Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 15 november 2005                             |


1. Proef afhandeling ongevallen
De weg na een ongeval sneller vrijgeven voor het verkeer. Dat is het doel van een proef die op 1 februari 2006 start op een aantal provinciale wegen en een gedeelte van een gemeentelijke weg (N279 in Helmond) in de regio Zuidoost-Brabant. De proef gaat een jaar duren. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Rijkswaterstaat heeft al een aantal jaren goede ervaringen met Incident Management op het rijkswegennet. De proef komt er op neer dat de politie Zuidoost-Brabant van de provincie volmacht krijgt om ondernemingen in te schakelen die de weg vrijmaken. De proef moet uitwijzen of dit ook effect heeft op een verbetering van de doorstroming op het onderliggende wegennet. Tevens is de proef bedoeld om meer inzicht te krijgen in de kosten en organisatorische consequenties van Incident Management op provinciale wegen.

2. Statenvragen Rijksweg N69
Om een goede oplossing te vinden voor de verkeersproblematiek rond de Rijksweg N69 (Eindhoven-Hasselt) is het nodig om een goed zicht te hebben op alle aspecten van de verkeerssituatie in de regio tussen de A67, de A2-zuid en de Belgisch-Nederlandse grens. Het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven is verantwoordelijk voor het verkeers- en vervoersbeleid in het gebied. Aan een analyse van de vervoersproblematiek is gewerkt door een kentekenonderzoek en het opstellen van een pleitnota die aangeeft wat de verschillen zijn in de verkeersafwikkeling tussen 1998 (Trajectnota/MER van het Rijk) en 2005. Er is dan ook geen sprake van een verloren jaar. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op vragen van de leden van Provinciale Staten, de heren Hofste en Althuizen (PvdA). Primaire conclusie van het onderzoek is dat de groei van het verkeer in het studiegebied zich veel sneller heeft voorgedaan dan in de Trajectnota/MER was voorzien. Het kentekenonderzoek N69 en de pleitnota is nodig om de minister van Verkeer en Waterstaat te doen besluiten haar standpunt over de N69 te heroverwegen.

3. Wegenverordening landbouwverkeer
In principe geldt er een verbod voor landbouwverkeer op provinciale wegen die de functie hebben van gebiedsontsluitingsweg. Dit omdat zwaar landbouwverkeer voor een aantal problemen zorgt op deze wegen zoals: opstoppingen, veiligheidsproblemen en slijtage van de weg. Omdat het echter niet de bedoeling is dat de provincie deze problemen dan afschuift op gemeentelijke wegen is de verordening die dit regelt gewijzigd. Vanaf nu kan een provinciale weg pas worden afgesloten voor het landbouwverkeer als samen met de betrokken gemeente(n) een alternatieve route is aangewezen.

4. Ambtelijke studiereis
De regio Parijs is voorloper op het gebied van reisinformatie voor reizigers op de weg en in het openbaar vervoer. Op 7 en 8 december organiseert ITS Nederland/Connekt een studiereis mobiliteitsinformatie naar Parijs. De studiereis is gericht op het opdoen van praktijkkennis over mobiliteitsinformatietoepassingen in en rond Parijs door het bezoeken van een aantal locaties waar interessante innovatieve toepassingen op het gebied van mobiliteitsinformatie voor de reiziger operationeel zijn. Gedeputeerde Staten hebben opdracht gegeven tot ambtelijke deelname aan deze studiereis.

5. Combifonds
In het totaal E2,9 miljoen subsidie uit het Combifonds komt beschikbaar voor 38 projecten. Het gaat hierbij om projecten die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in dorpen en stadswijken of zijn gericht op de realisatie van woonzorgaccommodaties. In totaal zijn 103 subsidieaanvragen ingediend, waarvan er 84 in aanmerking kwamen voor subsidie. Om de 38 projecten nu te kunnen subsidiëren wordt het beschikbare subsidiebedrag van E2.000.000,- verhoogd met E 900.000,- uit de reservering voor 2006/2007.

6. Waterhuishoudingsplan verlengd
Het provinciale waterhuishoudingsplan, dat afloopt in 2006 wordt mogelijk verlengd tot ten hoogste 22 december 2009. Daarover vragen Gedeputeerde Staten advies aan de Integrale Commissie voor Milieu en Water. De verlenging heeft te maken met de invoering van de Europese Kaderrichtlijn Water. Op grond van nationale wetgeving zijn de provincies verplicht om in 2009 een waterhuishoudingsplan te hebben dat voldoet aan de Europese richtlijn. GS hebben besloten om nu niet aan het bestaande waterhuishoudingsplan te werken maar in de tussenliggende periode een nieuw waterhuishoudingsplan op te stellen.

7. Waterwet
Er komt in 2006 mogelijk een nieuwe waterwet. De Nederlandse provincies zijn het op een aantal punten met de wetswijziging niet eens. In de nieuwe wet verandert de positie van de provincies, zo zullen de waterschappen voortaan rechtstreeks onder toezicht van het Rijk vallen en vervalt de goedkeuringsbevoegdheid van de beheersplannen van de waterschappen door Gedeputeerde Staten. Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie voor Ruimte en Milieu over de ontwikkelingen en zenden hen een notitie van het Interprovinciaal Overleg waarin met klem bezwaar wordt gemaakt tegen het vervallen van de provinciale goedkeuringsbevoegdheid van de beheersplannen van de waterschappen.

8. Kaderrichtlijn water Maas
De ambities voor het beheer van grond- en oppervlaktewater in het gebied van de Maas zijn ambitieus en vaak niet haalbaar. Er moet een realistisch pakket aan maatregelen komen. Dat zegt het Regionaal Bestuurlijk Overleg Maas, dat onder voorzitterschap staat van gedeputeerde mw. drs. J.M.P.Moons naar aanleiding van de plannen die nu opgesteld worden in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water. Deze 'stroomgebiedplannen' moeten inzicht geven in de maatregelen die genomen worden om de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater te beschermen. Gedeputeerde Staten delen de opvattingen van het Regionaal Bestuurlijk Overleg en informeren de statencommissie voor Ruimte en Milieu.

9. Beheersplannen waterschappen
De beheersplannen van de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel en Aa en Maas worden, evenals het provinciaal waterhuishoudingsplan, verlengd tot 22 december 2009. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Dat heeft te maken met de invoering van de Europese Kaderrichtlijn Water. Door de verlenging kunnen de waterschappen beheersplannen opstellen die voldoen aan het nieuwe waterhuishoudingsplan van de provincie en de kaderrichtlijn water.

10. Ontwikkeling duurzame landbouw
De duurzame landbouw moet vooral groeien op grond van de vraag uit de markt. De overheid zou maatregelen moeten nemen die de afzet bevorderen. Dat is de kern van het advies van de Brabantse Duurzaamheidraad aan Gedeputeerde Staten. GS nemen het advies van de raad over en betrekken het bij het nieuwe plan van aanpak 2005-2007 voor de biologische landbouw. Het advies wordt toegezonden aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu.

11. Statenvragen houtkap in de Geelders
Het kappen van hout in de Geelders te Liempde en het Wilhelminapark in Boxtel is te vergelijken met het verrichten van achterstallig onderhoud en het verwijderen van gevaarlijke bomen. Voor één gedeelte van 2500 m2 is vastgesteld dat er sprake is van een illegale velling. De handhaving van de boswet geschiedt langs strafrechterlijke weg en er is proces-verbaal opgemaakt. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de leden van Provinciale Staten, de heer van Hezik en mw. Schokker (GroenLinks).

12. Statenvragen Factory Outlet Centre Roosendaal
Destijds hebben GS de gemeente Roosendaal er op gewezen dat er naar de mening van het college aanvullend onderzoek zou moeten worden gedaan naar de luchtkwaliteit. De uitkomsten van dat onderzoek maakten aanvullende maatregelen niet nodig. Deze TNO-rapporten zijn nooit beoordeeld door de rechter en dus ook niet als "onvoldoende" aangemerkt. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer H. Polderman (SP) over de luchtkwaliteit in relatie tot de bouw van een factory outlet centre in Roosendaal.

13. Statenvragen over nota Buitengebied
Inmiddels zijn veel gemeenten aan de slag met het opstellen van gebiedsgerichte visies op grond van de nota "Buitengebied in ontwikkeling". Aanvullende maatregelen zijn niet nodig. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de leden van Provinciale Staten, de heren N. van Vught en E. van de Oord (CDA).

14. Europees suikerbeleid
De provincie Noord-Brabant en acht andere provincies ondertekenen samen een brief aan minister Veerman van landbouw. In de brief wordt een beroep gedaan op het kabinet om bij de Europese Commissie te pleiten voor een meer geleidelijke aanpassing van het Europese suikerbeleid. De ingrijpende voorstellen die momenteel in Brussel op tafel liggen, zouden grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in de akkerbouwsector en de suikerindustrie. De provincies willen dat de agrarische sector en de suikerketen de gelegenheid krijgen om beter in te spelen op de prijsdalingen, die het gevolg zijn van het nieuwe Europese beleid.

15. Ruimte voor Ruimte
Er zijn nog 54 aanvragen voor een sloopvergoeding voor overtollige agrarische gebouwen in het kader van de Ruimte voor Ruimteregeling in behandeling. Dat blijkt uit het tussenrapport dat Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld. Het rapport geeft informatie over de beëindiging van de intensieve veehouderij via de regeling ruimte voor ruimte. In het kader van deze regeling worden stallen gesloopt. De kosten daarvan worden terugverdiend met de verkoop van grote bouwkavels voor woningen. Er is inmiddels 1.815.218 vierkante meter staloppervlakte gesloopt, waarvoor ruim 164 miljoen euro is uitbetaald. De Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte, waarvan de provincie een van de aandeelhouders is, heeft locaties in portefeuille, waarop in totaal 1.729 kavels kunnen worden ontwikkeld. Er zijn inmiddels ruim 300 kavels verkocht. In december buigen de Staten zich over de vervolgovereenkomst.

16. Meer geld voor verplaatsers intensieve veehouderij
De provincie kan dankzij een extra investering van E19,25 miljoen nog eens 14 intensieve veehouderijen toevoegen aan de lijst van bedrijven die in aanmerking komen voor verplaatsing. Eerder waren al 43 bedrijven geselecteerd voor de Verplaatsingsregeling Intensieve Veehouderij VIV. Alle 67 bedrijven die zich in 2005 hebben aangemeld en die voldoen aan de voorwaarden voor verplaatsing kunnen daarmee worden geholpen. Met hen zal in de loop van 2006 een koopovereenkomst worden gesloten.

17. Bedrijfswoning Gebroeders Vos Steenbergen
Een tweede bedrijfswoning voor de Gebroeders Vos in Steenbergen kan mogelijk gebouwd worden. Gedeputeerde Staten vragen het advies van de Provinciale Planologische Commissie over hun voornemen om af te wijken van het streekplan. Er is hier sprake van een grondgebonden bedrijf, dat in het kader van natuurontwikkeling wordt verplaatst. Het bedrijf maakt hiervoor gebruik van vrijkomende agrarische bedrijfslocatie in Steenbergen. De tweede bedrijfswoning past in geheel van het bouwblok.

18. Subsidie Benego
De subsidie voor Benego, het Belgisch-Nederlands Grens Overleg, wordt vanaf 2007 stop gezet. GS vinden dat er al op voldoende andere wijzen wordt samengewerkt. Dit overleg levert te weinig concrete resultaten op. In een werkgroep, waar de provincie wel deel van uitmaakt, zal nagedacht worden over de toekomst van Benego.

19. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten stellen de lijst van verleende verklaringen van geen bezwaar op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening vast, geven de gemeente Alphen-Chaam een categorie-aanwijzing voor het vergroten van burgerwoningen in het buitengebied voor de periode tot 05-07-2009, verlenen toestemming voor een uitwerking op grond van artikel 11 Wet Ruimtelijke Ordening van het bestemmingsplan Binnenstad Oost, Prinsensingel 87-93, keuren het bestemmingsplan Babylonienbroek gedeeltelijk goed, keuren de 1e herziening van het bestemmingsplan Buitengebied, deelgebieden Hoeven en Oudenbosch van de gemeente Halderberge gedeeltelijk goed, stemmen naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State alsnog in met een tuinbestemming van een perceel aan de Dommelseweg 4 te Waalre.


---- --