Dienstenbond CNV

Pensioendiscussie nog niet afgerond Brandstoffenbedrijf 15-11-2005

Woensdag 9 november is na het CAO-overleg Brandstoffenbedrijf gevraagd om nadere pensioenberekeningen. Met de berekeningen hopen wij een betere oplossing te vinden zodat de uittreedleeftijd minder verschilt tussen leeftijdsgroepen. Donderdag 17 november zullen de uitkomsten worden besproken.

Tijdens het CAO-overleg op 9 november zijn partijen dichter bij elkaar gekomen. Toch zijn er nog een aantal forse obstakels te nemen voordat een akkoord zal kunnen worden gesloten.

De situatie
In de voorgaande Info hebben wij u ingelicht over de principiële bezwaren tegen het door de bedrijven zelf laten uitvoeren van het vroegpensioengedeelte. Gezien de uitzonderlijke situatie in de branche (wel een centrale vroegpensioenregeling, maar geen centrale ouderdomspensioenregeling) lijkt het er echter op dat er geen alternatief is. Het laten uitvoeren door de bedrijven zelf lijkt dan ook de enige oplossing. De berekeningen waarom CNV Dienstenbond heeft gevraagd hebben hier dan ook betrekking op. Het is verre van ideaal, maar enigst haalbare naar het nu lijkt.

Verschillen in uittreedleeftijd
Het repareren van de vroegpensioenregeling is gebonden aan fiscale regels. Hierdoor is het moeilijk voor alle groepen werknemers de gevolgen gelijkmatig te verspreiden. In verschillende notities worden de gevolgen op werknemersniveau beschreven. Daaruit komt naar voren dat er grote verschillen zijn in de gevolgen afhankelijk van de huidige leeftijd. Iedereen gaat er op achteruit, maar niet iedereen dus evenveel. CNV Dienstenbond heeft geconstateerd dat de val voor de 40-55 jarigen verhoudingsgewijs erg groot is. Met de gevraagde berekeningen hopen wij een eerlijkere verdeling van de lasten te kunnen vinden.

Individuele afspraken ouderdomspensioen
Een principieel bezwaar heeft CNV Dienstenbond tegen de weigering van de werkgevers om een boevenmatige premie in Levensloop te storten. Het totale bedrag wat voor het vroegpensioengedeelte en ouderdomspensioen gespaard mag worden is gemaximeerd. Dat wil zeggen dat de fiscus een maximum stelt aan de premie die er in gestort wordt. Door het storten van het vroegpensioen in het ouderdomspensioen is dat maximum bereikt. Als een werknemer een betere regeling dan het minimum ouderdomspensioen heeft afgesproken, dan gaat het over het maximum heen. De werkgevers willen het bovenmatige in de zak steken en CNV Dienstenbond wil het bovenmatige in de levensloopregeling. Wij zijn van mening dat CAO partijen niet aan individuele afspraken moeten tornen, wij gaan er van uit dat er een goede reden voor was voor het geven van een extra goede pensioenregeling. Met het stukje levensloop kunnen de werknemers, net als nu, het ouderdomspensioen toch nog een stukje opplussen. Het extraatje raken ze zo niet kwijt. Zeer graag verneem ik van u per mail h.devaan@cnvdibo.nl of uw pensioenregeling bij uw werkgever beter is dan het minimum zoals die in de CAO staat omschreven (dus als u meer dan 70% van het middelloon na uw 65e zou ontvangen). U krijgt hier dan namelijk mee te maken.