Ministerie van Buitenlandse Zaken

Sinds enige tijd wordt gewerkt aan een inventarisatie van de mogelijkheden voor een intensivering van Nederlandse samenwerking met Indonesië. Graag informeren wij u over dit voornemen. Over de uitwerking hiervan zal de Kamer nader, door middel van een beleidsnotitie, worden ingelicht.

Achtergrond

De directe aanleiding voor het voornemen tot intensivering was het bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken aan Indonesië van 16 tot 18 augustus jl. waar hij namens de Nederlandse regering de viering van 60 jaar onafhankelijkheid bijwoonde en de politieke en morele aanvaarding door Nederland uitsprak van de Proklamasi van 17 augustus 1945.

Door president Yudhoyono werd dit bezoek gekwalificeerd als een historische stap en een belangrijke bijdrage aan de uitstekende relatie tussen Indonesië en Nederland, die de weg verder vrij maakt om ons gezamenlijk op de toekomst te richten. Deze ontwikkeling biedt de gelegenheid om de relatie tussen Indonesië en Nederland verder te verdiepen.

Beleidskader

In het eerste jaar na het aantreden van de regering van president Susilo Bambang Yudhoyono, heeft Indonesië ingezet op economische en juridische hervormingen, alsmede hervorming en modernisering van de veiligheidssector voor de verwezenlijking van een toenemend stabiel politiek-, veiligheids- en investerings-klimaat in Indonesië. De Nederlandse regering wil hieraan graag ondersteuning bieden. Bij de voorgenomen intensivering van de samenwerking met Indonesië zal nauwe aansluiting worden gezocht bij de Indonesische strategische prioriteiten. Bevordering van het investeringsklimaat en stabiliteit en veiligheid zullen de uitgangspunten vormen met daarbij als belangrijke aandachtspunten samenwerking met en ondersteuning van de gematigde islam en behoud van het milieu. Tevens zal een grotere zichtbaarheid en herkenbaarheid van de bilaterale samenwerking met Indonesië worden nagestreefd.

Aan een structurele bevordering van het investeringsklimaat liggen ten grondslag: ondersteuning van basis- en beroepsonderwijs, ondersteuning van maatschappelijk verantwoord ondernemen, goed bestuur en wetgevingsondersteuning, decentralisatie, actieve participatie van het bedrijfsleven, het stimuleren van technische en publiek-private samenwerking en het vergroten van markttoegang. Stabiliteit en veiligheid worden gestimuleerd en versterkt door inzet op conflictpreventie en wederopbouw, veiligheidshervormingen, juridische samenwerking, samenwerking en ondersteuning van maatschappelijke organisaties van gematigde islamitische signatuur, versterking van het kader voor terrorismebestrijding en een uitdieping van de samenwerking op terreinen als milieu, water, landbouw en visserij en bevordering van ecologische veiligheid en stabiliteit.

Dit beleidskader is in lijn met het implementatieplan van de aanbevelingen van de Gemengde Commissie "Geintegreerd Buitenlands Beleid" in het kader van het Programma Andere Overheid (zoals verwoord in brief aan U dd. 30 september). De aanbeveling om periodiek beleidsvisies met strategische prioriteiten voor thema's en grote spelers in de wereldpolitiek aan de Ministerraad ter vaststelling voor te leggen, achten wij ook voor Indonesië relevant.

De Minister De Minister
van Buitenlandse Zaken, voor Ontwikkelingssamenwerking

Dr. B.R. Bot A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven


---- --