Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

14-11-2005
Gescheiden luierinzameling Kempengemeenten groot succes

Sinds september kunnen inwoners van de Kempengemeenten (Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden) gebruikte babyluiers en incontinentiemateriaal gratis achterlaten in speciaal daarvoor bestemde containers. Hoewel de gescheiden inzameling nog maar een paar maanden loopt, kunnen we toch al spreken van een groot succes.

Resultaten eerste maanden
In alle vijf gemeenten bleken de geplaatste containers niet voldoende capaciteit te bieden voor de hoeveelheden die werden aangeboden. Daarom is het aantal containers flink uitgebreid en zijn ook grotere containers geplaatst. Het aanbod lijkt nog steeds toe te nemen. Ervaringen in andere gemeenten wijzen uit dat pas na zo'n drie tot vier maanden het aanbod stabiliseert en een goed beeld kan worden gegeven van het aanbod. Gegevens over het totale gewicht van de aangeleverde luiers zijn nog niet bekend.
Het is wel duidelijk dat het animo om de luiers gescheiden aan te bieden groot is. Dat blijkt ook uit telefonische reacties die bij de gemeenten zijn binnengekomen.

Incontinentiemateriaal
De containers zijn zowel bedoeld voor babyluiers als incontinentiemateriaal. Er wordt wel rekening mee gehouden dat voor bijvoorbeeld ouderen de drempel voor het gescheiden aanbieden groot kan zijn. Daarom is in de gemeente Reusel-De Mierden, als proef, een container geplaatst bij Ouderencentrum d'n Aachterum en worden daar ook de speciale luierzakken verstrekt. Inmiddels zijn op dat punt 92 rollen met luierzakken uitgegeven.