Provincie Noord-Brabant


P e r s b e r i c h t
10 november 2005


Overhandiging rapport Baarle Bijzonder


Woensdag 16 november overhandigt de heer B. Hoetjes het door hem samengestelde rapport Baarle Bijzonder aan de heer B. Hennekam, voorzitter van de stuurgroep Interregproject Baarle Bijzonder.

Dit rapport is het resultaat van uitgebreid onderzoek dat in november 2004 is opgestart.
Initiatiefnemer hiervoor was de provincie Noord Brabant. Reeds in 2002 hebben zij een motie aangenomen waarin zij erkenden dat de verwevenheid tussen de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau en de Belgische gemeente Baarle-Hertog de gemeente dagelijks voor problemen stelt die niet eenduidig zijn op te lossen.
In de praktijk komt dit neer op een structureel financieel probleem, in de vorm van extra arbeidsuren, en op juridische problemen.
Samen met de provincie Antwerpen hebben zij dit rapport financieel ondersteund.

Daarnaast heeft de faculteit rechtsgeleerdheid van de universiteit van Maastricht - leerstoel Regiobestuur in internationaal perspectief - in de persoon van de heer Hoetjes het projectvoorstel Baarle Bijzonder gemaakt. Dit voorstel is in de vorm van een interregproject voorgelegd voor subsidie uit het Interregprogramma. In mei 2004 is voor dit project vanuit het Interregprogramma subsidie toegekend.

Het onderzoek van de heer Hoetjes is nu afgerond en hij heeft in een rapport zijn bevindingen en zijn aanbevelingen kenbaar gemaakt.
Dit rapport overhandigt hij woensdag a.s. aan de heer Hennekam, die het op zijn beurt doorgeeft aan de bestuurders van beide kernen.

Deze overhandiging vindt plaats in het Kultureel Centrum Baarle. De bijeenkomst duurt van 15.00 uur tot 17.00 uur.
Na afsluiting van het officiële gedeelte ( rond 15.45 uur) krijgt de aanwezige pers de gelegenheid vragen te stellen aan zowel de onderzoeker als aan de betrokken bestuurders.


Einde persbericht


Noot voor de pers: voor informatie kunt u zich wenden tot Annely Peskens, medewerker communicatie gemeente Baarle-Nassau, apeskens@baarle-nassau.nl of 013-5078031.


Persbericht 2005-21
---

---- --