Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Groen licht voor vernieuwing in Geuzenveld Zuid en Buurt 5

De stadsdeelraad van Geuzenveld-Slotermeer heeft dinsdagavond 4 november 2003 ingestemd met het vernieuwingsplan voor Geuzenveld Zuid en Buurt 5. De fracties van CDA, GroenLinks, PvdA en VVD stemden voor. LSG stemde als enige partij tegen. Portefeuillehouder Piet Dikken is erg blij met het resultaat. "Dit betekent dat we de vaart erin kunnen houden. Dit heeft het stadsdeel hard nodig."

Met het besluit komt een einde aan een lange inspraakperiode, die juni dit jaar begon. De stadsdeelraad heeft de plannen op een aantal punten gewijzigd, naar aanleiding van de inbreng van bewoners. Zo blijft het schoolgebouw de Kade gehandhaafd en wordt sloop van de boerderijwoningen- en bejaardenwoningen in de Dudokbuurt uitgesteld. Ook de laagbouw aan de Savornin Lohmanstraat blijft in ieder geval tot 2013 staan. Het aantal nieuw te bouwen woningen in de Burgemeester Röellstraat blijft gehandhaafd. Er zal verder onderzocht moeten worden of dit met behoud van de 56 laagbouwwoningen kan.

Nieuwe fase in
De plannen gaan nu de uitwerkingsfase in. De stadsdeelraad vindt het erg belangrijk dat bewoners uitgebreid bij de plannen worden betrokken. Zo zal de inbreng van bewoners worden gevraag bij de uitwerking van diverse varianten voor woningbouw in het Slotermeerhof.

Omvangrijke operatie
In de beide vernieuwingsgebieden worden enkele duizenden woningen gesloopt, nieuw gebouwd of gerenoveerd. "Het echte werk moet nog beginnen," zegt Dikken. "Het gaat om een omvangrijke operatie, die we integraal gaan aanpakken. Dat betekent dat we niet alleen slopen en nieuwbouw plegen, maar ook werken aan de verbetering van de openbare ruimte en de leefbaarheid. We willen goede welzijnsvoorzieningen, een beter economisch klimaat en verbetering van het onderwijs."

Komende decennia
Rond 2015 moet de stedelijke vernieuwing in Geuzenveld-Zuid (de buurten 6, 7 en 8) en Buurt 5 zijn afgerond. Dikken: "We bouwen echt voor de komende decennia".

Contact:
B. Jansen

Bijlage(n):
vernieuwingsplan Buurt 5 (pdf-document) vernieuwingsplan Geuzenveld Zuid (pdf-document)