Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

14-11-2005
Afspraken rondom vluchtroutes vliegbasis Eindhoven

De afgelopen periode bereiken ons incidenteel geluiden dat door vliegers van vliegbasis Eindhoven de gemaakte afspraken, met name ten aanzien van routes, niet zouden worden nagekomen. Verder wordt gesteld dat er veel vliegtuigen boven onze gemeente zouden vliegen. Hierover kunnen we u het volgende melden.

Militaire vliegbasis
Vliegbasis Eindhoven is een militaire vliegbasis, waar burgermedegebruik onder voorwaarden is toegestaan. In aanvulling op wat van de zijde van Defensie o.a. is vastgelegd in de aanwijzingsbeschikking is door partijen in de regio een regionale overeenkomst gesloten over het civiele vliegverkeer. Voor de uitvoering van deze overeenkomst is er het uitvoeringsorgaan GLOBE (Gezamenlijk Luchthaven Omwonenden Beraad Eindhoven). Hierin hebben zitting vertegenwoordigers van de betrokken gemeenten, de provincie, de Belangenbehartiging Omwonenden Welschap, de Brabantse Milieufederatie en Eindhoven Airport. Onze gemeente wordt hierin vertegenwoordigd door wethouder H. Wijnands.

Voor de milieuaspecten van het militaire verkeer fungeert, ter uitvoering van de Luchtvaartwet, een commissie Overleg & Voorlichting Milieuhygiëne Vliegbasis Eindhoven. Onze gemeente is in deze commissie vertegenwoordigd door een lid van het gemeentebestuur en een omwonende, woonachtig binnen de geluidszone. Op dit moment zijn dit wethouder H. Wijnands en mevr. H. van Summeren uit Knegsel.

Routes en aantal vliegtuigen
Ten aanzien van de concrete vragen inzake routes en aantallen vliegtuigen kunnen we, na overleg met het Ministerie van Defensie (staf voorlichting vliegbasis), het volgende melden. Militaire vliegers hebben de opdracht in elk geval niet meer hinder te veroorzaken dan noodzakelijk voor het uitvoeren van de vluchtopdracht. Dit is vanzelfsprekend met inachtneming van voorschriften en rekening houdend met algemene veiligheid. Eindhoven is thuisbasis voor het militaire luchttransport voor alle vormen van vracht. Hiervoor kunnen bondgenootschappelijke en civiele vliegtuigen worden ingehuurd. Het aanbod bestaat vandaag de dag voor een groot deel uit civiele toestellen zoals de Ilyusin II-76. Dit is een groot toestel dat over het algemeen veel geluid produceert.

Routebewakingssysteem
Er is een routebewakingssysteem dat de hoogte en route van alle vliegtuigen en helikopters, zowel militair als civiel, in de omgeving van de basis registreert. Dit routebewakingssysteem staat bij het Basis Informatie Centrum (BIC) van de Vliegbasis Eindhoven. Hier kunt u ook uw eventuele klachten melden op tel. 040-2 896 132. Alle klachten worden geregistreerd en onderzocht. Een overzicht van de klachten wordt onder andere toegestuurd aan de Commissie Overleg en Voorlichting Milieuhygiëne. Deze commissie participeert als platform tussen partijen die bij de vliegbasis betrokken zijn.