Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

21-10-2005

In samenwerking met de VNG organiseert VROM in november op drie plaatsen in het land regionale werksessies over goede voorbeelden in vergunningenmanagement. Deze workshops zijn gericht op vergunningverleners bij gemeenten. Een eerste serie bijeenkomsten werd in juni en juli gehouden. Daar was toen veel belangstelling voor.

Waar Wanneer
Zwolle wo 16 november
Almere vr 18 november
Breda di 22 november
Eindhoven wo 23 november

Doel en doelgroep
De bijeenkomsten zijn gericht op professionals die bij gemeenten een sleutelpositie innemen bij de vergunningverlening (teamleiders, coördinatoren, managers, accountmanagers, projectleiders). Per bijeenkomst worden ongeeveer 60 mensen verwacht. Anders dan in de eerste ronde bijeenkomsten wil de organisatie deze keer meer ruimte inruimen voor:

* de omgevingsvergunning

* gesprek/discussie over goede voorbeelden van vergunningmanagement.

Programma op hoofdlijnen

Ochtend: 'de omgevingsvergunning' centraal (plenair). Onder andere:
* de stand van zaken rond wetsvoorstel (spreker vanuit VROM)
* bevindingen/leerervaring uit pilot Omgevingsvergunning (spreker van een pilot gemeente)

Middag: in het tweede deel van het programma ligt het accent op 'goede voorbeelden van vergunningenmanagement'. In kleinere groepen (ca. 20-25 personen) wordt een goed voorbeeld gepresenteerd door de 'eigenaar' van een goed voorbeeld. Vervolgens is er gelegenheid om naar aanleiding van het voorbeeld met elkaar in gesprek te gaan (bijvoorbeeld over procesvragen, dilemma's, condities waaronder het voorbeeld goed werkt, wat vraagt het van medewerkers, en dergelijke).

De deelnemers kunnen aan 2 ronde tafelgesprekken deelnemen. Van elk gesprek worden de conclusies op papier gezet.

Er is dus geen plenaire afsluiting gepland. In plaats daarvan kiezen we voor een informele afsluiting, zodat de deelnemers op informele wijze nog wat verder kunnen praten en contact leggen met collega's van andere gemeenten.

Aanmelding
U kunt u aanmelden via deze site. Deelname is gratis. U ontvangt voor de bijeenkomst het uitgebreide programma en een routebeschrijving.

Contactpersoon
NovioConsult organiseert deze werkbijeenkomsten in opdracht van het ministerie van VROM.
Hieronder vindt u de namen van de contactpersonen.
* Voor Almere en Zwolle: Ton van Bergen: t.vanbergen@novioconsult.nl
* Voor Breda en Eindhoven Gerbrand Frederiks, g.frederiks@novioconsult.nl

Leerpunten aanmeldingen:

· aanmelding via één weg (waarschijnlijk dus weer een Vrom-applicatie) en niet ook via: vrom.vergunning@minvrom.nl, wat toen als optie in een nieuwsbrief stond

· goed afspreken met Novio of zij de uitnodigingen via de post of via de mail willen versturen. Via de post? Dan zorgen voor een postcodeveld in de applicatie én een aanmeldtermijn tot maximaal 1 week van te voren (en niet 3 dagen zoals eerst)
· het handigst zou zijn als Novio direct van onze ICT-afdeling de uitdraaien kan krijgen, zodat ik niet als een lichtelijk overbodig tussenpersoon hoef te functioneren

· goede afspraken maken met onze ICT-afdeling over hoe vaak zij een uitdraai doen. Vier bijeenkomsten met vier verschillende data zou dus neerkomen op 4 uitdraaien, ieder een week voor de geplande bijeenkomst
· en tot slot: zorg dat de applicatie na invulling van je gegevens iets 'zegt' van: u ontvangt t.z.t een uitnodiging en programma en niet: u ontvangt z.s.m een bevestiging, want dat is extra werk en niet noodzakelijk