Landstede


Ondernemersgeest studenten op Ondernemersdagen

Het succes van een nieuwe onderneming staat of valt bij een goed en creatief ondernemingsplan. Studenten van Internationale Handel en Detailhandel kunnen er inmiddels over meepraten. Begin van dit jaar startten zij een eigen mini-onderneming, als onderdeel van hun opleiding. Op 15 en 16 november staan ze met hun bedrijven Q-ware, Tie2go en Starlight op de Ondernemersdagen Zwolle in de IJsselhallen.

Start een mini-onderneming en maak winst, luidde de simpele opdracht begin dit jaar. De studenten staken de koppen bij elkaar en zochten in drie groepen van ongeveer twaalf studenten hét gat in de markt.

Het beginkapitaal van elke onderneming werd vergaard door de verkoop van honderd aandelen van 15,-. De vindingrijkheid van de startende ondernemers uitte zich in de diversiteit van de bedrijven:

Starlight
Breaklights zijn hot op dit moment, vertelt mini-ondernemer Tom Platenkamp. Hij doelt daarmee op de lichtgevende attributen en gloeistaafjes die bezoekers van discotheken en evenementen momenteel veel dragen en gebruiken.

We hebben besloten ze onder de naam Starlight te verkopen. De klanten hebben de keus uit twee soorten: een grote die gebruikt kan worden als halsband, en een kleine die je om kunt doen als armband, maar die je bijvoorbeeld ook kunt gebruiken als roerstaafje in een cocktail. De zaken gaan redelijk goed.

Jammer genoeg zijn we een order uit Engeland misgelopen, maar daar staat tegenover dat we in december op een lichtjesdag in Delft staan. De breaklights werden inmiddels verkocht op markten en beurzen, in grotere partijen, maar ook per stuk.

Tie2go, voor al uw gestrikte geschenken
Een enkele Windsor, een dubbele Windsor, een Bowler. Er komt nog heel wat kijken bij het dragen van een stropdas. Student Maik Cordes besefte dit terdege en startte met zn medestudenten Tie2Go.

Een bedrijf dat stropdassen verkoopt mét knoopinstructie in een charmante doos. In het bedrijfsleven kun je niet zonder stropdas, legt Maik uit. We kochten in een faillissementsverkoop een partij stropdassen op en ontwierpen een instructie waar eventueel het logo van de klant op kan staan. De zaken gaan goed. We hebben groot aantal verkocht aan een bedrijf voor hun kerstpakketten.

Q-ware
Ons bedrijf floreert, vertelt Rutger Heyen. We verkopen kledingstukken met opdruk naar wens. De mini-onderneming loopt als een trein, vooral dankzij de reclame en de nieuwsbrieven die de studenten maakten voor Q-ware.

We verkochten partijen aan de gemeente Zwolle, een dartclub, een bouwbedrijf en een aantal detailhandels zoals een bloemist, juwelier, modewinkel en een sportkledingzaak, somt hij op. Maar ook aan particulieren, aan Calo-studenten van Windesheim en bijvoorbeeld aan een groep toerisme-studenten die naar Portugal ging. Ik denk dat we de meest lucratieve mini-onderneming van dit jaar zijn.

Een bedrijf runnen is een leerzaam project, vindt Rutger. Je leert samenwerken, communiceren en alles wat er bij zon onderneming komt kijken.

De drie bedrijven presenteren zich bij de stand van Omroep Zwolle op de Ondernemersdagen Zwolle in de IJsselhallen. De beurs is op dinsdag 15 en woensdag 16 november van 14.00 tot 22.00 uur geopend.

Meer over opleidingen Internationale Handel
Meer over opleidingen Detailhandel