Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 14 november 2005

STAATSSECRETARIS BUITENLANDSE ZAKEN ATZO NICOLAÏ:
VOORLOPIGE STOP OP UITBREIDING EUROPA

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Atzo Nicolaï, wil een stop op de uitbreiding van Europa. Dat stelt hij vanmiddag in AVRO's 1opdeMiddag. Nicolaï: "Er wordt ook al weer gesproken over Oekraïne en Moldavië aan onze Oostgrens. Ik ben er tegen om daar alweer toetredingsperspectief te bieden. Ik zou geen nieuwe stappen op dit moment in deze fase willen nemen. Eerst maar eens zorgen dat we de boel zelf op orde krijgen. Dat we de oude afspraken goed uitvoeren en dat we iedereen weer zo dichtbij in de buurt hebben dat mensen het weer voelen als hun Europese Unie."

De eerstvolgende landen die mogelijk tot Europa toetreden, zijn Bulgarije en Roemenië. Volgens Nicolaï doen de landen hun best voor toetreding per 1 januari 2007 maar zijn ze er nog niet. Nicolaï: "Ze zijn nog niet klaar. Het is eigenlijk een race tegen de klok, of ze hun laatste hervormingen door kunnen voeren. Ik heb wel goede hoop dat het lukt en dan kunnen ze 1 januari 2007 toetreden. Maar als het niet lukt, als ze nog niet klaar zijn, dan moeten we absoluut niet aarzelen om te zeggen, jammer maar helaas, maar dan wordt het een jaar later."

Volgens Nicolaï verdient de procedure rond Turkije geen schoonheidsprijs. Nicolaï: "Turkije is een goed, of zo je wilt een slecht voorbeeld van hoe Europa met de burger is omgegaan." Belangrijke reden voor veel burgers die nee stemden tegen de Europese Grondwet, is die mogelijke toetreding van Turkije en het idee dat de burger tot nu toe nooit iets is gevraagd over mogelijke uitbreiding. Nicolaï erkent dat de regering daar fouten heeft gemaakt: "We hebben dat misschien wel teveel gewild, het verkopen van Europa. En dat is net precies de reden dat de burger zegt, laat maar, aan de deur wordt niet gekocht. Ik laat me dat niet door de strot duwen."

Nicolaï wil dat Nederland kritischer kijkt naar maatregelen vanuit Brussel. Als voorbeeld noemt de staatssecretaris de regels voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Nicolaï: "De wens is om iets aan luchtkwaliteit te doen, dat is goed, belangrijk en mooi. Maar pas even op, want als daar van teveel kanten aan getrokken wordt en het leidt tot afspraken over luchtkwaliteit, die vervolgens alles bij elkaar eigenlijk tot onmogelijke uitvoeringsproblemen leiden in Nederland. Ja, dan hebben we er wel aan meegewerkt, maar dan zitten we vervolgens met de brokken."

De VVD zal Europa inzet maken van de verkiezingen in 2007. Nicolaï: "Laten we ons a.u.b. niet nog rechts in laten halen, nu even als VVD'er sprekende, door de PvdA, die nu wel heel erg kritisch met de laatste notitie naar Europa kijkt. Laten we ook niet terugvallen in de oude fout van 'jodelahiti' en het beter verkopen van Europa. Waar het kan nationaal, waar het moet Europees, en dan ook goed."

Uitzending: maandag 14 november 2005 om 14.35 uur op Radio 1.