Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Vier vrouwen op Fenna Diemer-Lindeboomleerstoelen

Bij Exacte Wetenschappen en Aard- en Levenswetenschappen zijn vier nieuwe leerstoelen ingesteld voor vrouwelijke wetenschappers; afgelopen vrijdag is bekend gemaakt wie ze bezetten.

Martine Smit - 37 jaar, leerstoel Receptoren en moleculaire communicatie - is een echte onderzoeker. "Mijn grootste interesses zijn hoe mensen ziek worden en hoe medicijnen werken. Wij kijken niet alleen naar hoe communicatie binnen en tussen cellen plaatsvindt, maar ook hoe virussen de communicatie in de cel overnemen en zo ziekten veroorzaken. Dat fascineert me. Ik wil dat gewoon weten."

Marloes Groot - 36 jaar, leerstoel Biofysica van elementaire biologische processen - is trots op de unieke onderzoeksopstelling die ze aan de VU heeft gebouwd. Het is een ingewikkeld stelsel van laserprojectoren en lenzen. Het lijkt wel een speelgoedspoorwegemplacement. "De veranderingen in de eiwitten die wij onderzoeken, gaan zo snel dat je ze niet kunt waarnemen. Met deze opstelling kan ik zelfs veranderingen in een femtoseconde registreren. Dat is 10-15 seconde."

Jacintha Ellers - 36 jaar, leerstoel Evolutionaire ecologie - heeft haar wetenschappelijke sporen verdiend in Amsterdam, Leiden, Utrecht en Stanford. Zij deed onderzoek aan chimpansees, vlinders, springstaarten en sluipwespen. Ze is vooral geïnteresseerd in hoe dieren zich aanpassen aan veranderende klimaatomstandigheden.

Marjan Hofkes - 42 jaar, leerstoel Economie van duurzame ontwikkeling - is actief als onderzoeker, beleidsadviseur en manager. "Wij proberen inzicht te krijgen in hoe een duurzame samenleving vormgegeven kan worden. Hoe kan economische ontwikkeling samengaan met behoud van milieukwaliteit? Welke mechanismen spelen een rol als we beter rekening willen gaan houden met de belangen van het milieu en toch economisch willen groeien? Hoe kunnen we dat goed aanpakken met behulp van nieuwe technologieën?"

De leerstoelen zijn ingesteld ter gelegenheid van het vijfentwintigste lustrum van de VU en vernoemd naar dr. Fenna Diemer-Lindeboom (1912-2004), voorvechtster van vrouwenbelangen uit het protestantse VU-verleden. Het initiatief komt van Equal. Dit EU-project heeft tot doel voor mannen en vrouwen, allochtonen en autochtonen gelijke kansen te creëren om door te stromen naar hogere functies binnen de organisatie. De bedoeling is de leerstoelen in de toekomst telkens voor een periode van vijf jaar toe te wijzen aan nieuwe vrouwelijke toptalenten uit verschillende VU-faculteiten.