Ingezonden persbericht


Leenrechten kwestie worden binnenkort in de tweede Kamer aan de orde gesteld

Binnenkort zal de leenrechten discussie in de tweede kamer worden gevoerd, dit op initiatief van de SGP fractie in de tweede kamer.

Met name zal dan ingezet worden of de bibliotheken een openbare functie bekleden ja of nee. De christelijke bibliotheken krijgen nu nl. aan de ene kant geen subsidie omdat ze niet-openbaar zijn (alleen bestemd voor een christelijke doelgroep) Volgens de minister zijn zij wel openbaar en moeten uit hoofde van een wettelijke plicht leenrechten afdragen. Ook zal de terugwerkende kracht regeling als discussiepunt in de kamer worden ingevoerd.

De SGP deelt onze mening dat minister Donner in zijn reactie op onze brief niet ingaat op voornoemde belangrijke aspecten van de kwestie en de fractie ervaart deze brief dan ook als onbevredigend. Daarom wil de SGP-fractie nader over dit onderwerp met de minister van gedachten wisselen. Bij de behandeling van de begroting voor Justitie op 14 november hoopt woordvoerder Van der Staaij dat te doen.

Uiteraard hebben wij de afgelopen tijd benut om de kamerleden te informeren over deze heikele kwestie Ook de SGP fractie zal de tijd voorafgaand aan de begrotingsbehandeling, benutten om overleg te voeren met andere partijen om zodoende draagvlak te krijgen

Intussen is ook een brief van Stichting Leenrecht ontvangen waarbij zij niet inhoudelijk op onze argumenten ingaan, en vast blijven houden aan 1 november. Gezien het feit dat nu de politiek zich er over aan het buigen is, zullen wij eerst wachten totdat er een politiek besluit ligt, alvorens met de stichting in gesprek te gaan, wat ons redelijk en billijk lijkt.

Volledige berichtgeving over de leenrechten wordt bijgehouden op de volgende site:

http://www.christelijkebibliotheken.nl/Persberichten/Persberichten.html


---