Socialistische Partij

Duizenden handtekeningen voor beter gevangeniswezen en sterke reclassering

14-11-2005 * Voor aanvang van het debat over de Justitiebegroting heeft een delegatie van de Werkgroep Morgen Beter samen met SP-Kamerlid Jan de Wit ruim drieduizend steunbetuigingen voor een beter gevangeniswezen en een sterke reclassering aangeboden aan Justitieminister Donner.


Begin 2005 is op initiatief van de SP de Werkgroep Morgen Beter opgericht. Reclasseringswerkers, bewaarders, vrijwilligers, ex-gedetineerden en geestelijk verzorgers buigen zich in dat samenwerkingsverband over de vraag wat er misgaat in de gevangenissen en bij de reclassering en welke verbeteringen noodzakelijk zijn. Doel: het torenhoge recidivecijfer aanpakken en daarmee de onveiligheid in de samenleving terugdringen.

In juli presenteerde de werkgroep een zwartboek over de verslechteringen in de gevangenissen en de problemen bij de opvang van ex-gedetineerden. De belangrijkste uitkomst was dat het zogenaamde sobere regime dat als bezuinigingsmaatregel in de bajes is doorgevoerd, funest is voor de resocialisatie van veroordeelden. Die brengen nu al gauw 18 uur per dag door met dom nietsdoen achter een dichte deur: voor zelfverbetering door arbeid en onderwijs zijn nauwelijks mogelijkheden meer. En als deze mensen vrij komen wacht hen het kastje en de muur van de gemeentelijke autoriteiten, die vaak geen idee hebben wat ze met ex-gedetineerden aan moeten. Een nieuw onderzoek van de werkgroep bevestigt dat de opvang van ex-gedetineerden op gemeentelijk niveau rampzalig slecht geregeld is.

Jan de Wit: "Uit ervaring en onderzoek van de leden van de werkgroep blijkt dat het ex-gedetineerden wel heel moeilijk wordt gemaakt om op het rechte pad te blijven. In de gevangenis raken veel veroordeelden hun laatste contacten met familie en vrienden kwijt, sommige mensen stompen volledig af, en als ze buiten komen helpt niemand ze met het vinden van een huis en een baan. Daar wordt Nederland echt geen veiliger land van."

Sinds de presentatie van het zwartboek deze zomer heeft de SP steun gevraagd voor de 10 eisen tot verbetering van gevangeniswezen en reclassering die door de werkgroep zijn opgesteld. Jan de Wit heeft daarvoor de groepen benaderd die het dichtst bij de problemen betrokken zijn: mensen die werken met gedetineerden en ex-gedetineerden, en mensen die zelf gevangen zijn. De Wit: "Ik wilde zeker weten dat wij met onze eisen echt de kern van de verslechteringen te pakken hadden en ook de goede richting voor de oplossing hadden gekozen. Dat is duidelijk het geval. Bijna zeshonderd geestelijk verzorgers, reclasseringswerkers, bewaarders, vrijwilligers en ex-gedetineerden steunen ons. En meer dan 2500 gedetineerden hebben getekend voor een grotere kans op een eerlijk en geregeld leven."

Jan de Wit hoopt dat Donner serieus zal kijken naar het zwartboek en de daarin geformuleerde eisen. De Wit: "Een veilige samenleving is één van de centrale doelstellingen van dit kabinet en dat vinden wij prima. Onze eisen voor een beter gevangeniswezen en sterke reclassering sluiten daar naadloos bij aan. Ik vind dan ook dat de minister daar in zijn begroting geld voor moet vrij maken."