Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 14 november 2005

Start opknapbeurt kruidentuin Rekerhout

De kruidentuin tegenover de kinderboerderij in park de Rekerhout wordt onder handen genomen. De grond wordt gesaneerd en de tuin wordt opnieuw ingericht. Dit is een onderdeel van de grootscheepse opknapbeurt van park de Rekerhout.

De sanering is maandag 14 november gestart en is naar verwachting 30 november 2005 klaar. Het gebied is hiervoor tijdelijk afgezet. Op basis van een goedgekeurd saneringsplan worden de asbestrestanten van een voormalig huis en een plek met minerale olie verwijderd. Bij de sanering wordt de bovenste 50 centimeter van de grond gezeefd en daarna weer teruggeplaatst. De grond is daarna schoon en ligt klaar om in het voorjaar opnieuw ingeplant te worden. Bij de sanering worden de aanwezige hagen en bomen zoveel mogelijk ontzien.

Inrichtingsplan

In het voorjaar van 2006 wordt de kruidentuin opnieuw ingericht. Op dit moment werkt de gemeente Alkmaar aan een inrichtingsplan. Dit in samenwerking met het Alkmaarse bedrijf VSM-Geneesmiddelen, de natuurvereniging IVN, de kinderboerderij en de voormalig ontwerper van de kruidentuin.

Prioriteit

Het opknappen van de kruidentuin vindt plaats in het kader van het Visie, inrichtings- en beheerplan Rekerhout. Het college van B&W heeft geld beschikbaar gesteld om de maatregelen uit dit plan te realiseren. Vanwege de grote wens van parkgebruikers om de kruidentuin op te knappen, heeft dit prioriteit gekregen in het plan en wordt daarom al in het eerste van de zes uitvoeringsjaren aangepakt. Op dit moment zijn elders in het park de uitvoeringen van andere maatregelen uit dit plan in volle gang, zoals de aanleg van natuurvriendelijke oevers, een nieuwe waterloop en een speelheuvel.