Partij van de Arbeid


PvdA Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800


Den Haag, 15 november 2005


PvdA: Laat iederéén profiteren van lagere zorgpremie


Op basis van de eerste berekeningen van de PvdA blijkt dat de gemiddelde marktpremie naar alle waarschijnlijkheid uit gaat komen op 1056 euro. Dit is gebaseerd op het gemiddelde van de premies zoals de vijf grootste verzekeraars die nu naar buiten hebben gebracht. De minister ging altijd uit van een gemiddelde marktpremie van 1106.


Het betekent dat minister Hoogervorst meer dan 5 miljoen huishoudens met 50 euro gaat korten (1106 -/- 1056) op hun zorgtoeslag en dat er dus meer dan 250 miljoen euro niet uitgekeerd wordt aan de mensen die voorheen binnen het ziekenfonds vielen.


Voor de lagere inkomens is de lagere premie voor de zorgverzekering dus een sigaar uit eigen doos. Zij worden gekort op hun zorgtoeslag, waardoor zij helemaal niet profiteren van een lagere premie, in tegenstelling tot de hogere inkomens. De PvdA wil dat iedereen moet profiteren van een lagere premie en niet alleen de mensen met de hogere inkomens. De PvdA heeft hier bij de VWS-begroting voorstellen voor gedaan en zal dat opnieuw doen bij de behandeling van het Belastingplan.


Heemskerk: 'Veel groepen - onder andere ouderen, zelfstandigen, chronisch zieken en gehandicapten - krijgen in 2006 te maken met veel hogere ziektenkostenpremies. Er was geld gereserveerd om via de zorgtoeslag mensen te compenseren voor hogere zorgkosten. Nu de zorgtoeslag door de minister wordt verlaagd, meent de PvdA dat dat geld ook besteed moet worden aan die kwetsbare groepen.'


Minister Hoogervorst heeft inmiddels aangegeven dat het geld dat bedoeld was voor de zorgtoeslag, van de VWS-begroting overgeheveld wordt om de gestegen olieprijs te compenseren. Hiervan profiteren dan wederom de hogere inkomens. Heemskerk stelt dit aan de orde tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.