congres Diversiteit in Bedrijf

Diversiteitsmanagement

good-practicecongres DIVERSITEIT IN BEDRIJF, verhalen uit de praktijk op 16 november 2005 in Amsterdam

Om uw bedrijf te verbeteren: tientallen uitvoerbare ideeën voor diversiteit

Maar hoe pak ik het aan, denkt menig ondernemer of P&O-er als de vraag rijst om vaker divers personeelsbeleid te voeren. Wat ontbreekt is een goed plan om het idee uit te voeren in eigen huis. Dus gaat bij aanname en promotie van personeel de voorkeur weer naar de witte jonge man. En blijven talenten van vrouwen, allochtonen en oudere werknemers onbenut.
Dat kan beter. Binnenkort valt er voor werkgevers nieuwe inspiratie en know-how op te doen, geleverd door collega-ondernemers. Hun praktijkvoorbeelden, plannen van aanpak, instrumenten, methoden én resultaten staan centraal op een congres annex markt op 16 november in het hoofdkantoor van Delta Lloyd in Amsterdam. De good practices tonen aan dat divers samengestelde teams betere prestaties kunnen leveren en de organisatie zakelijk voordeel kunnen brengen.
De ideeën zijn talrijk, concreet en toepasbaar. De nadruk ligt op de continuïteit van elk bedrijf, gebaseerd op het binnenhalen van velerlei talententen: dat van allochtonen, vrouwen en werknemers van alle leeftijden.

DIVERSITEIT IN BEDRIJF, verhalen uit de praktijk is congres en markt tegelijk. Met een wandeling over de markt kunnen werkgevers en personeelsmanagers zich op de hoogte stellen van tientallen actuele projecten voor diversiteitsmanagement. De marktkooplui vertellen persoonlijk hoe zij inspelen op de grote veranderingen op de arbeidsmarkt en wat het hen oplevert. Een uitgelezen kans om nu zelf uit te zoeken welke aanpak in het bedrijf van toepassing kan zijn.

Op het congres zal staatssecretaris H. van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reageren op een rapport dat grote tekortkomingen signaleert in de arbeidsmarktpositie van allochtonen. Hij vertelt hoe de overheid de integratie op de werkvloer wil stimuleren. Verder bespreekt de staatssecretaris met werkgevers en maatschappelijke organisaties hoe het staat met het realiseren van initiatieven om de arbeidsdeelname van allochtonen in Nederland te verbeteren.

De Amsterdamse wethouder A. Aboutaleb deelt met de congresdeelnemers de inzichten en ervaringen die de gemeente heeft opgedaan met het convenant Van vergrijzing naar verkleuring. Afspraken tussen de gemeente, werkgevers en andere organisaties hebben geleid tot het actieprogramma RuimBaan voor Werk. Dit heeft ervoor gezorgd dat meer dan 450 allochtone Amsterdammers in korte tijd blijvend aan werk geholpen zijn, terwijl er komend jaar nog meer volgen. De methode bevat waardevolle informatie voor initiatieven elders.

Prof. A. Roobeek, hoogleraar aan de Universiteit Nyenrode, geeft een uiteenzetting over succesfactoren bij het behoud van divers personeel en de betekenis voor de bedrijfscultuur
Fons Trompenaars, THT Intercultural Management Consulting, vertelt hoe diversiteit werkt als winstmaker en bijdraagt aan de kwaliteit van de organisatie.

Diverse sprekers, zowel vertegenwoordigers van de overheid als onafhankelijke deskundigen, stellen eisen aan de kwaliteit van de organisatie, in het licht van diversiteit in het personeelsbeleid. Onder meer Ab van der Touw (directielid Siemens Nederland en voorzitter van het Ambassadeursnetwerk Diversiteit) en Grace Boldewijn (directeur BoCari Engineering en Europees Zakenvrouw van het jaar 2002) laten zich kritisch ondervragen door presentator Tineke Verburg over praktijk, beleid en het rendement van diversiteit. Sadik Harchaoui (directeur FORUM) maakt als voorzitter van een jury bekend welke van de vijftig Nederlandse ondernemingen als beste gepresteerd heeft als het gaat om diversiteit in de werkorganisatie (www.diversiteittop50.nl).

Op het congres verschijnen twee nieuwe publicaties op het gebied van diversiteits-management:

- het TNO-rapport Diversiteit op de werkvloer; hoe werkt dat? door Sjiera de Vries ea, een uitgave van TNO Kwaliteit van Leven. Het beschrijft onder meer tien voorbeelden van diversiteitsbeleid in de praktijk.

- Van vergrijzing naar verkleuring, door Yvonne van Amstel ea, een uitgave van Publiek Private Samenwerking in Diversiteit. Het is een methodiekbeschrijving voor diversiteit in de praktijk, naar aanleiding van het project RuimBaan voor Werk in Amsterdam.

Leden van de Div-community bieden op de markt hun diensten aan voor informatie, advies en begeleiding op het gebied van diversiteitsmanagement.

Marktbezoekers kunnen op het congres intekenen op vervolgactiviteiten die de invoering van succesvol diversiteitsbeleid in bedrijven ondersteunen.

DIVERSITEIT IN BEDRIJF, verhalen uit de praktijk is een initiatief van het Landelijk Netwerk Diversiteitsmanagement (Div) in samenwerking met de gemeente Amsterdam. Het is een vervolg op initiatieven van het kabinet om de maatschappelijke binding in Nederland te versterken. In het voorjaar hebben de overheid, sociale partners, maatschappelijke organisaties en organisaties van allochtonen met elkaar bindende afspraken gemaakt om de werkgelegenheid en integratie van allochtonen te verbeteren.

Enkele van deze en nieuwe good practices zijn op de markt aanwezig. Zij bieden werkgevers een bijzondere kans hun bedrijf voor te bereiden op de toekomst.
---
NOOT VOOR DE REDACTIE -