuiden van Duitsland geen uitzondering.

Piekuren
Heen (richting zuiden): Terug (richting noorden): vrijdag van 13.00 tot 20.00 vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur zaterdag van 09.00 tot 15.00 uur zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur zondag van 16.00 tot 20.00 uur

Verkeersinformatie

Telefoon
Voor vertrek kunt u de ANWB - Reisnieuwslijn bellen voor bijzonderheden op de Europese wegen en reisinformatie in het buitenland: 0900-910.9101. Voor informatie over verkeer kunt u per mobiele telefoon in Duitsland de ADAC bellen op 22 411. U kunt hier uw vragen in het Duits en vaak ook in het Engels stellen. Niet alleen of er file staat, maar ook vragen over omleidingen, route adviezen en toestand van de wegen. Ook kan men u behulpzaam zijn bij het zoeken naar restaurants, hotels, garages, ziekenhuizen en nog veel meer.Voor actuele verkeersinformatie kunt u mobiel de ADAC file-info bellen via nummer 22 499.

De radiozender DeutschlandFunk heeft een eigen verkeersinformatielijn en is bereikbaar op nummer 01803 - 25 46 06. Verkeersinformatie op maat krijgt u ook bij de Westdeutsche Rundfunk, telefoonnummer 0221 - 272-6622. U kunt hier onder meer kiezen voor de files per wegnummer.

Radio
LANDELIJK: Deutschlandfunk (DLF) zendt 24 uur per dag landelijke verkeersinformatie uit. Elk heel uur na de nieuwsuitzendingen en tussen 05.00 en 18.00 uur ook op de halve uren. Middengolf Lange golf
549 KHz 1269 KHz 153 KHz
756 KHz 1422 KHz 207 KHz

Oproepen van de ADAC Alarmcentrale (Reiserufe) worden door de DLF dagelijks uitgezonden om 15.57 uur. REGIONAAL: De regionale verkeersinformatie van onder meer de NDR, MDR en SWR is te ontvangen via de FM.

Internet
De Duitse zusterclub van de ANWB bereikt u via www.adac.de . Verkeersmeldingen van alle Bundesländer kunt u vinden op www.verkehrsinfo.de .

Verkeersdrukte Frankrijk, winter 2005/2006

Drukke wegen & knelpunten

* A6 Parijs - Macon, bij Chalon-sur-Saône

* A40 Macon - Genève, bij Etrembières

* A43 Lyon - Albertville, voor de aansluiting met de A46 (rondweg Lyon)
* N90 Albertville - Bourg St. Maurice, bij de tunnel de Siaix, Moûtiers en Bourg St. Maurice
* A51 Sisteron - Aix en Provence, bij Sisteron
* N91 Grenoble - Briançon
Overige N-wegen: N6 bij Aiguebelle, N84 bij La Cluse en Nantua, N85/N91 ten zuiden van Grenoble en bij Tallard.

Alternatieve routes

* Voor de route A1 - A6: vanuit België via Lille de A1 kiezen, ter hoogte van Arras de borden A26 (Reims, Lyon) volgen.

* Voor de Boulevard Périphérique: A86 ten oosten van Parijs
* Voor de A6: de nieuwe A5 tussen Melun en Langres.
* Voor verkeer met bestemming Auvergne: A71/N9 Orléans - Clermont-Ferrand, vervolgens de A75 St. Flour - St. Chély-d'Apcher.
* In het algemeen: de omleidingsroutes van Bison Futé, de zogenaamde "Itinéraires Bis". Dit zijn alternatieve routes die via secundaire en lokale wegen lopen en u - zij het iets minder snel - zonder lange files naar uw bestemming brengt. De routes zijn aangegeven d.m.v. groene borden met daarop naast de plaatsnaam het woord "Bis" in een geel vakje.

Piekdagen
Dagen met vertraging op de Franse wegen zijn: zaterdag 17 december, vrijdag 23 en zaterdag 24 december. En aan het einde van de Kerstvakantie op zaterdag 7 en zondag 8 januari. In de maanden februari en maart is het elke zaterdag druk op de wegen richting de skigebieden in de Franse Alpen. De drukste zaterdag wordt 25 februari.

Piekuren

* vrijdag van 15.00 tot 22.00 uur, vooral rondom Parijs
* zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur, vooral op de wegen in de Franse Alpen
* zondag van 16.00 tot 20.00 uur, vooral rond de grote steden (Lyon, Dijon, Parijs)

Verkeersinformatie

Telefoon
Voor vertrek kunt u de ANWB - Reisnieuwslijn bellen voor bijzonderheden op de Europese wegen en reisinformatie in het buitenland: 0900-910.9101. In Frankrijk kunt u bellen met de Franse verkeersinformatielijn 0826 022 022. Houdt u er wel rekening mee dat u uw vraag waarschijnlijk in het Frans moet stellen.

Radio
Voor filenieuws op de snelwegen kunt u afstemmen op FM 107.7 Mhz. De dekking van deze zender is bijna landelijk. Alleen de snelwegen vlak onder Luxemburg (A4) en in de Provence (A51) en de snelwegen in het Alpengebied vallen nog buiten het zendbereik van 'Radio Autoroute'. Voor verkeersinformatie in de Alpen kunt u afstemmen op 101.8 FM, 102.8 FM of 103.9 FM. De FM-frequenties staan vaak ook vermeld op borden langs de autosnelwegen. Op de halve uren wordt de informatie ook in het Engels gebracht.

Internet
Algemene informatie over de Franse tolwegen en bijvoorbeeld de toltarieven is te vinden op de site van de wegbeheerder: www.autoroutes.fr. Als u van plan bent naar of via Parijs te rijden kunt u via Internet de actuele verkeerssituatie rond de hoofdstad bekijken. De regionale overheid van het departement Ile de France geeft via www.sytadin.tm.fr dag en nacht verkeersinformatie.

Ook op nationaal niveau zijn gegevens over de Franse wegen op het Internet te bekijken, zoals een wekelijkse prognose van de verkeersdrukte. Bison Futé, het verkeersorgaan van de Franse overheid, publiceert deze gegevens op hun internet-site: www.bison-fute.equipement.gouv.fr/.

Verkeersdrukte Italië, winter 2005/2006

Drukke wegen en knelpunten

* A5 Aosta - Turijn

* A22 Brenner - Bolzano

* Grensovergangen Brennero en Chiasso

* Toegangsroutes naar de populaire wintersportplaatsen

Piekdagen
Dagen met veel vertraging op de Italiaanse wegen zijn: donderdag 22 tot en met maandag 26 december. Op zondag 8 januari is de kans op files groot door terugkerend vakantieverkeer. In februari en maart is het elk weekend druk op de wegen richting de skigebieden. Dagen waarop de Italiaanse wegen beter gemeden kunnen worden zijn 25 en 26 februari (carnevalsweekend).

Olympische Spelen
Van vrijdag 10 t/m zondag 26 februari worden in Italië de 20e Olympische Winterspelen gehouden. Vooral bij de openingsceremonie op vrijdag 10 februari wordt het enorm druk op de wegen naar Turijn.

Verkeersinformatie

Telefoon
Voor vertrek kunt u de ANWB - Reisnieuwslijn bellen voor bijzonderheden op de Europese wegen en reisinformatie in het buitenland: 0900-910.9101.

In Italië is het informatiecentrum van de Società Autostrade 24 uur per dag, het hele jaar bereikbaar op 06-43 632121. De Automobile Club d'Italia is te bereiken op een landelijk pechnummer 800 - 116, met een GSM 800 116 800.

Radio
Verkeersinformatie krijgt u op de frequentue 103,3 Mhz FM. De zender is langs de belangrijkste snelwegen in Italië te ontvangen, ook in tunnels. Meer informatie op www.autostrade.it . Of via de commerciële zender RTL102,5 FM.

Internet
Op www.autostrade.it vindt u informatie (ook in het Engels) over het Italiaanse wegennet, tolwegen, servicestations, wegwerkzaamheden, enzovoort. De zusterclub van de ANWB, de Italiaanse autoclub ACI, heeft op de website www.aci.it alleen informatie in het Italiaans.

Verkeersinformatie Oostenrijk, winter 2005/2006

Drukke wegen en knelpunten

* A1 West Autobahn: Salzburg - Linz - Wenen

* A4 Ost Autobahn: Wenen - Nickelsdorf, voor de Hongaarse grensovergang
* A10 Tauern Autobahn: Salzburg - Villach, voor de Tauerntunnel en bij tolstation St. Michael im Lungau, iets ten noorden van de Katschbergtunnel
* A12 Inntalautobahn: Kufstein - Innsbruck - Landeck
* A13 Brenner Autobahn: Innsbruck - Brenner

* A14 Rheintal Autobahn: Bregenz - Bludenz, vooral voor de Pfändertunnel bij Bregenz en de Ambergtunnel bij Feldkirch
* S16 Arlbergschnellstrasse: Bludenz - Arlberg - Landeck
* B179 Fernpasroute, tussen Füssen en Imst, mogelijk wachttijden bij de grenstunnel bij Füssen
* B180 Reschenbundesstraße, bij Landeck

Alternatieve routes

* Voor de A12 knooppunt Inntal - Kufstein - Innsbruck: Holzkirchen - Achenpas - aansluiting A12 of
München - Garmisch - Mittenwald - Seefeld-Zirl (A12)
* Voor de A10 Salzburg - Tauerntunnel - Villach: Siegsdorf - Lofer - Lend - Tauern-autotreintunnel (Böckstein - Mallnitz) - Spittal/Drau (A10) of
Siegsdorf - Lofer - Mittersill - Felbertauerntunnel (tol) - Matrei - Lienz - Spittal/Drau (A10)

Drukke grensovergangen
met Duitsland: Salzburg (A1), Kufstein (A12), Pfronten/Reutte (B314), Suben (A8)
met Italië: Brennerautobahn (A13), Brenner-Bundesstraße, Thörl-IMaglern (A2) met Slovenië: Karawankentunnel (A11), Loiblpas (B91), Spielfeld (A9) met Hongarije: Nickelsdorf (A4), Klingenbach (B16), Heiligenkreuz (B65) met Slowakije: Berg (B9)
met Tsjechië: Drasenhofen (B7), Kleinhaugsdorf (B2)

Piekdagen
Dagen met veel vertraging op de Oostenrijkse wegen zijn: rond de weekeinden van half december tot eind maart van en naar de populaire skiplaatsen. Vooral de dagen voor het Kerstweekend en het weekend van 7 en 8 januari zijn de wegen overvol. De ÖAMTC verwacht het laatste weekend van januari en de maanden februari en maart drukte op de zaterdagen. Dat komt door vertrekkende en terugkerende wintersporters. Zaterdag 25 februari wordt de grootste drukte verwacht.

Verkeersinformatie

Telefoon
Voor vertrek kunt u de ANWB - Reisnieuwslijn bellen voor bijzonderheden op de Europese wegen en reisinformatie in het buitenland: 0900-910.9101.

In Oostenrijk kunt u voor verkeersinformatie 24 uur per dag terecht bij een medewerk(st)er van de ÖAMTC. Het ÖAMTC info-nummer is 0810 120 120.

Radio
Österreich-3: Ieder heel en half uur, 24 uur per dag. De juiste frequenties staan aangegeven op borden langs de autosnelwegen.

Internet
Op het internet vindt u actuele verkeersinformatie op de site van de ÖAMTC: www.oeamtc.at . Hier vindt u het actuele weerbericht, de toestand van de wegen, files, wegwerkzaamheden, info over bergpassen en nog veel meer. Meer informatie over de Oostenrijkse snelwegen en Schnellstraßen, tolwegen, tarieven en vignetten en wegenbouw vindt u op de sites www.oesag.at en www.asfinag.at .

Verkeersinformatie Zwitserland, winter 2005/2006

Drukke wegen en knelpunten

* A1 Zürich-Bern

* A1/A3 in de omgeving van Zürich

* A1/A12/A6, in de omgeving van Bern

* A2 Basel-Luzern-Gotthard-Chiasso, in beide richtingen voor de St. Gotthardtunnel
* A1/A9 Lausanne-Sion, bij Lausanne en tussen Vevey en Aigle (werkzaamheden in de Gliontunnel)
* A13 St. Margrethen - Sargans - Bellinzona, bij St. Margrethen en in beide richtingen voor de San Bernardinotunnel

Alternatieve routes

* Basel - Zürich - Chur - San Bernardinotunnel - Bellinzona
* Bern - Spiez - autotrein Kandersteg -Goppenstein - Visp - autotrein Brig - Iselle.

Drukke grensovergangen:
met Duitsland: Basel (A2), Kreuzlingen (A7)
met Oostenrijk: St. Margrethen (A1)
met Italië: Chiasso (A2)
met Frankrijk: Bardonnex (A40)

Piekdagen
Dagen met veel vertraging op de Zwitserse wegen zijn: vrijdag 23 en 30 december en zaterdag 24 en 31 december. De topdrukte wordt verwacht op de dagen voor het Kerstweekend. Terugkerende vakantiegangers zorgen voor drukte op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 januari. Ook alle weekeinden in februari en maart zijn nog druk.

Verkeersinformatie

Telefoon
Voor vertrek kunt u de ANWB - Reisnieuwslijn bellen voor bijzonderheden op de Europese wegen en reisinformatie in het buitenland: 0900-910.9101.

In Zwitserland is 24 uur per dag verkeersinformatie te beluisteren via telefoonnummer 163. De Touring Club Suisse (TCS ) kan u ook vertellen hoe de toestand op de wegen is. Ze zijn daarvoor bereikbaar op nummer 022-417 24 24 en 0900-57 1234.

Radio
Duitstalige verkeersinformatie is te beluisteren op DRS-1. Deze zender is te vinden op de middengolf, van 06.00 tot 19.00 uur op 531 kHz en van 19.00 tot 06.00 uur op 1566 kHz.

Internet

Ook op internet kunt u de situatie op de Zwitserse snelwegen en bergpassen bekijken door te surfen naar de site van de TCS op www.inforoute.ch . Die van de Automobil Club der Schweiz (ACS) vindt u op www.acs.ch. Ook staat er verkeersinformatie op www.swissinfo.org Naast verkeersinformatie vindt u op de site van de ACS bijvoorbeeld ook reisinformatie en een prognose van dagen waarop veel files verwacht worden. Verkeersinformatie zoals dat ook te ontvangen is via een RDS-TMC - ontvanger kunt u vinden op www.bs-ing.ch/Corvette/map_frame.htm. Wie alles wil weten over het vervoer van de auto met de Zwitserse autotreinen kan terecht op: www.bls.ch (Lötschberg) en www.sbb.ch (Göschenen-Airolo).

Wintersportuitgaven van de ANWB

De gratis Ledenwijzer 'Handboek Wintersport 2005-2006' is een handig hulpmiddel bij het bepalen van de wintersportbestemming. Het Handboek bevat gedetailleerde informatie over wintersportplaatsen in Europa. Naast de bekende gebieden in de Alpen worden ook de 'nieuwe' wintersportplaatsen besproken, zoals Tsjechië, Turkije en Scandinavië. Het Handboek Wintersport bevat informatie over de ligging, mogelijkheden en faciliteiten van wintersportplaatsen in Europa. Hiermee wordt de keuze van de meest geschikte wintersportplaats makkelijker. Het Handboek Wintersport geeft inzicht in de omvang van de skigebieden én, uitgesplitst naar niveau, de mogelijkheden voor alpineskiërs, langlaufers en snowboarders. Ook wordt aandacht besteed aan de sneeuwzekerheid, het prijsniveau, de sfeer, de après-skimogelijkheden en meer algemeen aan materiaal, voorbereiding en de reis. Is het gebied geschikt voor kinderen? Ook hierover staat informatie vermeld in dit Handboek. Mede dankzij de mooie foto's, wordt met dit Handboek de wintersportsfeer al in huis gehaald. Voor leden gratis af te halen bij alle ANWB-winkels.

Jaarboek SKI 2006
Het wintersportmagazine SKI is weer uit. De redactionele inhoud is als vanouds met (beeld)verhalen over skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië, Duitsland en Andorra. En natuurlijk weer de grootste skitest ooit: 140 modellen, vaak in twee lengten. De beoordelingen zijn op een originele manier in beeld gebracht: de variabelen (design, comfort, veelzijdigheid, stabiliteit, wendbaarheid en de easy turn-, surf- of carvefactoren) zijn in één zeshoek overzichtelijk bijeengebracht. SKI 2006 geeft wintersporters nuttige informatie voor komend wintersportseizoen.

Het ANWB 'Handboek Europa 2005-2006' biedt tips om een reis goed voor te bereiden en om de kans op problemen tijdens de vakantie te verkleinen. Praktische informatie van 47 Europese landen staat in dit handboek vermeld. Onder meer welke reisdocumenten nodig zijn en welke douaneregels er gelden. Ook een checklist voor de auto en tips voor het goed achterlaten van het huis ontbreken niet. De verkeerskalender biedt uitkomst bij het plannen van de beste reistijd, zonder onnodige files. Onderweg kunt u te maken krijgen met tolwegen, veerdiensten, verkeersknelpunten en vakantiedrukte. Het ANWB Handboek Europa geeft informatie over tarieven, vaartijden en tips om de ergste drukte te ontlopen. Verder geeft het handboek bruikbare tips over zaken ter plaatse als accommodatie, elektriciteit, kampeergas, telefoneren, klimaat en het eventuele tijdsverschil, openingstijden, feestdagen, maximumsnelheden, de taal en geldzaken.

Het Handboek Europa is exclusief voor ANWB-leden gratis af te halen bij alle ANWB-winkels of tegen verzendkosten te bestellen via anwb.nl.


---- --