Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Hoe verder in Rotterdam?
Uitzenddatum: Ma. 14 november 2005, 20.30u
Verslaggeving: Wilfred Scholten en Robbert ter Weijden en Jeroen Illy

Fractievoorzitters en wethouders uit Rotterdam hebben de afgelopen dagen gesprekken gevoerd om het vertrouwen binnen het college van B&W te herstellen na de motie van wantrouwen tegen wethouder Pastors. Hoe moet het verder? In Netwerk onder meer een gesprek met CDA-wethouder Geluk.

Motie
Marco Pastors, wethouder Volkshuisvesting voor Leefbaar Rotterdam, moest vorige week opstappen, nadat een meerderheid van de gemeenteraad een motie van wantrouwen had aangenomen. GroenLinks diende de motie in. Het CDA en PvdA steunden deze.

Eerder bezwaar
Patsors had zich volgens de politici andermaal aanmatigend uitgelaten over moslims en de islam. De raad had daar al eerder bezwaar tegen gemaakt. Afgelopen maart van dit jaar overleefde Pastors nog een motie van wantrouwen.

Ingewikkelder
In het parochieblad IDee zei de Leefbaar-wethouder onlangs dat criminaliteit onder moslims ingewikkelder ligt dan bij andere groepen, omdat moslims hun geloof erbij halen om crimineel gedrag te rechtvaardigen.

Gemeenteraad
Overigens is het nog niet zeker of Pastors daadwerkelijk vertrekt. Hij laat het aan de gemeenteraad over of hij ontslag moet krijgen. De gemeenteraad vergadert op 24 november.

Nieuwe Pim Fortuyn?
Netwerk sprak in Rotterdam met Leefbaar Rotterdam-stemmers. De wethouder kon na zijn vertrek nog op veel begrip rekenen van de bevolking. Ook een gesprek met politiek adviseur Jacques Monasch over de vraag of Pastors de nieuwe Pim Fortuyn is. In de studio CDA-wethouder Geluk te gast. Leefbaar Rotterdam vindt dat hij een âjudasrolâ heeft vertolkt in het debat dat tot het vertrek van Pastors leidde.