Ingezonden persbericht


Persbericht
Utrecht, 14 november 2005

Helder portfolio bewerkstelligt transparantie salaris bestuurders in de gezondheidzorg

De Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Bestuurders in de Gezondheidszorg (NVZD) besluit op 24 november 2005 over de Adviesregeling Arbeidsvoorwaarden Raden van Bestuur 2006. Deze regeling verduidelijkt de indeling van de portfolio van bestuurders in de zorg. Bovendien worden de omzetten van de zorginstellingen aangepast aan de ontwikkeling van de Zorgrekeningen over de jaren 2001-2003. Deze omzetten zijn de belangrijkste factor voor de bepaling van de honorering van bestuurders. Tevens worden de financiële schadeloosstellingen bij ontslag bijgesteld tot maximaal één jaarsalaris (conform de Tabaksblat-norm).

De NVZD verwacht daarmee de adviesregeling én beter hanteerbaar te hebben gemaakt én beter aan te laten sluiten op maatschappelijke ontwikkelingen.

Afgelopen vrijdag heeft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer het standpunt verankerd over de salarissen 2003-2004 van bestuurders in de zorg. Het kabinet beschouwt de Adviesregeling Arbeidsvoorwaarden van de NVZD als 'de norm' voor de beloning van zorgbestuurders. Het kabinet houdt de bestuurders aan deze norm. Raden van Toezicht, aldus het kabinet, hebben "een zware taak" om geen hogere beloningen te verstrekken. Doen ze dat wel, dan moet een Raad van Toezicht in het jaarverslag uitleggen waarom deze stap is genomen. Het kabinet hanteert hier het adagium: pas toe of leg uit.

Met de recente kabinetsbrief schaart de regering zich achter het eerder door de NVZD ingenomen standpunt. Voor alle duidelijkheid: de NVZD heeft eerder aan Den Haag gemeld dat indien bestuurders de NVZD-norm overschrijden, de Raad van Toezicht daarover tekst en uitleg moet geven. Dit moet geschieden in het Jaarverslag. Dit document is openbaar. Inmiddels schaart ook de NVTZ (Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Zorg) zich achter deze manier van transparant handelen en verantwoording afleggen.

Het kabinet vraagt de sector gezondheidszorg "een krachtig signaal af te geven en uit te leggen waarom veertig procent van de bestuurders een hogere beloning heeft dan het maximum dat uit de NVZD-adviesregeling is te berekenen." NVZD en BOZ (Branche-overleg Zorg) zullen binnenkort hierover hun standpunt bekendmaken.

In de recente enquête onder NVZD-leden inzake de salarissen 2003-2004 blijkt dat 29% van de leden een salaris boven de eigen norm ontvangen. Dit is deels te verklaren uit oude, langlopende arbeidsovereenkomsten. Die zijn nog gebaseerd op de oude NVZD-modellen (en die kunnen tot 13% hoger uitkomen). Andere oorzaken kunnen zijn: groei van de instelling en een hogere inschaling bij de start (meestal in de ziekenhuissector). Bovendien is er sprake van een verkeerde inschaling door "eigen" interpretatie van het portfolio.

Noot voor de redactie (