Vervolgopleiding op mbo-niveau met baangarantie

Ecabo

Landmacht zoekt 3.000 sportieve en technische vmbo'ers

De Koninklijke Landmacht start samen met kenniscentrum ECABO een campagne om tussen de 2.000 en 3.000 vmbo-leerlingen te interesseren voor de mbo-opleidingen Oriëntatiejaar KL en Vrede & Veiligheid. De campagne is gericht op vmbo'ers , met name degenen die de opleiding Sport, Dienstverlening en Veiligheid (SDV) volgen, alsmede hun docenten, decanen en ouders. Om de bekendheid van de beide mbo-opleidingen te verhogen is de website www.mbo-landmacht.nl gelanceerd. Ook biedt ECABO een serie sportieve clinics aan, een competitie op school waarbij de conditie van de leerlingen wordt getest.

Geen imagoprobleem
De naamsbekendheid van de mbo-opleidingen van de landmacht is onderzocht bij bij vmbo-vakdocenten en vmbo-leerlingen bij de variant SDV. Bij hen is de naamsbekendheid van mbo-opleidingen voor het leger laag. Driekwart van de leerlingen, derde- en vierdejaars vmbo-leerlingen die de SDV-opleiding volgen, kent de mbo-opleidingen niet. Daar tegenover staat dat het imago van de Koninklijke Landmacht goed is. Decanen, docenten en leerlingen in het vmbo hebben merendeels een positief beeld van de landmacht als werkgever. De leerlingen vinden dat een baan bij de landmacht veel afwisseling en doorgroeimogelijkheden biedt en veel aandacht schenkt aan sport. Tweederde van de leerlingen vindt het dragen van een uniform geen bezwaar. Dit blijkt uit het onderzoek 'Mbo-opleidingen Koninklijke Landmacht',uitgevoerd in opdracht van de Koninklijke Landmacht en ECABO, het kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven voor de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen.

Baangarantie
Een ruime meerderheid van de leerlingen beoordeelt een mbo-opleiding bij de landmacht als actief/sportief en avontuurlijk/uitdagend. De minder leuke aspecten zijn de zwaarte (38%), het weinig thuis of veel in het buitenland zijn (20%), de mogelijke dreiging en het gevaar (16%) en de op te brengen discipline (8%). Meer dan de helft van de leerlingen is onbekend met de baangarantie die de Koninklijke Landmacht geeft na het succesvol afronden van de mbo-opleiding en na te hebben voldaan aan een aantal voorwaarden. Tweederde weet niet dat de landmacht dan tevens het studiegeld terugbetaalt.

De meerderheid van de docenten en decanen vindt de Koninklijke Landmacht een interessante en betrouwbare werkgever die doorgroei- en studiemogelijkheden biedt.

CIOS
De CIOS-opleiding en de mbo-opleiding Sport & Bewegen zijn bij leerlingen SDV het bekendst. Die worden ook het vaakst gekozen als vervolgopleiding. De opleidingen van de landmacht komen op de derde plaats. Het Oriëntatiejaar Koninklijke Landmacht (OJKL) leidt op voor een breed spectrum militaire functies, onder meer op technisch vlak zoals bedrijfsautomonteur, ict-er en electrotechnicus. Na de opleiding Vrede & Veiligheid kunnen leerlingen beroepsmilitair worden bij de landmacht of voor een vervolgopleiding in de Beveiliging kiezen.
Website
De website www.mbo-landmacht.nl biedt uitgebreide informatie over de verschillende opleidingen en een test. De Koninklijke Landmacht wil de samenwerking met de scholen verstevigen, zodat leerlingen zich goed beeld kunnen vormen over leren en werken bij de landmacht. Ook docenten zijn een belangrijke doelgroep, zodat zij goede voorlichting kunnen geven over de mogelijkheden die de landmacht biedt.

ECABO
ECABO is het kenniscentrum voor de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen. Zij vervult een brugfunctie tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Ze doet dit door middel van een breed scala van diensten, waaronder de ontwikkeling en het onderhoud van de landelijke diploma-eisen voor mbo-opleidingen, de zorg voor voldoende en goede stageplaatsen, en de ondersteuning van onderwijsinstellingen bij de examinering, bijvoorbeeld via een toetsenbank.


Noot voor de redactie