Dienstenbond CNV

Fusie CZ OZ, wat nu?
15-11-2005

Onlangs hebben wij, CNV Dienstenbond, via uw werkgevers vernomen dat CZ en OZ gesprekken voeren om te gaan fuseren. CZ en OZ geven aan dat bewuste fusie zijn aanleiding vindt in (voortgezette) maatschappelijke ontwikkelingen die een tweetal tendensen veroorzaken:


1. een sterke schaalvergroting, teneinde te komen tot vergroting van draagvlak en betere risicospreiding;


2. een verdere (klant)behoefte aan een geïntegreerde zorgdienstverlening en afgestemde zorgfacilitering.

Achtergrond markt zorgverzekeraars:
Het gaat hier om een markt van bijna 16 miljoen klanten met 7,3 miljard euro aan premies. De resultaten van de verzekeraars verbeterden de laatste tijd vooral door prijsdalingen (meer generieke geneesmiddelen), snoeien in personeelskosten en kleinere ziekenfondspakketten. Het aantal verzekeraars is in vijftien jaar tijd gehalveerd tot 66, maar deze 66 behoren zelf tot ruim twintig financiële concerns.

Medio 2004 hadden 10.165.000 mensen een ziekenfondsverzekering, 5.762.000 een particuliere polis. 12.5 miljoen mensen hadden een polis bij een van de vijf grootste concerns (te weten, CZ inclusief OZ met 3 miljoen, VGZ/IZA met 3 miljoen, Achmea met 2,9 miljoen, Menzis met 2 miljoen en Agis met 1,7 miljoen). De nieuwe Zorgverzekeringswet dwingt die grote zorgverzekeraars, en de bijna twintig kleinere andere verzekeraars, tot concurrentie nu het onderscheid tussen particuliere verzekering en ziekenfonds per 1 januari as. verdwijnt.

Personele gevolgen marktverandering en fusie:
Gelet op bovenstaande achtergrond alsmede de fusie tussen OZ en CZ spreekt de CNV Dienstenbond zijn zorgen uit omtrent de te verwachten personele gevolgen binnen desbetreffende concerns. Uit onze ervaring blijkt dat iedere fusie op welk niveau dan ook op korte dan wel lange termijn gepaard gaat met onder andere arbeidsplaatsenvermindering, anders inrichten van bedrijfsvoering, wijzigen van interne c.q. externe doelstellingen dan wel aanpassen van functies en bijbehorende beloningen. Dit heeft voor een deel te maken met het benutten van synergievoordelen, het efficiënter inrichten en integreren van werkprocessen en voorkomen van administratieve rompslomp voor zover aanwezig. De situatie is alarmerend genoeg om met beide ondernemingen te gaan praten. Dit zal op 21 november as. plaatsvinden.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Ahmed Kansouh, bereikbaar per telefoon 010 - 265 11 11 of per e-mail: rotterdam@cnvdibo.nl of bestuurder Carmen Scheuneman, bereikbaar per telefoon 040 211 66 74 of per e-mail: eindhoven@cnvdibo.nl