Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

14-11-2005
Registratie namen politieke groepering mogelijk tot 11 december a.s.

Op 7 maart 2006 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Een politieke groepering die aan deze verkiezing wil deelnemen en boven de kandidatenlijst de partijnaam wil vermelden moet deze naam laten registreren bij het centraal stembureau in de gemeente Eersel. De naam wordt ingeschreven in een register en blijft geregistreerd totdat de politieke partij wordt opgeheven dan wel de naam wordt veranderd. Voorwaarde is wel dat de partij bij iedere verkiezing een geldige kandidatenlijst inlevert. Laat de partij de naam niet registreren dan wil dat nog niet zeggen dat niet aan de verkiezingen mag worden deelgenomen. Er komt dan geen naam maar alleen een nummer boven de kandidatenlijst te staan.

Registratie van een naam kan altijd gebeuren, maar politieke groeperingen die aan de verkiezingen op 7 maart 2006 willen deelnemen moeten hun naam uiterlijk 11 december 2005 laten registreren.

Voor de registratie van de naam dient een politieke groepering de volgende bescheiden te overleggen:

- een afschrift van een notariële akte waarin de statuten van de vereniging zijn vastgelegd en dus ook de naam. De naam mag maximaal uit 35 letters of tekens bestaan.

- Een bewijs van inschrijving in het verenigingsregister bij de Kamer van Koophandel.

- Een verklaring van de politieke groepering waarbij een gemachtigde en een plaatsvervangend gemachtigde worden aangewezen die namens deze partij kunnen handelen.

Waarborgsom
Er moet een waarborgsom van 112,50 worden overgemaakt op rekeningnum­ mer 28.50.64.428 ten name van de gemeente Eersel onder vermelding van: 'waarborgsom registratie'. Wordt bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezing een geldige kandidatenlijst ingeleverd dan krijgt de politieke groepering de waarborgsom terugbetaald.

Groeperingen waarvan de naam al bij de Kiesraad is geregistreerd hoeven de naam niet bij de gemeente te laten registreren. Zij kunnen bij de desbetreffende landelijke politieke groepering een verklaring vragen om deze naam ook voor de gemeenteraadsverkiezingen te gebruiken.

Aanvraagformulier en nadere informatie
Voor een aanvraagformulier en andere informatie kunt u terecht bij het team Publiek van de gemeente, tel. (0497) 53 13 16.