Partij van de Arbeid


Den Haag, 15 november 2005


Vragen van de leden Eijsink en Timmermans (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Defensie
over "Defensie aansprakelijk voor psychisch leed van Dutchbat-militair"


1. Hebt u kennisgenomen van het artikel in De Volkskrant van 12 november jl. "Defensie aansprakelijk voor psychisch leed van Dutchbat-militair"?
2. Kunt u aangeven hoeveel rechtszaken er nu lopen, in welk stadium die zich bevinden en hoeveel rechtszaken er zijn afgerond in relatie tot uitzendingen van militairen bij vredesmissies vanaf Libanon?
3. Kunt u aangeven hoeveel rechtszaken er nog lopen, in welk stadium die zich bevinden en hoeveel er zijn afgerond in relatie tot arbeidsomstandigheden en de zorgplicht van de werkgever Defensie in de periode van 1990 tot heden, inclusief de stralingzaken?
4. Kunt u aangeven hoeveel middelen voor juridische ondersteuning, proceskosten etc. hiermee gemoeid zijn aan de zijde van Defensie?
5. Kunt u aangeven hoeveel middelen in de begroting zijn opgenomen voor dit soort rechtszaken?
6. Kunt u aangeven wat de gemiddelde doorlooptijd is van een zaak en welke vertraging gemiddeld wordt opgelopen door actie of nalatigheid door het ministerie? Wat zijn de oorzaken van die vertragingen precies?
7. Kunt u aangeven in hoeveel gevallen gebruik is gemaakt van mediation en hoe vaak dit geleid heeft tot een positief resultaat?
8. Kunt u aangeven hoeveel van de aangegeven rechtsprocedures zijn afgerond ten nadele van Defensie waarbij onderscheid gemaakt kan worden tussen de verschillende doorlopen soorten van bezwaar- en beroeps- en gerechtelijke procedures?
9. Kunt u aangeven wat de rol is geweest van de IGK in deze zaken?
10. Kunt u in procenten aangeven hoeveel beslag deze zaken hebben gegeven op de verschillende rechtspraakprocedures in de periode van 1990 tot heden en welke algemene kosten hiermee gemoeid zijn?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 109

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl