Gemeente Arnhem

Arnhemse noodkreet over de zorgplicht voor Het Dorp Nog geen oplossing van de regering voor de Arnhemse zorgplicht voor de rolstoelvoorzieningen van de bewoners in Het Dorp.

Arnhem heeft sinds 2003 te maken met het verstrekken van vrij dure rolstoelvoorzieningen aan de bewoners in Het Dorp met de Awbz-indicatie verblijf zonder behandeling. Tot 2003 werden deze rolstoelen via de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) verstrekt. Nu valt de verstrekking onder Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg).

De volle omvang van deze wijziging komt voor Arnhem steeds meer in beeld en wordt nog zichtbaarder als de bewoners in Het Dorp volgend jaar opnieuw moeten worden geïndiceerd. De verwachting is dat 75% van de Dorp-bewoners de indicatie verblijf zonder behandeling krijgen. En dat betekent dat aan ongeveer 230 rolstoelgebonden bewoners door de gemeente Arnhem rolstoelvoorzieningen moet worden geboden. Een forse extra uitgavenpost.

Want hoewel een landelijk onderzoek van het College van Zorgverzekeraars heeft aangegeven, dat er een duidelijke kostenverschuiving van de Awbz naar de Wvg waarneembaar is voor de bewoners van Het Dorp, ontvangt Arnhem hiervoor van het rijk geen enkele financiële compensatie.
De gemeente verwacht op termijn extra uitgaven van 1,3 miljoen per jaar; dit is 12% van de rijksmiddelen die de gemeente nú ontvangt voor de Wvg, die overigens op termijn onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gaat vallen.

Arnhem heeft in september haar noodkreet al eerder geuit aan de leden van de Tweede Kamer die zich bezighouden met de Wmo. Hiervoor is via kamervragen aan de regering aandacht gevraagd.
Helaas heeft de regering in haar antwoord op deze kamervragen geen perspectief geboden op een goede oplossing voor Arnhem. De regering geeft aan dat zij niet van plan is deze rolstoelen weer onder de werking van de Awbz te brengen en dat de rolstoelen aan bewoners in Awbz-instellingen zijn opgenomen in het verdeelmodel van de Wmo. Dit laatste is niet het geval geweest.

Aan de Tweede Kamer wordt opnieuw door Arnhem gevraagd om te komen tot een specifieke oplossing voor deze uitgaven. Het gaat hier om een landelijk instituut voor lichamelijk gehandicapten, die uit alle windstreken van Nederland komen. Het kan niet zo zijn dat Arnhem alléén moet opdraaien voor de extra uitgaven voor de rolstoelvoorzieningen van Het Dorp.

Arnhem, 15 november 2005