Gemeente Rotterdam

Nr. 194
14 november 2005

Doorstart voor Rotterdams college van B en W

De coalitiepartijen die gezamenlijk het Rotterdamse college van B en W vormen, hebben de wens en de bereidheid uitgesproken om de uivoering van de collegeprioriteiten door te zetten. Volgens fractievoorzitter George van Gent (VVD), die de afgelopen dagen de openhartige gesprekken tussen de fractievoorzitters en wethouders van VVD, LR en CDA heeft geleid, kan daarbij geen sprake zijn van op 'de winkel passen.' Dit heeft hij vandaag, maandag 14 november, gerapporteerd aan burgemeester Opstelten. De inzet was, is en blijft een beter Rotterdam voor de Rotterdammers.

Nadat wethouder Marco Pastors op 10 november jl. een motie van wantrouwen door een meerderheid van de raad tegen hem gesteund zag, zijn gesprekken gevoerd om het vertrouwen binnen de coalitie te herstellen en te versterken. Daarbij zijn alle collegeprioriteiten nog eens tegen het licht gehouden en zijn er afspraken gemaakt over o.a. de omgang met elkaar, de raad en de externe relaties.

Gezamenlijk hebben de partijen vastgesteld dat de motie Van den Born (CDA) van 17 maart jl. niet langer relevant is. Deze motie was immers aangenomen op een specifiek moment en gericht op één wethouder. Daarnaast hebben zij vastgesteld dat wethouders op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen de vrijheid moeten hebben om zich over meer uit te laten dan hun eigen portefeuille. Spreekt iemand in de hoedanigheid van wethouder, dan gelden de gebruikelijke beperkingen die horen bij eenheid van collegebeleid en collegiaal bestuur.

De vijf collegeprioriteiten, te weten veiligheid, huisvesting, jeugd en onderwijs, inburgering en integratie, en economie, zijn door het zesmanschap nog eens nader beschouwd. Afgesproken is dat het collegeprogram en de actieprogramma's Rotterdam Zet Door en Meedoen of Achterblijven, onverkort uitgevoerd worden en dat er geen nieuwe punten aan toegevoegd hoeven te worden. In de brief van Van Gent wordt een opsomming gegeven van de vele belangrijke zaken die in uitvoering zijn.

Het onderdeel integratie wordt onverkort voortgezet. Wel is nog eens nadrukkelijk vastgesteld dat tegen inwoners die niet willen meedoen wordt opgetreden. Rotterdammers moeten op een positieve manier bijdragen aan de Rotterdamse samenleving en zich voegen naar de Nederlandse normen en waarden. Daarbij dienen mensen niet als groep maar als individu beoordeeld te worden.

Het collegeprogramma "Het nieuwe elan voor Rotterdam" is en blijft in uitvoering, aldus VVD-fractievoorzitter Van Gent.

noot voor de redactie/